A fost o săptămînă nu chiar liniștită în această parte a Europei, dar oricum fără evenimente majore.
Să începem cu o informație mai curînd spectaculoasă, respectiv despre UN ASASINAT DEJUCAT. Mai exact, pe 7 aprilie, ministrul de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a anunțat despre dejucarea unei tentative de asasinat a oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc. O operațiune a forțelor de ordine a avut loc simultan la Chișinău și Kiev, relatează Report.md. „Ministerul de Interne al Ucrainei și forțele speciale au reținut toți membrii grupării criminale – de la comanditari până la executor. La Chișinău au fost confiscate armele și banii, iar la Kiev au fost reținuți organizatorii”, a menționat șeful poliției ucrainene, Serghei Kneazev. Subiectul e de urmărit în continuare, în condițiile în care Plahotniuc e omul din umbră cu cea mai mare putere politică în Moldova. Ceva detalii suplimentare pe Anticoruptie.md,care spune că inițiatorul tentativei de asasinat ar fi liderul unei grupări criminale stabilit la Moscova.
În aceeași zi, și tot în Moldova, s-au comemorat OPT ANI DE LA „REVOLUȚIA TWITTER” din această țară, soldată cu morți și sute de tineri torturați prin comisariatele de poliție, cu Președinția devastată și Parlamentul incendiat. Marea problemă este că nici pînă acum nu se știe cine este responsabil pentru evenimentele de atunci. Conform Deutsche Welle, o bună parte dintre cei care, ”în virtutea funcțiilor, ar fi trebuit să răspundă penal pentru atrocitățile la care s-au dedat forțele speciale, au fost avansați în funcții de cei care au preluat puterea după înlăturarea comuniștilor de la putere, alții au emigrat politic de la comunistul Vladimir Voronin în tabăra oligarhului Vlad Plahotniuc, (…), pozează în mari apărători ai „stabilității politice” și operează cu slogane pro-europene în Parlamentul restaurat după incendiere. Alții, inclusiv prim-ministrul din 2009 Zinaida Greceanîi (care avertiza părinții la TV că poliția va fi nevoită să tragă în copiii adunați la proteste), au emigrat spre Partidul Socialiștilor care îl deservește acum, la nivel parlamentar, pe președintele pro-rus, Igor Dodon”.
Și dacă tot am pomenit de șeful statului moldovean, să spunem că pe 3 aprilie Igor Dodon și președintele Colegiului Comisiei Economice Eurasiatice, Tigran Sarkisyan, au semnat un MEMORANDUM DE COOPERARE între Comisia Economică Eurasiatică şi Republica Moldova. Despre semnificațiile – cam în van – acestui demers mai multe detalii pe Report.md.
Veste bună pentru ucraineni, care de acum au VERDE LA INTRAREA ÎN UE, asta după ce pe 6 aprilie Parlamentul European a votat pentru liberalizarea regimului de vize. 521 de deputati au votat pentru, 71 impotriva si 36 s-au abtinut, scrie unian.net. Documentul urmează a fi aprobat de Consiliul European, după care va fi semnat în luna mai de către președintele Parlamentului European. Decizia intră în vigoare în cea de-a 12-cea zi de la publicare. Astfel, ucrainenii vor putea călători fără vize în UE de la începutul lunii iunie.
BULGARIA VA AVEA GUVERN