Grecia. Tensiuni diplomatice cu Rusia

Guvernul de la Atena e nemulțumit de amestecul Moscovei în planurile de rezolvare a disputei  Greciei privind numele de Macedonia
Foto: Costas Polinakis / Sinopsis

# Ministerul de Externe al Greciei a acuzat Moscova, pe 10 iunie, că Rusia a decis în „mod arbitrar” expulzarea unor diplomaţi greci aflaţi la post acolo, ca răspuns la un act similar al Atenei de luna trecută. „Decizia rusă este arbitrară şi vindicativă, nu este fondată de niciun element”, au reacţionat autorităţile elene, conform relatărilor de presă.

La mijlocul lui iulie, Atena a expulzat doi diplomaţi ruşi şi a interzis accesul pe teritoriul Greciei pentru alţi doi pentru că ar fi încercat să mituiască responsabili locali şi să incite la demonstraţii pentru a submina acordul încheiat între Atena şi Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei privind viitorul său nume, ”Republica Macedonia de Nord”. Atena spune că expulzarea diplomaţilor s-a bazat pe „dovezi concrete” despre „activitatea ilegală a ofiţerilor ruşi în Grecia”.

În plus, Atena reproşează diplomaţilor ruşi că au încercat să influenţeze comunitatea monahală ortodoxă de pe Muntele Athos şi autorităţile locale din nordul Greciei, unde există nuclee naţionaliste, să organizeze demonstraţii împotriva acordului cu Skopje. În acest context, „Grecia va răspunde cu sobrietate şi răbdare” la expulzarea diplomaţilor săi, a menţionat MAE elen într-un comunicat.

# Atena a explicat atunci că nu a dorit decât să-şi ”apere interesul naţional” după o ”ingerinţă” a responsabililor ruşi în rezolvarea disputei sale cu Macedonia. În schimb, Moscova – care continuă să vadă Balcanii ca aparținînd sferei sale de influență – este nemulțumită că, la summitul NATO din 11 şi 12 iulie, Alianţa a invitat Skopje să deschidă negocierile de aderare, în virtutea acordului la care au ajuns Skopje și Atena.

# Macedonia şi Grecia au semnat pe 17 iunie un acord istoric pentru redenumirea actualei Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei în ”Macedonia de Nord”. Acest acord este menit să soluţioneze o dispută veche de 27 de ani privind utilizarea numelui Macedoniei, ceea ce ar permite fostei republici iugoslave să ia în considerare aderarea la NATO.

# În Macedonia, s-a stabilit ca un referendum privind aprobarea acordului cu Grecia să aibă loc pe 30 septembrie, existînd perspective ca acesta să fie favorabil schimbării numelui țării, în ciuda opoziției forțelor naționaliste.

# Pentru a înțelege mai bine contextul disputei dintre Skopje și Atena vă recomandăm următorul articol: A cui e Macedonia?

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.