Într-o oarecare măsură, rușii se simt izolați de comunitatea internațională, dar acest lucru nu pare să îi preocupe prea mult. Relațiile Moscovei cu SUA și Uniunea Europeană mai curînd stagnează, iar ”prietenii” Rusiei se regăsesc mai ales în rîndul fostelor state socialiste sau a celor care au compus URSS, arată un recent studiu. Să vedem însă cum stau lucrurile și cu ”dușmanii”.
Centrul de analize Levada (care poartă numele unui reputat sociolog rus, Iuri Levada) a publicat recent o cercetare privind percepția rușilor despre poziția țării lor în relație cu marile puteri economice și politice ale lumii, dar și în raport cu celelalte țări.
Studiul arată că circa 33% dintre ruși cred că țara lor se află oarecum izolată în context internațional (doar 13% afirmă cu tărie acest lucru), dar exact același procent dintre subiecți nu văd vrea problemă în acest sens. 38% nu sunt deloc îngrijorați de acest subiect și doar 30% văd o problemă aici.
Circa 54% dintre ruși nu văd vreo schimbare recentă în relația Rusiei cu Statele Unite (un procent similar, de 53% au aceeași opinie și față de relația cu Uniunea Europeană), iar procente asemănătoare (15-17%) se așteaptă fie ca aceste relații să se îmbunătățească, fie să se deterioreze. Lucrul este valabil și față de relația cu UE.
În ce privește percepția privind țările prietene, rușii cred că Belarus, China, Kazahstan, Siria și India au cea mai favorabilă atitudine față de ei, în acest clasament regăsindu-se Moldova (locul 12), Turcia (13), Serbia (14), Bulgaria (17), dar și SUA (33), Ucraina (36) sau Ungaria (40).
La capitolul ”dușmani”, pe primele locuri sunt plasate Statele Unite ale Americii, Ucraina, Germania, Letonia și Lituania. Printre primele zece locuri se mai pot vedea celălalt stat baltic, Polonia, Marea Britanie, Georgia și Franța. România este plasată pe un loc destul de avansat, respectiv pe 17. Alte țări din zona Mării Negre sau a Balcanilor lipsesc din acest clasament.
Să mai spunem că cercetarea a fost făcută între 19-22 mai, pe un eșantion reprezentativ de 1.600 de persoane, prin interviuri individuale.
Centrul Levada se află în acest moment pe lista Moscovei de ”organizații non-guvernamentale care funcționează cu statut de agent străin”, o sintagmă care afectează reputația internă a acestei instituții. Decizia este contestată în instanță.