Decizia Moldovei de a expulza cinci diplomați ruși riscă să fie urmată de un ”răspuns dur” al Moscovei. În plus, coaliția guvernamentală de la Chișinău a devenit istorie.
Rusia va da un „răspuns dur” la expulzarea diplomaților ruși din Republica Moldova, a declarat în seara zilei de 29 mai ministrul de externe adjunct al Rusiei, Grigori Karasin, într-o primă reacție la anunțul făcut de Chișinău privind declararea persona non grata a cinci diplomați ruși, care au la dispoziție 72 de ore pentru a părăsi teritoriul Republicii Moldova, relatează presa de la Chișinău.
„Un răspuns va urma, desigur, și va fi un răspuns suficient de dur”, a afirmat înaltul diplomat rus, adăugând că Moscova analizează „formele și parametrii” acestui răspuns. „Ne vom gândi la un răspuns adecvat și el va urma”, a insistat Karasin, denunțând această „acțiune neprietenoasă” la adresa Rusiei, potrivit RIA Novosti, citată de Agerpres.
Karasin consideră că decizia Chișinăului reprezintă o „gravă provocare” și o lovitură aplicată forțelor conduse de Igor Dodon la Chișinău, care pledează pentru o normalizare a relațiilor bilaterale cu Federația Rusă.
Cu puțin timp înainte, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău ar fi transmis o înștiințare ambasadorului Federației Ruse, Farit Muhametșin, prin care îi cere ca cinci diplomați ruși să părăsească Moldova în următoarele 72 de ore.
Motivele care au generat această reacție dură a Chișinăului nu au fost făcute publice deocamdată, dar informația a fost confirmată de ambasadorul Rusiei la Chișinău și ulterior de către purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.
Potrivit Deschide.md, unul dintre cei cinci diplomați care urmează să părăsească Moldova este Aleksandr Grudin, consilierul atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, Igor Dovbnea. Grudin figurează în dosarul de trădare de patrie, intentat fostului deputat moldovean Iurie Bolboceanu.
În martie, Bolboceanu a fost reținut chiar în timpul unei întâlniri cu un angajat al Ambasadei Rusiei căruia i-ar fi transmis secrete de stat. Bolboceanu este cercetat penal pentru spionaj și trădare de patrie.
Deloc surprinzător, președintele moldovean Igor Dodon a criticat pe contul său personal de Facebook decizia guvernului de la Chișinău. Dodon a calificat decizia de expulzare ca „un gest revoltător’, la „comanda care vine din Occident, poate de peste ocean, din partea celor care sunt îngrijorați că între președinția de la Chișinău și Kremlin s-a creat în sfârșit un dialog constructiv și eficient”.
Republica Moldova continuă să traverseze o criză politică și identitară, iar ultimele evenimente par să pună în evidență și mai mult tensiunile dintre actualul șef al statului – pro-rus, oponent al aproprierii de NATO și reținut în relația cu UE – și un guvern pro-european, dar care nu are suficiente resurse pentru o bună administrare a țării.
Actualul guvern s-a erodat suplimentar, după ce pe 26 mai, unul din membrii coaliției de guvernare, Partidul Liberal (PL), a anunțat că părăsește coaliția de la Chișinău. Decizia liberalilor a fost luată ca reacție la reținerea, cu doar o zi înainte, a primarului Dorin Chirtoacă de către procurori ai Centrului Național Anticorupție (CNA).
Acesta este suspectat de trafic de influență într-un dosar legat de proiectul de amenajare a parcărilor cu plată. Potrivit CNA de la Chișinău, Dorin Chirtoacă este acuzat că ar fi dat indicații adjunctului său pentru ca o firmă austro-ungară să câștige licitația pentru realizarea proiectului respectiv.