Acordul UE-Gazprom – profitabil pentru Bulgaria

Un acord care reduce restricțiile la vânzările de gaze naturale între statele membre ale Uniunii Europene ar putea reprezenta un mare câștig pentru Bulgaria – deși există temeri că țara nu va profita la maximum de pe urma acestor schimbări.
                                                                                                                         Foto: EPA/PAVLO PALAMARCHUK

Bulgaria este în situația de a beneficia de pe urma unui acord anti-trust provizoriu dintre Comisia Europeană și gigantul energetic rus Gazprom, dar experții se tem că este posibil ca țara să nu profite pe deplin.

“Pentru prima dată, Gazprom recunoaște că nu a respectat regulile UE privitoare la re-exportarea gazelor între două state membre”, a declarat pentru SINOPSIS Martin Vladimirov, analist la Centrul de Studiere a Democrației.

El a subliniat potențialul “fără precedent” al acestui acord, dar, alături de alți experți, și-a exprimat îngrijorarea față de modul în care va fi implementat în Bulgaria, pe fondul copleșitoarei influențe ruse asupra sectorului energetic din această țară.

După ce timp de ani întregi țări din Europa Centrală și de Est s-au plâns că plătesc mai mult decât țările occidentale, luna trecută a fost anunțat un acord provizoriu ce-i va permite Bruxelles-ului să asigure o piață a gazelor mai competitivă în Europa Centrală și de Est, inclusiv în Bulgaria.

Bruxelles-ul a inițiat o anchetă în 2012, în urma controalelor din birourile Gazprom din anul precedent și a înaintat plângeri împotriva companiei rusești în 2015.

Încercând să nege acuzațiile, dar și să evite plata unei amenzi serioase, compania rusă a venit cu o serie de propuneri, inclusiv cu promisiunea de a simplifica restricțiile referitoare la vânzările de gaze între statele membre UE, și cu prețuri și contracte mai avantajoase.

“Gazprom poate să-și vândă gazul în Europa, dar trebuie să respecte regulile UE, inclusiv cele referitoare la concurență”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul UE pentru concurență, luna trecută, la Bruxelles.

Confruntat cu o concurență dură acasă și în străinătate și cu o  scădere drastică a prețului global al petrolului, Gazprom – care furnizează o treime din gazele necesare în UE – pare dispus să facă anumite concesii.

Chiar dacă în ultimul deceniu consumul de gaze în Europa a scăzut de la 489 miliarde de metri cubi în 2006 la 397 de miliarde în 2015, Uniunea Europeană continuă să rămână o piață importantă pentru compania rusească.

În plus, mai multe țări încearcă să-și diversifice sursele de energie apelând la energia regenerabilă.

Dependența energetică – o problemă pentru Bulgaria

Bulgaria, cea mai săracă țară a UE, depinde în mare măsură de energia rusească. Gazprom este unicul furnizor de gaze naturale pentru această țară care a consumat 2,9 miliarde de metri cubi în 2015.

Acum opt ani, Bulgaria a fost una dintre țările cele mai afectate de disputa legată de prețul gazelor, dintre Moscova și Ucraina, dispută ce a determinat Gazprom să sisteze furnizarea gazelor pentru Europa de Est timp de aproape două săptămâni, în miezul iernii.

După anunțarea acestui acord provizoriu, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea că Gazprom “a izolat piața gazelor naturale din Bulgaria și ar putea percepe prețuri foarte mari comparativ cu standardele din Europa de Vest”.

Deocamdată, Sofia cumpără de la Gazprom la prețul contractual, stabilit în funcție de prețul petrolului, ceea ce obligă Bulgaria să plătească un cost ridicat în comparație cu țările din Europa de Vest.

Dacă va fi adoptat, acordul va permite Bulgariei să-și renegocieze prețurile, în cazul în care acestea sunt mai mari decât în Europa de Vest.

Kaloian  Staikov, de la Institutul pentru Economia de Piață, salută aceste potențiale schimbări.

“Până acum, Gazprom s-a folosit de poziția sa dominantă pe piața gazelor naturale pentru a influența politica în regiune”, a declarat el pentru BIRN.

“Acum, Comisia Europeană va face regulile, iar Gazprom trebuie să ofere soluții competitive”.

Traicio Traikov, fostul ministru bulgar al energiei, a declarat că acordul ar trebui să determine scăderea prețului la gaze.

“Ne putem aștepta la o scădere cu 30%-40% a prețului gazelor”,   a declarat el la Radiodifuziunea bulgară, luna aceasta, solicitând autorităților să-și spună părerea asupra propunerii de acord.

Influența rusă rămâne copleșitoare

Totuși, unii experți se îndoiesc că acest acord va aduce avantaje reale pentru Bulgaria.

“Bulgaria depinde aproape în întregime de gazele rusești, iar influența Rusiei asupra sectorului este copleșitoare”, a declarat Vladimirov.

Importurile de petrol și gaze din Rusia ating 12% din PIB-ul Bulgariei pe 2014, potrivit raportului Kremlin Playbook, realizat de două organizații think-tank – Centrul pentru Studierea Democrației, din Sofia, și Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, din Washington.

Documentul, elaborat în octombrie trecut, examinează prezența economică a Rusiei în cinci țări din Europa de Est, inclusiv Bulgaria.

După cum se arată în Kremlin Playbook, investițiile rusești în Bulgaria se ridică la 22% din PIB, ceea ce transformă Bulgaria într-un “stat captiv”, potrivit experților.

Ilian Vasilev, fost ambassador al Bulgariei în Rusia și consultant pe probleme de energie, este îngrijorat că politica poate sta în calea beneficiilor economice ale țării.

“Persoane aflate în poziții importante nu sunt interesate de prețuri mai mici la gaze”, a declarat el, adaugând că relațiile de până acum dintre Bulgaria și Gazprom nu îi dau multe speranțe.

“Din 2012, multe țări din Europa Centrală au luat măsuri pentru a-și asigura contracte mai avantajoase cu Gazprom, ba chiar l-au dat în judecată”, a spus el. “Bulgaria este singura țară care nu a făcut nimic”.

Gazprom promite totodată să nu ceară daune Bulgariei după anularea  gazoductului South Stream, care ar fi trebuit să aducă gazul rusesc prin Marea Neagră, către Bulgaria și Europa Centrală.

În 2012, compania rusească a redus prețul gazelor pentru Bulgaria cu 20%, ca urmare a angajamentului acestei țări de a participa la proiect.

Gigantul s-a mai angajat și să renunțe la orice limitare a revânzării gazelor în Europa de Est, care acum are posibilitatea de a exporta și importa gaze dincolo de granițe. Potrivit contractului cu Gazprom, Bulgaria era obligată să cumpere gazul direct de la companie, chiar dacă ar fi putut cumpăra mai ieftin de pe alte piețe.

Acordul ar putea facilita și construcția unei conducte de gaze între Bulgaria și Grecia vecină.

Dincolo de îngrijorările legate de modul în care Bulgaria va folosi acest acord, semnarea lui reprezintă un mare progres, consideră Staikov.

“Posibilitatea de a-și renegocia contractul cu Gazprom și de a transparentiza acest proces reprezintă un mare pas înainte pentru Bulgaria”, a declarat Staikov.

El speră că Bulgaria va fi obligată de către Comisia Europeană să- revizuiască termenii contractului, dacă țara nu va beneficia de pe urma acestui acord.

“Acum, Bruxelles-ul controlează procesul mai bine și le poate cere socoteală autorităților bulgare dacă nu obțin condiții mai avantajoase”, a declarat el.

Până la începutul lunii mai, Bulgaria și celelalte șapte state membre menționate în acord trebuie să-și trimită observațiile și obiecțiile la aceste propuneri.

Dacă va fi adoptat, acordul va permite Bruxelles-ului să amendeze Gazprom cu 10% din cifra de afaceri anuală, în cazul în care această companie încalcă înțelegerea.

Dar, acest acord nu va fi pus în practică de la sine. Fiecare stat membru trebuie să ia măsurile necesare pentru a putea profita de noile prevederi.

“Ușa este acum deschisă”, spune Vasilev. “Dacă va intra sau nu, depinde doar de Bulgaria… Odată ce acordul este finalizat, mingea se va afla pe terenul guvernului bulgar”.

 

Traducere și adaptare de Mihaela Danga. Varianta în limba engleză a acestui articol a fost publicată de către Balkan Insight.

 

Boriana Geambașova

Boriana Geambașova este o jurnalistă din Sofia. Acest articol a fost realizat în cadrul unui proiect finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation- A Project of the German Marshall Fund. Opiniile exprimate în acest material nu reprezintă neapărat poziția Black Sea Trust, the German Marshall Fund, sau a partenerilor săi.

 

 

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.