Moldova. Statalitate pe ritm folk

Președintele Igor Dodon continuă campania de ”luptă contra unioniștilor”, pentru asta apelînd intens la armele populismului.

Foto: Pagina FB Igor Dodon

Pentru că era foarte înalt, Aleksandr Vitalievici Minkov se afla întotdeauna în primele rînduri, fie la activitățile sportive, fie la școala militară pe care a absolvit-o. Pentru  că ieșea mereu în evidență i s-a spus Mareșalul.

De cîțiva ani buni, sub numele de scenă Aleksandr Marșal, Minkov se bucură de multă popularitate în fostul spațiu sovietic ca interpret de muzică folk-rock.

Marșal a cîntat și pe 19 august, la Comrat, în Găgăuzia (Republica Moldova), unde a fost invitat de președintele moldovean, Igor Dodon, la festivitățile dedicate controversatei zile a ”creării Găgăuziei”.

Așa-numita republică Găgăuză și-a proclamat independența în 1990, dar decizia a fost declarată neconstituțională de guvernul de la Chișinău, care – patru ani mai tîrziu – a conferit acestui teritoriu un statut special autonom.

Dar să revenim la festivitățile din 2017. Cum Marșal, alături de alți artiști ruși, inclusiv formația Serebro, s-a bucurat de mult succes, președintele moldovean Igor Dodon a profitat de context pentru a relua o parte din retorica sa ”statalistă”, ”anti-unionistă” și favorabilă unui context geostrategic bazat pe apropierea de Rusia.

„Moldova fără Găgăuzia nu are viitor. Vom supravețui acestei situații grele doar dacă vom fi împreună. Noi trebuie și vom fi împreună, nu avem alte opțiuni, iar cei care vor să lichideze statul moldovenesc vor avea parte de o rezistență dură. […] Când va fi nevoie, toți împreună… dar eu sunt convins că următoarea noastră lovitură va fi anul viitor”, a spus Dodon citat de Europa Liberă.

„Trebuie să fim și vom fi împreună. Nu avem alte opțiuni. Celor care doresc lichidarea statalității moldovenești, le vom riposta cu duritate și împreună”, a spus Dodon, în prezența liderilor autonomiei găgăuze, precum și ambasadorilor rus și turc, care au participat la eveniment.

Dodon a mai lăudat orientarea pro-rusă a locuitorilor autonomiei găgăuze și a spus că „lovitura următoare și decisivă” pe care o va da împreună cu ei rivalilor va fi anul viitor, cînd vor avea loc alegeri parlamentare. „Cei mai apropiați prieteni ai Găgăuziei, dar și ai Republicii Moldova, sunt Rusia și Turcia”, a mai spus Dodon în discursul său.

Evenimente similare – adică muzică, bună e drept, discursuri populiste și mesaje pro-Rusia -, vor avea loc și în perioada următoare.  Alexandr Marșal va fi prezent la Chișinău pe 24 august, cînd – în Piața Marii Adunări Naționale din centrul orașului – se va serba ”a 73-a aniversări de la lansarea ofensivei Iași-Chișinău”.

Această dată divizează profund societatea moldoveană. În istoriografia sovietică, 24 august 1944 a fost consemnată drept zi a eliberării Moldovei de către Armata Sovietică. Însă dacă unii moldoveni o consideră „ziua eliberării”, pentru alții ea este „ziua ocupării” de către armata sovietică de ocupație.

În urma ofensivei Iași-Chișinău, România a pierdut Basarabia și Bucovina de Nord, care au fost anexate la Uniunea Sovietică.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.