Moldova. Invalidarea alegerilor pentru primăria Chișinău

Justiția din Republica Moldova a luat o decizie extrem de controversată: nevalidarea mandatului primarului ales, Andrei Năstase
Foto: juridicemoldova.md

Judecătoria Chișinău a anunțat în seara zilei de 19 iunie că a invalidat rezultatele alegerilor locale anticipate pentru fotoliul de primar de Chișinău, cîștigate cu 52,57% din voturi de liderul Platformei Dreptate și Adevăr, Andrei Năstase. În turul doi, Năstase l-a devansat pe socialistul Ion Ceban.

Motivul reținut de instanță a fost faptul că Andrei Năstase a îndemnat lumea să iasă la vot în ziua alegerilor. „Nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chișinău din data de 20 mai 2018 – 3 iunie 2018”, scrie judecătoarea Rodica Berdilo în hotărîrea pe care a adoptat-o la ora 21.50, după aproape trei ore de deliberare.

Socialiștii au contestat alegerile la Curtea Suprema de Justiție, unde au depus două contestații, asta deși în noaptea în care a aflat că a fost învins, Ceban l-a felicitat pe Năstase și a recunoscut că alegerile s-au desfășurat corect. Una dintre contestații a fost respinsă, iar cealaltă – parțial admisă. Socialiștii i-au reproșat lui Năstase faptul că s-a bucurat „în perioada alegerilor” de susținerea deschisă a partenerilor externi.

„Este o decizie arbitrară, pentru care această judecătoare trebuie să facă pușcărie”, a declarat Andrei Năstase. El a spus că va contesta decizia primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău și a îndemnat populația să se pregătească de proteste masive.

În cazul în care Curtea de Apel va menține hotărârea primei instanțe, conform legii, actualul primar interimar, Ruslan Codreanu, exponentul Partidului Popular European din Moldova, care guvernează alături de PDM (condus de Vlad Plahotniuc), va rămâne în funcție. Conform Codului electoral, până la alegerile locale generale din 2019 nu pot fi organizate alegeri noi.

Reacții și context

Pentru mulți analiști, decizia judiciară este „controversată” şi „dubioasă”, în condițiile în care justiția se numără printre instituțiile cu cea mai joasă credibilitate în Republica Moldova. Mulți vorbesc și de o influență a lui Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, de guvernare, care deține un control aproape complet al administrației.

În situaţia actuală au de câştigat democraţii şi partenerii lor, cei care vor deţine funcția de interimat la Primărie, deoarece alegeri nu mai pot avea loc cu un an înainte de cele ordinare.  Totodată, declanșarea unor proteste în masă – lucru foarte probabil – va duce la menținerea unui climat de instabilitate.

Nu în ultimul rînd, decizia judiciară crează un precedent periculos – chiar dacă va fi invalidată la Apel – deoarece situații similare se pot repeta la alegerile parlamentare din această toamnă, cînd rezultatele alegerilor pot fi contestate în caz că nu sunt conforme dorinței și intereselor partidului la guvernare.

ProTV Chişinău publică reacţia liderei PAS Maia Sandu, cea care l-a sprijinit pe Năstase în scrutin. „Justiția controlată de Plahotniuc a luat cea mai criminală decizie la adresa democrației din Moldova – a călcat în picioare opțiunea liberă și democratică a cetățenilor. Ei au scuipat și au dat pe jos cu ceea ce ne-a mai rămas de preț – votul nostru”, declară Maia Sandu. Tot aici se menționează reacţia candidatului socialiştilor Ion Ceban care spune că această decizie surprinzătoare a instanţei l-ar neîndreptăţi pe el şi a promis detalii azi la o conferinţă de presă.

Decizia de a nu valida mandatul de primar al lui Andrei Năstase creează un precedent foarte periculos pentru că a fost trecută o „linie roșie” și cetățenilor le-a fost luat dreptul de a alege, a afirmat analistul politic Vladislav Kulminski, la postul TV8, citat de agenţia de presă IPN. Analistul crede că în această decizie ar prevala aspectul politic şi nu cel juridic. „Guvernarea nu a fost în stare să se împace cu victoria unui candidat care este incomod, de opoziție și este dușmanul guvernării”, a declarat Kulminski.

Sorin Ioniță, Expert Forum: ”Dacă nici acum UE nu reacționează dur, cu închiderea delegației din Chișinău și cu retragerea asistenței, înseamnă că birocrația e mai importantă ca orice și de fapt ne doare în bască de moldoveni: important e să ne meargă nouă lefurile și pensiile de funcționari europeni ghiftuiți. De la București n-avem speranțe: guvern nu există, doar marionete; iar alianța la putere are blaturi cu Plahotniuc, fac bani și campanii împreună, cum s-a văzut acum cîteva săptămâni, compromițând imaginea României în ochii cetățenilor moldoveni onești”.

English Brief

A court in Moldova’s capital has not validated the mandate of Andrei Nastase, whose election victory in the mayoral election earlier this month had been challenged by opponents. The Chisinau City Court on June 19 declared the results of the snap election null, after postponing the hearing into the matter twice. Nastase, of the pro-European Dignity and Truth Platform, said he will challenge the court ruling and called on protesters to continue rallying in his support. Nastase won more than 52 percent of the votes in a runoff on June 3, defeating the candidate of the Moscow-friendly Socialist Party, Ion Ceban, according to election authorities. The Socialist Party filed an appeal with the Supreme Court, alleging electoral violations. Nastase supporters have rallied in Chisinau, accusing the authorities of intentionally blocking him from taking office. The election was seen as a test for the country’s political parties ahead of the general polls. Moldova, one of Europe’s poorest countries, is divided between forces supporting pro-Russian President Igor Dodon and those backing the government, which is pushing for closer ties with the EU and the United States.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.