România vrea să devină un hub regional de energie

Planurile Bucureștiului de a extrage gaze naturale din zona Mării Negre și de a construi o nouă conductă de transport arată că România se gîndește serios să devină independentă din punct de vedere energetic.

Foto: Bryan Burke / Flickr

În anii următori, România va începe exploatarea gazelor naturale în două perimetre din Marea Neagră.

Black Sea Oil&Gas, o companie românească înființată de către Carlyle International Energy Partners, va începe exploatarea gazelor în 2018, urmată fiind de Exxon și de OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră românească, lucru ce se va întîmpla doi ani mai tîrziu.

Pentru a facilita extragerea gazelor naturale din Marea Neagră, până la sfârșitul anului, România va începe lucrările la proiectul BRUA (Bulgaria – România-Ungaria-Austria). Lucrările trebuie să fie finalizate până la sfârșitul lui 2019.

Guvernul intenționează să transforme țara într-un centru de energie al Balcanilor.

Analiștii și diplomații susțin că prezența companiei Exxon în Marea Neagră este un mare avantaj, nu numai din punct de vedere energetic, ci și al securității.

La sfârșitul lui februarie 2012, Exxon și OMV Petrom confirmau descoperirea unui potențial important zăcământ de gaze naturale în largul coastelor românești. Ulterior, descoperirea a fost estimată la 100 de miliarde de metri cubi, iar Exxon, se spune, a investit peste un milliard de euro în explorările din Marea Neagră.

Forările au demarat la începutul lui 2011, dar exploatarea zăcământului de gaze va trebui să aștepte până în 2020, potrivit lui Toma Petcu, ministrul român al Energiei.

„Este foarte important pentru România și, în același timp, pentru gazele care vor fi extrase de către Exxon, împreună cu Petrom, din platforma continentală a Mării Negre și aduse în 2020 pe țărm. BRUA este foarte importantă pentru acest proiect, ele vor fi interconectate”, a explicat Petcu pe 6 martie.

În februarie, Black Sea Oil&Gas, BSOG, a anunțat că va începe extracția gazelor la mijlocul lui 2018. Compania a concesionat două perimetre de extracție din Marea Neagră, respectiv Midia și Pelican.

Investiție strategică majoră

O companie americană majoră ca Exxon care investește în regiune poate contribui la securitatea României și a altor state din Balcani, în condițiile în care Rusia se luptă pentru influența politică și militară în zonă.

Potrivit unui raport publicat în februarie de Center for European Policy Analysis, cu sediul la Washington, Rusia consideră că zona Mării Negre este mai degrabă un spațiu propice revizionismului decât un teritoriu care trebuie cucerit.

Controlul, de către Moscova, al porturilor și al rutelor maritime amenință să sufoce comerțul și transportul energiei în zonă, împiedică NATO să definească securitatea țărilor de la Marea Neagră și dă Rusiei un rol mai mare în exploatarea combustibilului fosil din zăcăminte marine, se mai arată în raport.

Escaladarea militară și nu doar a Rusiei reprezintă o amenințare pentru România și Bulgaria, două state membre NATO expuse, odată ce capacitatea maritimă a Rusiei este net superioară forței maritime și capacității de apărare aeriană a celor două țări.

“Având o capacitate limitată, în afara exrecițiilor NATO de la Marea Neagră, România nu este pregătită să facă față unei militarizări a Mării Negre care ar pune în pericol rutele comerciale și resursele de energie pe care Bucureștiul le explorează în prezent”, se spune în raport.

“O posibilă ramificare a crizei de securitate ar putea restricționa piețele dintre porturile de la Marea Neagră și cele de pe Dunăre, până în zona Europei Centrale, blocând canalul Dunăre – Marea Neagră și restricționând  comerțul cu națiunile din afara UE, în special cu Turcia”, adaugă documentul citat.

În acest context, o prezență economică americană majoră la Marea Neagră reprezintă o garanție, la fel ca o prezență militară.

George Maior, ambasadorul României la Washington, consideră că exploatarea Exxon este de importanță strategică.

“Urmărim cu atenție investițiile din sectorul energetic, care sunt foarte importante și au un impact strategic, nu doar unul economic”, a declarat Maior într-un interviu pentru canalul de știri Digi 24, la mijlocul lunii februarie.

Maior a precizat că decizia de a începe exploatarea gazelor în Marea Neagră înseamnă o creștere masivă a investiței companiei Exxon și că “acest lucru ar însemna un sprijin semnficativ pentru economia românească”.

Centru energetic regional

Mihai Tudose, ministrul Economiei, spune că dorește să transforme România într-un centru de energie pentru întreaga zonă balcanică, pe baza proiectului BRUA și a exploatării gazelor naturale din Marea Neagră.

“Vom face o analiză a situației și un plan de măsuri care să transforme România  într-un centru de energie pentru Balcani, pe baza  celor doi giganți ai economiei, Transgaz și Transelectrica”, a declarat Tudose, în 24 februarie.

Odată ce BSOG va începe forările, la mijlocul lui 2018, România va deveni o țară exportatoare de gaze naturale, explică la rândul său Niculae Havrileț, directorul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, ANRE.

“În primul an, producția va atinge un milliard de metri cubi, pentru ca în următoarea perioadă să atingă treptat 4 miliarde de metri cubi pe an”, a declarat el al sfârșitul lui februarie.

“Practic, din primul an de producție nu va mai fi nevoie să importăm [gaze], dar va trebui să creăm condiții pentru export, astfel ca investitorii să-și poată recupera investiția”, a spus el.

Marius Văcărelu, expert în geopolitică, a declarat pentru Sinopsis / BIRN că România are potențialul de a deveni un centru energetic regional.

“Când o țară se află pe harta unei mari companii internaționale precum Exxon, Ford sau Renault, înseamnă că este capabilă să asigure condițiile unei concurențe loiale și acest lucru reprezintă un semnal pozitiv pentru investitori”, a spus el.

“În plus, Tillerson, secretarul de stat al SUA și fost CEO la Exxon, cunoaște toate acestea și probabil va avea o anumită sensibilitate pentru regiune, chiar dacă nu neapărat mai mare decât în alte cazuri de importanță politică majoră” a adăugat el.

Ana Maria Touma

Ana Maria Touma este corespondent pe România al Balkan Insight. Varianta în limba engleză a acestui articol poate fi citită aici.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.