Conservatorii ortodocși ruși vor influență și în Moldova

În cîteva țări din fostul spațiu sovietic, sunt tot mai populare programele de educație alternativă bazate pe valori creștine. Următoarea lor destinație este Republica Moldova.
Alexei Komov la Chișinău / Foto: BIRN

Șeful filialei rusești a Congresului Mondial al Familiilor (CMF), Alexei Komov, a declarat recent într-un interviu pentru Balkan Insight că intenționează să extindă un program conservator de educație pentru copii, pe care îl gestionează, și în Moldova.

Komov a spus că curicula programului „Conversații clasice”, o versiune rusă a programului inițial al WCF din SUA, a fost lansat acum doi ani și are deja peste 1.000 de elevi în mai mult de 100 de orașe din Rusia, Ucraina și Belarus. Moldova ar fi următorea destinație, a declarat Komov, pe care reporterul BIRN l-a întâlnit recent la Chișinău, în timpul  Congresului Mondial al Familiilor care s-a desfășurat acolo.

Un personaj destul de controversat, Alexei Komov este cunoscut pentru legăturile sale cu Konstantin Malofeev, un oligarh rus ultra-ortodox ce se învârte în cercurile de putere de la Kremlin. Acesta se află pe lista de sancțiuni a SUA și Uniunii Europene pentru suspiciuni de finanțare a insurgenței pro-rusești din estul Ucrainei.

Congresul Mondial al Familiilor, condus de Brian Brown, este o organizație ultra-conservatore din Statele Unite, care militează nu numai pentru valorile „familiei tradiționale”, dar și împotriva drepturilor minorităților sexuale sau a dreptului la avort. CMF funcționează, în mare parte, ca o rețea internațională relativ decentralizată și relativ orizontală (în sensul absenței unor structuri formale ierarhice care ar controla și gestiona activitatea pe verticală) de organizații conservatoare religioase. Ea nu are un birou central, un sediu principal ci funcționează ca o platformă de interacțiune între diferite organizații de diverse confesiuni care sînt situate pe diverse continente. Mai multe detalii aici.

Komov este reprezentantul CMF pentru fosta Uniune Sovietică, mai precis în țări care se află în centrul luptei pentru influență dintre Rusia și Occident, Moldova numărându-se printre ele.

Komov a mai declarat în cadrul interviului că a discutat deja despre programul de educație ”Conversații clasice” cu președintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon și cu liderii Bisericii Ortodoxe, printre care Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.

„Am anunțat pe social media că vin la acest Congres Mondial al Familiilor în Moldova și, dacă cineva este interesat, bineînțeles, ne putem întâlni. Și au fost câțiva oameni, în special adolescenți din R. Moldova, care erau foarte interesați „, a spus Komov pentru BIRN.

I. Dodon și A. Komov (centru spate) în Moldova / Foto: Facebook I. Dodon
„Transmiteți-vă valorile”

Komov este cunoscut ca un puternic critic al liberalismului și promotor al așa-numitelor valori tradiționale ale familiei, care descriu Rusia ca „apărător al adevăratei credințe” împotriva valorilor decadente ale Occidentului liberal. El a studiat în Statele Unite și Marea Britanie, iar acum urmează un doctorat la Facultatea de Sociologie a Universității de Stat Lomonosov de la Moscova, instituție cunoscută ca un incubator al ideologiei de dreapta.

Aparent nemulțumit de modul în care copiii ruși fac școală în instituțiile de stat, Komov a decis să importe”Conversațiile clasice”, un model de învățământ de acasă (homeschooling), creat în anii 90 de Leigh Bortins în Carolina de Nord (SUA). Acesta se bazează pe ideea educației de acasă, într-o familie și o comunitate creștină, și într-o manieră clasică, bazată teorii ale educației specifice Greciei antice și Evului Mediu (pentru detalii, vezi conceptul educațional Trivium, care a fost specific Europei occidentale de la căderea Romei pînă la Iluminism).

Alexei Komov, alături de soția sa Irina Șamolina, au tradus curicula ”Conversațiilor clasice” și au adaptat-o la o perspectivă rusă ortodoxă, încercând să o facă relevantă la cultura și realitățile ruse.

În aceste condiții, nu este surprinzător că Alexei Komov e un critic al educației care se face acum în școlile publice din Rusia. „Ei (copiii din sistemul educațional de stat- n.r.) nu pot vorbi limbi străine, nu au o înțelegere de bază a principalelor subiecte și petrec 11 ani la școală izolați de societate, numai cu copii de aceeași vârstă”, a spus Komov pentru BIRN.

„Există multe alte probleme, iar nivelul academic este în scădere, astfel încât tinerii absolvă cu note bune, dar nu cunosc faptele de bază cum ar fi – spre exemplu – cine au fost Roosevelt, Churchill, Lenin… (Școala clasică -n.r.) nu este cel mai bun mediu pentru a transmite valorile reale, dacă s-ar dori acest lucru”.

În schimb, Komov spune că programul său de educație oferă „socializare pozitivă pentru copii” prin intermediul „comunităților (creștine – n.r)” care se reunesc în fiecare săptămână. Totodată, copiii ce urmează acest program ar fi, în medie, mai bine educați „din punct de vedere academic și moral” decât majoritatea elevilor de la școlile de stat, și nu au probleme în a lua examenele din instituțiile publice.

Conexiuni sau nu cu Malofeev?

Komov, care anterior a fost senior director al Fundației Ortodoxe a Sfântului Vasile a lui Malofeeev, a negat că programul său ar avea o agendă politică. „Nu are nimic de a face cu politica Kremlinului”, a spus el. „Avem peste 85 de reprezentanți și membri din țări diferite…iar Rusia este doar una dintre ele”. Totodată, Komov a negat că Malofeeev are vreo legătură cu Congresul Mondial al Familiilor, în ciuda apariției sale ca unul dintre principalii vorbitori la un eveniment CMF de la Moscova, în septembrie 2014.

Potrivit unor relatări neconfirmate ale mass-media din Moldova, Malofeev s-ar fi întâlnit în luna august 2017 cu Igor Dodon – care a găzduit evenimentul CMF de la Chișinău – în timpul unui pelerinaj făcut de către președintele Moldovei la mănăstirile ortodoxe de la Muntele Athos.

K. Malofeev lîngă A. Komov, Moscova 2014 / Foto: WorldCongress.ru

Acolo, cei doi ar fi discutat despre organizarea Congresului Mondial al Familiilor la Chișinău, înainte de alegerile parlamentare din Moldova, care trebuiau să aibă loc până la sfârșitul lunii noiembrie 2018, dar au fost amânate ulterior pentru februarie 2019. Dodon a sperat ca socialiștii săi să valorifice astfel evenimentul, la nivelul prezenței publice, în sondaje.

Dodon nu a confirmat și nici nu a negat că a avut această întâlnire la Muntele Athos.

Întrebat despre acest lucru, Komov a părut bulversat. „Da, probabil”, a răspuns el, fiind întrebat dacă întâlnirea a avut loc.

Apoi a adăugat: „Dar cred că a fost cu mult timp în urmă, dacă o fi fost. Nu știu despre această întâlnire. Nu știu. Sau ar fi putut fi. Konstantin Malofeev este un om de afaceri ortodox. El are un ritm de viață activ, astfel încât se întâlnește cu mulți oameni. S-ar fi putut întâmpla, nu știu”, a încheiat Komov.

Mădălin Necșuțu

Mădălin Necșuțu este redactor-șef al EVZ Moldova și corespondent al Balkan Insight.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.