Moldova-Transnistria-Rusia. O relație viciată în domeniul energetic

Moldova rămâne  într-o relație de servitute față de regimul separatist de la Tiraspol din cauza dependenței sale energetice de Rusia. România poate rupe acest cerc vicios, spun analiștii.

Foto: Unsplash

De la declararea independenței de stat a Republicii Moldova, Federația Rusă nu a renunțat, de facto, niciodată la acest teritoriu. Moscova a generat mai întâi conflictul armat de la Nistru, din primăvara-vara anului 1992. Ulterior, Federația Rusă a găsit un alt instrument prin care a menținut Moldova în sfera sa de influență.

Profitând de lipsa de viziune și de coruptibilitatea elitelor moldovenești, Federația Rusă, prin intermediul S.A.D.”Gazprom” și a S.A.”Moldovagaz”, a finanțat separatismul în Republica Moldova, cu o sumă estimată la circa 6 miliarde dolari, din 1994 până în 2016. În pofida acestui fapt, economia regiunii se află într-o criză profundă, iar populația rămâne în continuare pauperizată.

Respectiva finanțare s-a acordat prin punerea în aplicare a schemei contractuale, prin care furnizarea gazelor naturale consumatorilor din stânga Nistrului s-a făcut prin intermediul S.A.”Moldovagaz”, înregistrată în spațiul juridic moldovenesc, recunoscut la nivel internațional.

Aceste date se află într-un studiu realizat de experții energetici de la Chișinău, Sergiu Tofilat și Victor Parlicov. Aveți aici studiul Impunitate și înțelegeri rentiere în sectorul energetic al țării, în varianta sa de lucru, în timp ce varianta finală va fi disponibilă în curînd pe site-ul viitorul.org.

Cei doi analiști au descoperit scheme prin care, doar în perioada 2007-2016, circa 1,3 miliarde dolari din totalul de circa 6 miliarde primite de regiunea transnistreană în calitate de subvenție (în formă fizică – gaze naturale), au fost convertite de autoritățile din regiune în mijloace bugetare, utilizate la finanțarea obligațiilor sale sociale. Aceste mijloace au acoperit 35,3% din cheltuielile totale ale bugetului regiunii pentru respectiva perioadă de zece ani.

Agenți economici mari din Federația Rusă au implementat un șir de scheme economice frauduloase legate de regiunea transnistreană, prin care au reușit să recupereze cel puțin 1,8 miliarde dolari, beneficiind de prețurile subvenționate la gazele naturale.

Astfel, circa o treime din resursele alocate în Federația Rusă pentru finanțarea separatismului în Republica Moldova, au fost deja recuperate de capitalul rusesc.

Expertul în energetică de la București, Radu Bădiță, consideră că reunificarea politică a Republicii Moldova cu România este imposibil de realizat dacă Republica Moldova își păstrează dependența de resursele energetice importate din Rusia, precum gazul natural – de care este dependentă în proporție de 100%.

Bădiță constată că „datorită activității păguboase pentru interesul național al guvernărilor din Republica Moldova, indiferent de culoarea lor politică, suntem în situația de a avea întreaga rețea existentă de distribuție a gazelor controlată de Federația Rusă prin intermediul concernului energetic Gazprom, care deține 50,02% din acțiunile companiei naționale ”Moldovagaz”, alte 13,43% din acțiuni fiind deținute de ”partea transnistreană” prin intermediul companiei ”Tiraspoltransgaz”, controlată în totalitate de Gazprom. Astfel, Republica Moldova este lipsită de pârghii de influență în cadrul negocierilor bilaterale”.

În acest an, cum Guvernul de la Chișinău a luat decizia să prelungească gazoductul Iași-Ungheni până la Chișinău, imediat liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a declarat că prelungirea acestui gazoduct reprezintă un „pericol” la adresa regiunii transnistrene și a „lumii ruse”.

Termenul limită pentru construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău este anul 2019. România a oferit 550 de mii de euro, bani nerambursabili, pentru extinderea acestui proiect şi în special pentru elaborarea proiectului tehnic.

Un capitol aparte în controlul Federației Ruse asupra Moldovei este asigurarea țării cu energie electrică. Până la 1 aprilie 2017, Chișinăul importa energie electrică din stânga Nistrului prin intermediul unei companii offshore, Energokapital. Noile autorități de la Tiraspol au constatat că în spatele companiei căpușe stătea fostul lider de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk.

Experții de pe ambele maluri ale Prutului constată că gradul actual de interconectare energetică între Republica Moldova și România este total insuficient.

„Dacă la nivel declarativ, autoritățile moldovenești au recunoscut atât necesitatea respectivă, cât și oportunitatea parteneriatului cu România, acțiunile lor au fost adesea fie complet opuse față de declarații, fie insuficiente”, concluzionează expertul energetic Radu Bădiță.

Bădiță propune să fie întreprinse acțiuni politice coordonate între București și Chișinău prin care să se obțină de la Moscova înlăturarea datoriei Transnistriei de peste șase miliarde de dolari pentru gaz, pe care Gazprom-ul o pune în contul datoriei Republicii Moldova.

Sergiu Tofilat și Victor Parlicov demonstrează prin studiul sus-menționat că acești bani au fost recuperați de Federația Rusă aproape în totalitate prin schemele energetice desfășurate în Moldova.

 

Constantin Uzdriș

Este jurnalist, din Chișinău. El a participat la programul ”Reporting Security in the Black Sea Area”, derulat de Asociația de Investigații Media în Balcani – BIRN România, cu sprijin financiar din partea Black Sea Trust Fund.

SHOWHIDE Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.