Grecia. Protest. Macedonia

Sute de mii de persoane au manifestat pe 4 februarie la Atena pentru a cere guvernului elen să nu accepte folosirea termenului de „Macedonia” în nicio posibilă înţelegere cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM).
Foto: Costas Polinakis / Sinopsis

 

Manifestanţii au venit în Atena din toate colţurile Greciei, cu autobuze închiriate special de către preoţi şi primari locali, cu maşinile personale sau cu mijloace de transport interurban.

Foto: Costas Polinakis / Sinopsis

 

Cu sloganuri precum „Macedonia este Grecia, Grecia este Macedonia”, „Jos labele de pe Macedonia” sau „Grecia unită, niciodată învinsă”, manifestanţii s-au pronunţat împotriva oricărei soluţii în disputa cu guvernul de la Skopje care să includă folosirea termenului de Macedonia.

Foto: Costas Polinakis

 

Principalul orator al protestului, care s-a desfăşurat în Piaţa Syntagma, a fost compozitorul Mikis Theodorakis, în vârstă de 92 de ani, care a fost decenii la rând un simbol al stângii elene şi a cărui participare la miting a provocat decepţie în acest sector al societăţii.

Foto: Costas Polinakis / Sinopsis

 

„Prin folosirea termenului de Macedonia, Skopje vrea să-şi extindă frontierele în detrimentul Greciei… Dacă facem concesii ar fi ca şi cum ne-am deschide frontierele celor care ne ameninţă”, a avertizat Theodorakis, care a cerut organizarea unui referendum pe tema numelui de Macedonia.

Foto: Costas Polinakis / Sinopsis

 

Foarte mulți dintre greci cred că numele de Macedonia aparţine exclusiv regiunii nordice a Greciei, cu capitala la Salonic.

Foto: Costas Polinakis / Sinopsis

Un comentariu despre istoricul disputei asupra numelui de Macedonia găsiți aici.

 

Costas Polinakis

Costas Polinakis este un fotograf și jurnalist independent născut în România, care trăiește la Atena.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.