Ucraina. Spre o biserică ortodoxă independentă?

Autoritățile de la Kiev încearcă atît la nivel politic, cît și religios, să se rupă cu totul de influența Rusiei. Decizia poate avea un impact major și asupra lumii ortodoxe.
Foto: Unsplash

# DENUNȚAREA TRATATULUI CU RUSIA. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a semnat pe 17 septembrie un decret privind punerea în aplicare a deciziei de la începutul lunii a Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare, SNBO, privind denunţarea Tratatului de prietenie, cooperare şi parteneriat dintre Ucraina şi Rusia, conform siteului oficial al preşedinţiei de la Kiev.

Acest tratat stipulează principiul parteneriatului strategic între Ucraina şi Rusia, recunoaşterea inviolabilităţii frontierelor existente, respectarea integrităţii teritoriale şi obligaţia reciprocă de a nu folosi propriul teritoriu în detrimentul securităţii celeilalte părţi.

Tratatul de prietenie între Ucraina şi Federaţia Rusă a fost semnat la 31 mai 1997 pentru o perioadă de zece ani, prevăzînd prelungirea automată a documentului, dacă părţile nu se opun.

După anexarea Crimeii şi începerea conflictului din Donbas (estul Ucrainei), unde forţele guvernamentale ucrainene luptă împotriva separatiştilor proruşi susţinuţi financiar şi militar de Moscova, mai mulţi lideri ucraineni ceruseră denunţarea Tratatului bilateral.

# O DORITĂ INDEPENDENȚĂ ECLEZIASTICĂ. Tot președintele Petro Poroşenko, dar de data aceasta în aprilie, propunea Radei de la Kiev (parlamentul unicameral) crearea unei Biserici ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, decizie pe care o considera de importanţă ”geopolitică”.

”Această decizie merge mult dincolo de mediul ecleziastic. Este vorba despre independenţa noastră definitivă faţă de Moscova. Aici nu vorbim doar de religie, ci de geopolitică”, spunea Poroşenko.

Autodescriindu-se drept un credincios convins, liderul ucrainean insista că este în joc ”securitatea naţională şi apărarea în faţa războiului hibrid” rus, întrucît ”Kremlinul vede în Biserica Ortodoxă Rusă unul dintre principalele sale instrumente de influenţă în Ucraina”.

”Nu vom rămîne indiferenţi în faţa ingerinţei unui alt stat în problemele noastre ecleziastice, în faţa încercărilor sale de a exploata în propriul interes sentimentul unei părţi a ortodocşilor ucraineni”, adăuga Poroşenko. El a insistat că, în opinia sa, crearea unei Biserici independente ”are aceeaşi importanţă” precum acordul de asociere la Uniunea Europeană, liberalizarea regimului de vize sau aderarea la UE şi NATO.

# O DORITĂ BISERICĂ AUTOCEFALĂ. Pentru a obține separarea de Patriarhia Moscovei, Kievul trebuie să obțină un Tomos (să îi spunem decret) din partea Patriarhului de Constantinopol, Bartolomeu I, care să îi permită crearea propriei Biserici. Biserica ortodoxă ucraineană este subordonată canonic Patriarhiei Moscovei din 1686 încoace.

În plus, autocefalia  trebuie să aibă susţinerea celorlalte Biserici ce formează comunitatea ortodoxă, care include România, Bulgaria, Serbia, Grecia şi Georgia.

Kievul spune că prin crearea unei noi Biserici nu se vor încălca drepturile fundamentale ale ucrainenilor, inclusiv libertatea de credinţă. ”Biserica ortodoxă unită nu va fi statală. Toţi credincioşii au şi vor avea dreptul de a-şi alege liber atît lăcaşul de cult cît şi jurisdicţia ecleziastică. Cine doreşte să rămînă în Biserica ce va fi în continuare unită cu Biserica Ortodoxă Rusă, i se va garanta dreptul de a alege”, spunea Petro Poroşenko.

În prezent, trei Biserici ortodoxe coexistă în Ucraina. Una, cea majoritară, este subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, alta este reprezentată de Patriarhul Kievului şi o a treia, care s-a separat de Moscova în anul 1920 şi s-a autoproclamat Biserica Autocefalică Ortodoxă a Ucrainei.

Patriarhii Bartolomeu și Chiril

# SPRE O SCHISMĂ? La sfîrșitul lunii trecute, Patriarhul Bartolomeu s-a întîlnit la Istanbul cu Patriarhul Kiril al Rusiei, subiectul fiind legat, evident, de eforturile Kievului de a obține autocefalia pentru întreaga biserica ortodoxă ucraineană.

Întîlnirea nu s-a terminat cu un anunț oficial, însă – în perioada următoare – s-a văzut clar că Bartolomeu nu se opune procesului de unificare istorică a ortodoxiei din Ucraina.

Asta pentru că, pe 14 septembrie, Biserica Ortodoxă Rusă a decis să se retragă din structurile clericale conduse de Patriarhul Bartolomeu, pe motiv că Constantinopolul a trimis doi emisari la Kiev, pentru discuții privind obținerea autocefaliei.

„Patriarhia de Constantinopol a pătruns pe teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei trimiţîndu-şi exarhii la Kiev”, a spus şeful diplomaţiei Patriarhiei Moscovei, mitropolitul Ilarion, în cadrul unei conferinţe de presă.

Astfel, Patriarhia Moscovei nu va mai participa la adunările episcopale, la comisiile şi structurile prezidate de reprezentanţi ai Patriarhiei de Constantinopol. Pe de altă parte, în liturghia lor, bisericile sub controlul Moscovei nu se vor mai ruga pentru Patriarhiul de Constantinopol.

Potrivit mitropolitului Ilarion, aceste decizii sunt un fel de „întrerupere a relaţiilor diplomatice” dintre cele două patriarhii. Patriarhia Moscovei a ameninţat că va rupe complet legăturile cu Constantinopolul dacă vor continua aceste „activităţi anticanonice”.

# POSIBILE CONSECINȚE

  • Patriarhia de la Moscova are încă foarte mulți credincioși loiali în Ucraina, ceea ce ar putea duce la o schismă în cadrul acestei biserici. Pentru moment, Moscova a declarat că urmărește cu atenție evoluția situației, dar nu a accepta niciodată autocefalia unei biserici ucrainene.
  • Există și un risc major de accentuare a tensiunilor dintre Patriarhia Moscovei și Patriarhia de Constantinopol, cu efecte asupra comunității celor circa 200 de milioane de credincioși ortodocși. Rămîne de văzut și care vor fi reacțiile bisericilor ortodoxe din România, Bulgaria, Grecia şi Georgia față de dorita autocefalie a bissericii ucrainene. Pînă acum, doar Serbia, prin vocea patriarhului Irinej, a exprimat clar opoziția față de această idee.
Marian Chiriac / Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.