Mediul de afaceri, dar și oamenii obișnuiți trebuie să colaboreze pentru ca turismul în masă să nu distrugă mediul pe litoralul Mării Negre, avertizează experții
Foto: Balkan Insight
În timp ce stațiunile bulgărești de la Marea Neagră se pregătesc asiduu pentru sezonul turistic, experții de mediu încearcă să găsească noi modalități de protecție a ecosistemelor, pe care le consideră amenințate de dezvoltarea necontrolată și de turismul în masă.
De curând, Rumen Draganov, director al Institutului de Analiză și Evaluare a Turismului, a făcut apel atât la instituțiile publice, cât și la cetățeni să protejeze mai bine mediul.
“Fiecare dintre noi poate acționa sau, dimpotrivă, poate rămâne indiferent în cazul poluării mediului”, a declarat Draganov pentru Sinopsis.
Anul trecut, numeroși experți locali și internaționali au fost șocați de descoperirea a peste o sută de delfini morți pe plajele Mării Negre.
Accidente similare, cauzate, se pare, de poluarea marină în creștere, au fost înregistrate în anii precedenți, dar moartea în masă a delfinilor în 2016 reprezintă un îngrijorător record al ultimului deceniu.
În timp ce cauza oficială a morții delfinilor urmează a fi stabilită, dispariția unui număr atât de mare al acestor iubite mamifere marine se adaugă creșterii incidentelor legate de poluare, pierderea biodiversității și degradarea litoralului.
Dunele de nisip de-a lungul coastei bulgărești, amenințate serios de lipsa dezvoltării durabile determinată de turismul în masă, reprezintă un alt motiv de îngrijorare. Potrivit rezultatelor unui studiu internațional din 2016, în jurul orașelor Varna și Burgas, se înregistrează cele mai grave probleme de mediu.
Draganov vorbește chiar și despre lucrurile aparent simple care afectează mediul, precum mucurile de țigară sau biletele de transport de care sunt pline străzile Bulgariei. El este convins că societatea bulgară, în ansamblu, ar trebui să fie mai implicată în procesul de protejare a ecosistemelor și că acest domeniu ar trebui să reprezinte o problemă de securitate națională.
Serviciile ecosistemice reprezintă tot ceea ce ne oferă natura. De la reglementarea proceselor naturale, cum ar fi schimbările climatice, de la produse materiale precum hrană sau lemn, până la beneficii culturale imateriale, precum plăcerea de a petrece timp în sălbăticie, toate acestea, conform studiului Evaluarea Ecosistemelor Mileniului sunt de fapt “beneficii pe care oamenii le au de pe urma ecosistemelor”.
În octombrie trecut, la Burgas, în estul Bulgariei, un număr de organizații – the Balkan Wildlife Society, the BlueLink Foundation din Bulgaria și organizația norvegiană GRID-Arendal – au prezentat o Strategie de Utilizare durabilă a Ecosistemelor de pe litoralul Mării Negre – ce propune noi modalități de armonizare a nevoii mediului de afaceri cu protejarea durabilă a ecosistemelor.
Ca o măsură prioritară, aceste organizații pledează pentru “definirea serviciilor ecosistemice drept un bun național și pentru protejarea și îmbunătățirea lor ca parte a securității naționale”.
Rumen Draganov, care a colaborat la strategie, leagă sănătatea ecosistemelor de securitatea alimentară și de “integritatea naturii”, ținând cont de faptul că “turismul este un factor major de distrugere a minunilor naturii”.
Potrivit lui Draganov, legislația bulgară conectează deja nevoia de protecție a mediului cu problema securității – dar numai la “modul general”.
Strategia de Securitate Națională a Bulgariei subliniază posibilele amenițări pentru mediu, meționând accidente industriale care pot produce emisii periculoase ce poluează aerul, apa sau litoralul. Terorismul este o altă amenințare definită în document, deoarece substanțele utilizate sunt extrem de periculoase pentru mediu.
Dar cunoașterea ecosistemelor și a serviciilor lor depinde și de oamenii și organizațiile implicate, fără ca acestea să aibă responsabilități ce țin de securitatea națională, afirmă Plamen Peev, expert internațional în politici și legislație de mediu, care a colaborat la Strategia de Utilizare Durabilă a Ecosistemelor litoralului Mării Negre.
“Serviciile ecosistemice creează o paradigmă economică, o legătură indirectă care traduce valorile ce țin de securitatea mediului în limbajul și interesele oamenilor obișnuiți”, susține el.
Draganov este de părere că simpla înțelegere a importanței ecosistemelor este insuficientă; este nevoie de acțiune colectivă pentru a le proteja.
Dezvoltarea unor parcuri turistice de afaceri în Bulgaria, după modelul unor țări ca Elveția sau Franța, este o idee cuprinsă în Strategia de utilizare durabilă a ecosistemelor de pe litoralul Mării Negre.
Potrivit lui Draganov, sunt necesare doar amendamente minore la Legea Turismului pentru a restructura regiunile turistice ale țării ca parcuri turistice de afaceri.
Un principiu important al acestui concept îl reprezintă participarea voluntară a celor ce fac afaceri în turism, pe baza unor plăți contractuale, la protejarea naturii și a ecosistemelor din respectivul parc.
Banii colectați prin aceste plăți voluntare sunt direcționați apoi către cei care protejează și dezvoltă ecosistemele, menținând, în același timp, concurența în industria turistică.
În urma întâlnirilor dintre reprezentanții autorităților locale și ai oamenilor de afaceri, câteva regiuni de pe coasta Mării Negre, inclusiv orașele Burgas și Pomorie, și-au manifestat interesul față de parcurile turistice.
“Utilizarea durabilă a ecosistemelor și a serviciilor pe care acestea le oferă este posibilă nu numai prin impunerea legislației, ci mai ales prin înțelegerea sensului vieții și a acțiunii noastre ca ființe sensibile”, conchide Draganov.
Traducere de Mihaela Danga. Varianta în limba engleză este disponibilă la Balkan Insight.