Moldova. Șeful statului riscă suspendarea

Deoarece a refuzat să numească un nou ministru al Apărării, președintele moldovean Igor Dodon poate fi de acum suspendat din funcție. Nu este însă clar dacă acest lucru chiar se va întîmpla
Decizia Curții

Președintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, poate fi suspendat din funcție, a decis pe 17 octombrie Curtea Constituțională de la Chișinău, curtea stabilind că șeful statului nu poate respinge decât o singură dată propunerea premierului pentru funcția de ministru. Igor Dodon a refuzat de două ori să accepte nominalizarea lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării, nominalizare făcută de către coaliția de guvernare.

Judecătorii susțin că refuzul șefului statului constituie ”imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile şi justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură, de preşedintele Parlamentului sau de prim-ministru”.

Potrivit deciziei magistraţilor, în exercitarea competenţei sale prevăzute de articolul 98 alin.(6) din Constituţie, preşedintele Moldovei poate să refuze propunerea prim-ministrului de numire a unei persoane într-o funcţie vacantă de ministru şi să-i ceară să facă o altă propunere.

Totodată, Curtea a statuat că, voinţa politică a preşedintelui nu poate constitui o sursă de blocaj instituțional, pe de o parte, şi nu poate anula, pe de altă parte, competenţele prim-ministrului în cadrul procedurii de codecizie în remanierea guvernamentală.

Astfel, Curtea a constatat că Preşedintele Republicii Moldova are dreptul să verifice corespunderea candidatului propus de prim-ministru pentru o funcţie, însă nu are drept de veto faţă de propunerea șefului Executivului.

De asemenea, judecătorii Curții au specificat că ”în arhitectura constituțională a R. Moldova, președintele trebuie să aibă un rol neutru, de arbitru, și să nu fie un jucător politic”. Hotărârea CC este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Recție Igor Dodon

La scurt timp după decizia Curții Constituționale, Igor Dodon a avut o reacție dură: ” Guvernarea și majoritatea parlamentară controlată de un singur partid, a mai făcut un pas spre uzurparea definitivă a puterii în stat. Și de această dată, ca și în multe alte cazuri, i-a avut drept complici pe judecătorii Curții Constituționale. Prin decizia aprobată, s-a încălcat în cel mai grosolan mod Constituția Republicii Moldova, ceea ce constituie un precedent grav”, a spus președintele pro-rus într-o conferință de presă.

Dodon a adăugat că CC a dat o interpretare prin care, de facto, este obligat să aleagă din două opțiuni:

– Să cedeze în fața Guvernului și să semneze ceea cu ce nu este de acord,

– Sau să nu cedeze și atunci în locul său o face președintele Parlamentului sau șeful Guvernului.

Desigur, el a ales: ”Nu voi ceda!”

”Port răspundere doar în fața poporului Republicii Moldova, respectiv nici un fel de instanță nu mă poate obliga să semnez ceea cu ce nu sunt de acord, exercitând această funcție în numele poporului. Toate acțiunile judecătorilor ultimelor componențe ale Curții Constituționale vor fi supuse unei analize minuțioase, inclusiv prin prisma cadrului juridic penal. Toate aceste acțiuni ale guvernării nu denotă altceva decât slăbiciunea majorității parlamentare și a celor care stau în spatele ei, aici în țară, sau peste hotare. Ceea ce s-a întâmplat astăzi demonstrează un singur lucru, că pentru Moldova nu există altă soluție, decât alegerile parlamentare anticipate și trecerea la o formă de guvernare prezidențială, cât mai rapid”, susține Igor Dodon, conform paginii sale de Facebook.

Procedură de suspendare?

În decizia lor, magistraţii Curții Constituționale au menţionat că refuzul deliberat al preşedintelui ţării de a-şi îndeplini obligația constituțională de numire a propunerii repetate a prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligațiilor sale constituționale și a jurământului, circumstanță ce justifică inițierea de către Parlament a procedurii de suspendare a Președintelui, în conformitate cu articolul 89 din Constituţie.

În același timp, Curtea a reţinut că mecanismul de demitere a preşedintelui ţine de opţiunea Parlamentului, fiind o procedură complexă şi de lungă durată, care nu soluţionează prompt problema funcţionalităţii depline a instituţiilor fundamentale obstrucţionate deliberat de către preşedinte.

Într-un interviu pentru site-ul Deschide.md, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, explică ce ar urma să se întâmple după decizia Curții Constituționale. „Curtea a constatat încălcarea Constituției, fapt care justifică suspendarea din funcție a președintelui. Parlamentului i s-a deschis calea pentru a iniția procedura de suspendare. Decizia de astăzi îi permite Parlamentului să creeze câteva comisii sau o comisie de anchetă”, a declarat Tănase în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Tănase consideră că e „neserios” din partea lui Igor Dodon să spună că nu se va conforma hotărârilor Înaltei Curți, deoarece acestea sunt obligatorii pentru toți. Astfel, potrivit fostului șef al CC, pentru ca Dodon să fie substituit de liderul (speakerul) Parlamentului A. Candu, sunt necesare mai întâi anumite acțiuni din partea Legislativului.

„Este suficientă hotărârea Curții, dar totuși aș veni cu recomandări la adresa Parlamentului. Este bine ca Parlamentul să reglementeze acest proces. La modul practic, Parlamentul trebuie să solicite acest aviz de la Curtea Constituțională, abia după aceasta președintele Parlamentului ar putea să îl substituie pe șeful statului. Este o dezlegare a situației, dar e o jumătate de măsură. Sancțiunea pentru încălcarea Constituției este impeachmentul”, a mai punctat Tănase.

În context, fostul președinte al CC a menționat că această criză este gestionată, nu a izbucnit acum instantaneu. La fel, dacă președintele va veni și în continuare cu refuzuri similare, Guvernul va trebui să vină cu sesizări la CC pe fiecare caz.  Cât despre suspendarea temporară la care se face referire în decizia CC, ea nu este valabilă pentru o anumită perioadă de timp, ci doar în privința unei anumite acțiuni.

De asemenea, Tănase a mai adăugat că toți trebuie să tragă învățăminte din această decizie a CC.

„Președintele trebuie să înțeleagă că trebuie să acționeze în spiritul loialității față de Constituție. Prim-ministrul trebuie să înțeleagă că, în pofida faptului că s-a oferit o dezlegare a situației în acest caz (cu numirea ministrului Apărării – n.r.), totuși, e necesar să aibă un dialog cu șeful statului, pentru ca pe viitor să fie evitate asemenea excese. Nu în ultimul rând, societatea trebuie să fie exigentă și să nu admită ca acest mecanism să devină o regulă. Cred că s-ar submina principiile democrației, dacă s-ar recurge la acest mecanism în alte cazuri decât cele care nu au altă dezlegare”, a subliniat fostul președinte al Curții.

Pe de altă parte, analistul politic Anatol Țăranu spune că, dacă Parlamentul nu va întreprinde nicio acțiune ca urmare a deciziei CC, se va demonstra conlucrarea dintre Guvernare și Președinție.

„E demagogie politică ceea ce spune Dodon, că eu nu o să respect Constituția pentru că am jurat poporului. Este absolut firesc ca la următoarea ședință a Parlamentului să fie creată o comisie și să se demareze procesul. Dacă asta nu se va întâmpla, atunci vom fi nevoiți să constatăm că este un spectacol și că în Republica Moldova nu funcționează legile”, a declarat Țăranu.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.