Turcia, Marea Neagră și Bulgaria. Sau unele din știrile de interes ale ultimelor zile.
Foto: Jon Tyson / Unsplash
ERDOGAN REALES. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a fost reales pe 21 aprilie în fruntea Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), revenire făcută posibilă odată cu intrarea în vigoare a primei măsuri din reforma constituțională aprobată la referendumul din 16 aprilie, relatează agențiile de presă.
Erdogan era oricum sigur că va redeveni președinte al AKP, partid din care a fost nevoit să demisioneze formal în anul 2014, după ce a fost ales președinte al Turciei, pentru a respecta o prevedere constituțională abrogată acum odată cu revizuirea legii fundamentale.
”Acest Congres reprezintă un nou start [pentru Turcia]”, a declarat Erdogan după anunţarea victoriei sale. ”De la lupta împotriva terorismului şi până la economie, de la extinderea drepturilor şi libertăţilor şi până la investiţii, perioada care va veni la impulsiona Turcia”, a adăugat el.
Zeci de mii de persoane au venit din întreaga ţară să asiste la Congresul extraordinar al AKP.
Erdogan a obţinut pe 16 aprilie o victorie în referendumul cu privire la modificarea Constituţiei – care-i extinde amplu prerogativele – cu 51,41% din voturile exprimate. Opoziţia contestă acest rezultat şi denunţă nereguli.
ROMÂNIA ȘI OCEMN. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat pe 21 mai, la Istanbul, la reuniunea specială a Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe (CMAE) al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), unde a reconfirmat angajamentul României de a extinde cooperarea cu statele din regiunea Mării Negre și a avea o contribuție sporită la consolidarea securității și stabilității în zonă, pe termen lung, se arată într-un comunicat MAE.
Meleșcanu a vorbit despre necesitatea dinamizării activităților sectoriale ale OCEMN, în sensul implementării unor proiecte concrete menite să crească conectivitatea între statele membre.
Reuniunea ministerială, organizată în pregătirea Summit-ului Șefilor de Stat și de Guvern din statele membre, dedicat aniversării a 25 de ani de la fondarea OCEMN, a oferit oportunitatea evaluării progreselor înregistrate în activitatea Organizației, menționează sursa citată. Șeful diplomației române a apreciat că o interacțiune mai substanțială a OCEMN cu Uniunea Europeană este în măsură să contribuie la impulsionarea cooperării economice și a proiectelor regionale în bazinul Mării Negre, se arată în comunicat.
Totodată, Meleșcanu a vorbit despre importanța continuării procesului de reformă al Organizației, în scopul accentuării misiunii sale economice.
Ministrul Afacerilor Externe a „subliniat importanța continuării procesului de eficientizare și reformă a Organizației pe baze consensuale, cu scopul accentuării misiunii sale economice. A menționat, de asemenea, necesitatea dinamizării activităților sectoriale ale OCEMN, în sensul concentrării atenției pe implementarea de proiecte concrete menite să crească conectivitatea între statele membre în domeniile de interes comun, cu impact și vizibilitate pentru întreaga regiune”, se mai arată în comunicat.
Theodor Meleșcanu a avut o serie de întrevederi bilaterale cu omologii din Republica Moldova, Serbia, precum și cu șefii delegațiilor din Grecia, Georgia, Azerbaidjan, Armenia și cu Secretarul General al OCEMN, Michael Christides.
PRIORITĂȚILE BULGARIEI. Un minister dedicat viitoarei președinții bulgare a Consiliului Uniunii Europene, programată între ianuarie-iunie 2018, va începe să funcționeze la data de 2 iunie, a anunțat recent ministrul de resort, Liliana Pavlova, indicând drept obiective importante ale Sofiei Balcanii Occidentali și politica de coeziune a UE, transmit agențiile Novinite și BTA.
Decizia privind funcționarea ministerului va fi adoptată la 31 mai, în ședința de guvern, a precizat ministrul pentru președinția Consiliului UE. Potrivit Lilianei Pavlova, una dintre prioritățile președinției bulgare va fi regiunea Balcanilor Occidentali, cealaltă urmând să fie politica de coeziune și instrumentele sale după anul 2020.
Majoritatea reuniunilor, în număr de peste 1.500 în cele șase luni ale președinției bulgare, vor avea loc la Bruxelles, unde reprezentanța permanentă a Bulgariei și-a dublat deja personalul, la 200 de angajați. Sofia va găzdui în jur de 200 de reuniuni europene, majoritatea în lunile februarie, aprilie și iunie 2018.
Potrivit Lilianei Pavlova, în septembrie va avea loc o sesiune specială de training pentru jurnaliști, iar centrul de presă de la Palatul Național al Culturii, unde vor lucra 130 de angajați, nu doar bulgari, ci și străini, va fi gata până la sfârșitul lunii octombrie. Pavlova a mai amintit că 2018 este și anul patrimoniului cultural european, un program cultural al președinției bulgare urmând să prezinte moștenirea culturală a acestei țări.