UE mai aproape

Deschisă și cooperantă, dar în același timp prudentă. Uniunea Europeană se apropie puțin mai mult de unele țări din vecinătatea sa apropiată.

Dans tradițional georgian. Sursa: Jovita Neliupsiene

Consiliul Uniunii Europena a dat undă verde liberalizării vizelor de călătorie cu Georgia, conform unei decizii adoptată pe 27 februarie.

Decizia se va aplica de la sfîrșitul lunii martie, după publicarea deciziei în Jurnalul Oficial al UE și intrarea în vigoare la 20 de zile de la data publicării. Liberalizarea se aplică spațiului Schengen, excepție făcînd așadar Marea Britanie dar și Irlanda.

Liberalizarea privește călătoriile în scop turistic care nu depășesc o durata de 90 de zile într-o perioada globală de trei luni.

O decizie similară nu a putut fi luată însă și pentru Ucraina, cu toate că țara este și ea membră a Parteneriatului Estic, ca și Georgia, Kievul întrunește toate cele 144 de criterii necesare, dar situația tensionată din estul țării nu a fost considerată de bun augur pentru liberalizarea regimului vizelor.

În același timp, UE a modificat termenii cadrului „visa waiver” , libera circulație poate fi retroactiv suspendată și în cazul unor țări, ca Moldova sau țările din Balcanii de Vest, care beneficiază deja de libera circulație.

Moldova a fost prima țară a Parteneriatului Estic care a beneficiat de libera călătorie încă din anul 2014.

Și pentru că tot am pomenit de Balcani, să spunem că tot pe 27 februarie Serbia a deschis două noi capitole în negocierile sale de aderare la Uniunea Europeană – Capitolul 20 (întreprinderi și politica industrială) și Capitolul 26 (educație și cultură).

Capitolul 26 a fost închis imediat, în aceeași zi, în cadrul reuniunii Conferinței Interguvernamentale UE-Serbia. Pînă în prezent, Serbia a deschis opt, și a închis temporar două, din totalul de 35 de capitole de negociere.

La jumătatea lunii februarie, statele membre ale UE au dat ”undă verde” pentru deschiderea și a Capitolului 20, după ce au primit un raport al Serviciului European de Acțiune Externă privind progresele înregistrate în dialogul dintre Belgrad și Pristina.

 

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.