În ciuda ”asperităților și dificultăților” dintre București și Chișinău, președintele pro-rus Igor Dodon a lansat o invitație omologului său român. Cu ce urmări?
Pe 30 octombrie, Igor Dodon i-a înmânat Ambasadorului României, Daniel Ioniță, o scrisoare oficială adresată Președintelui României, Klaus Iohannis, care conține invitația de a vizita Republica Moldova.
„Am toată convingerea că numai prin discuții repetate pot fi depășite asperitățile și dificultățile care mai apar în relațiile dintre state sau dintre instituții și mizez pe faptul că Președintele României este deschis să accepte un dialog la Chișinău, în orice perioadă comodă pentru dumnealui”, scrie Igor Dodon într-o postare pe Facebook.
”L-am asigurat pe domnul Ambasador de faptul că relațiile moldo-române sunt și vor rămîne a fi fundamentale pentru Republica Moldova, în virtutea vecinătății noastre, a evenimentelor istorice comune și a afinităților culturale pe care le-am avut mereu. Suntem două state independente și suverane, care trebuie să găsească noi oportunități de cooperare respectuoasă și benefică pentru cetățeni”, a mai spus președintele moldovean.
Rămîne acum de văzut cum va reacționa șeful statului român. Este foarte probabil ca totuși K. Iohanis să refuze invitația, lucru care pentru I. Dodon ar fi un argument suplimentar – în jocul de imagine și putere deja început în perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor din Moldova – în intenția sa de a apropia țara de Rusia și a dezvolta curentul statalist și al neutralității militare.
România, pe de altă parte, se află în situația în care are deja relații reci cu doi dintre vecinii săi, pe lîngă Moldova, legăturile cu Ucraina fiind deja afectate de noua lege a educației ce prevede închiderea școlilor cu predare în limba minorităților, inclusiv cele românești. Klaus Iohanis a refuzat o invitație a omologului său Pedro Poroșenko de a face o vizită în Ucraina.
Dar să revenim la mesajul lui Igor Dodon. Acesta mesaj de colaborare și invitația la vizită vin în contextul în care, pînă acum, nu a existat niciun fel de comunicare directă între șefii de stat din România și Moldova.
Deschide.md a făcut un rezumat al singurului lucru care s-a întîmplat pînă acum: schimburi de mesaje pe canale paralele de comunicare.
Astfel, în primăvara anului 2016, Dodon acuza România de atentat la suveranitatea R. Moldova și cerea președintelui Iohannis să se delimiteze de unionism. Răspunsul lui Klaus Iohannis a fost unul mai curînd diplomatic.
„Acum, chiar dacă domnul Dodon nu este încă președintele Moldovei, va înțelege și domnia sa, încet-încet, cum se procedează între Președinți”
Ulterior, Igor Dodon, din funcția de președinte ales, a folosit mesajul lui K. Iohannis ca pretext pentru o altă adresare către Klaus Iohannis.
„Sper că în relațiile dintre președinți, e de bonton să se răspundă la scrisori deschise”, spunea Dodon în noiembrie 2016.
La începutul acestui an, avizat de numeroasele declarații anti-românești ale lui Igor Dodon, Klaus Iohannis, îngrijorat de soarta românilor din R. Moldova, și-a exprimat speranța că noul președinte de la Chișinău va acționa în limitele Constituției.
Igor Dodon a reacționat imediat, destul de sfidător: „Am văzut declarația domnului Iohannis la întrevederea cu ambasadorii unde spune că președintele Republicii Moldova trebuie să se conducă de limitele Constituției. Vreau să-i răspund colegilor, prietenilor: Poate până acum era primit să vină mesaje la președintele Republicii Moldova cum să se comporte. Avem instituții de stat care pot da aprecieri referitor la constituționalitatea deciziilor și pașilor președinților (…) Cu ce ocazie Iohannis dă aprecieri acțiunilor președintelui Republicii Moldova?”
Pe de altă parte, fostul președinte Traian Băsescu își continuă campania sa de apropiere de electoratul pro-românesc din Moldova, transmițînd noi mesaje unioniste. Prezent la Chișinău cu ocazia constituirii organizației de tineret a Partidului Unității Naționale, Băsescu a spus: „Este în politica noului partid unionist atragerea masivă a tinerilor din Republica Moldova, cu al căror sprijin se poate realiza unirea Republicii Moldova cu România”.