Președintele Igor Dodon a decis elaborarea unei noi Strategii de securitate națională, care să pună accentul pe neutralitatea, statalitatea și modernizarea Moldovei.
Igor Dodon continuă să ia decizii care au drept scop îndepărtarea țării sale de Uniunea Europeană și Alianța militară nord-atlantică.
Astfel, pe 27 iunie acesta a abrogat proiectul Strategiei Securității Naționale a Republicii Moldova, aprobată pe timpul mandatului fostului președinte Nicolae Timofti.
Într-o postare pe Facebook, Igor Dodon și-a motivat decizia prin faptul că documentul „nu mai corespunde schimbărilor substanțiale care au avut loc în mediul național, regional și internațional”.
”Inițierea procesului de elaborare a strategiei securității naționale este o prerogativă a Președintelui Republicii Moldova, prevăzută expres în art. 25 alin. (2) lit. a1 și art. 364 alin. (3) al Legii cu privire la apărarea națională. În acest context, am dispus crearea Comisiei, în componență nouă, pentru elaborarea Strategiei securității naționale a Republicii Moldova, care să corespundă intereselor naționale, statutului de neutralitate, consolidării statalității și modernizării țării noastre”.
Proiectul Strategiei Securității Naționale a fost aprobat în iunie 2016, de către Consiliul Suprem de Securitate, ulterior avizat de către guvern, trimis în parlament, dar nu a fost examinat nici pînă în prezent. Documentul fusese elaborat cu ajutorul experților NATO și numea România şi Statele Unite drept principalii parteneri în domeniul apărării.
Potrivit documentului, Republica Moldova se confruntă cu riscuri și amenințări la adresa securității sale atât de ordin extern, cât și intern. Printre amenințările externe majore figurează instabilitatea regională, conflictul din estul Ucrainei și riscul de extindere a acestuia în Republica Moldova, implicarea unor cetățeni străini în probleme de politică internă și susținerea regimului separatist de la Tiraspol. Principala amenințare de ordin intern este corupția organelor de stat, potrivit documentului, precum și instabilitatea din sectorul bancar.
Analiști de la Chișinău, citați de Report.md, consideră că decizia lui Igor Dodon poate fi văzută ”ca o lovitură la adresa statului”.
”Asupra proiectului care a fost depus la Parlament s-a lucrat foarte mult și, probabil, pe dumnealui l-a deranjat cel mai mult trimiterile la faptul că Moldova ar fi trebuit să coopereze cu NATO în limitele Parteneriatului pentru Pace”, crede președintele Comisiei de securitate națională, apărare și ordine publică din Parlamentul Republicii Moldova, Roman Boțan.
Directorul de programe al Institutului de Politici Publice de la Chișinău, Oazu Nantoi, a declarat pentru Report.md că acest pas a lui Igor Dodon denotă că agentura rusă lucrează bine în Republica Moldova. „Proiectul Strategiei care a fost anulat de Dodon pornea de la niște viziuni care stabileau poziționarea Republicii Moldova în regiune și amenințările care planează asupra acestui stat. Faptul că Dodon a anulat acest proiect denotă faptul că agentul rus lucrează eficient, deși Moldova este țara strategiilor neaplicate. Degradarea continuă!”, a atenționat Nantoi.
Ultima Strategie de securitate națională a Republicii Moldova a fost adoptată în 2011.
Pe scurt, alte informații care arată cum președintele pro-rus Dodon se află într-o confruntare aproape continuă cu un guvern declarat pro-european:
- deschiderea Oficiului de legătură NATO la Chișinău a fost amînată, marți, din nou și nu se cunoaște cu exactitate când va avea loc evenimentul. Motivul oficial invocat de autoritățile de la Chișinău este faptul că edificiul destinat acestuia se află în reparație.
- Miercuri 28 iunie, Igor Dodon a anunțat că va bloca reforma executivului și va impune drept condiție introducerea studierii Istoriei Moldovei ca materie obligatorie în școli. „Istoria Moldovei este sarcina mea numărul unu”, a spus Dodon în cadrul unui club de presă organizat în localitatea Holercani de pe malul Nistrului. Răspunzând unei întrebări, Dodon a spus că, ulterior, în perspectiva reunificării statului și reglementării transnistrene, s-ar putea discuta și grafia în baza căreia va funcționa limba oficială a Republicii Moldova – latină sau chirilică.
- ”Independența Transnistriei este primul pas spre stabilirea frontierei NATO pe Nistru, în timp ce o Moldovă reunificată este garanția că așa ceva nu se va întâmpla”, a mai spus președintele Igor Dodon. Acesta a declarat că „există forțe în Republica Moldova care vor să pună frontiera NATO pe Nistru” și că nu exclude că „cineva din majoritatea parlamentară are ideea și chiar înțelegeri de a pune frontiera NATO pe Nistru”. „Dar dacă politicienii vor merge la vinderea țării către NATO, aici va fi război. Nu vreau că Moldova să devină carne de tun în jocurile geopolitice”, a încheiat Dodon.