Procuratura militară a Ucrainei investighează de puțin timp clinica „BioTexCom” pentru trafic cu nou-născuți. Fenomenul mamelor de împrumut este foarte răspîndit în această țară, dar există cazuri ce au legătură și cu Moldova sau România, se arată într-un documentar Euractiv.ro.
Dosarul este instrumentat de Procuratura Militară, deoarece multe mame-surogat proveneau din teritoriile ocupate Lugansk și Donețk. Clinica „BioTexCom” a fost creată în Ucraina de „cetățeni moldoveni care, concomitent, dețin și cetățenia Germaniei”, susține procurorul general al Ucrainei, Iurii Luțenko. Tochilovskyi respinge acuzațiile și spune că, pur și simplu vreun fiu sau amantă de demnitar vrea să-i ia afacerea.
Echipa de jurnaliști de investigație a început din vara anului 2017 o anchetă jurnalistică asupra afacerilor din jurul companiei BioTexCom și legăturile acestei companii în afara Ucrainei. În același timp, am verificat cât de răspândit este fenomenul mamelor de împrumut în Moldova, România și Ucraina, dar și care este baza legală în aceste țări.
Am vorbit cu femei ce au fost mame surogat sau purtătoare, am apelat la serviciile unei femei ce se oferea să ne poarte copilul, pretinzând că nu putem avea copii decât dacă apelăm la o mamă surogat sau purtătoare.
O altă tânără, ce a lucrat la Poliția de Frontieră din Republica Moldova, s-a oferit chiar să ne doneze uterul său, prin transplant, pentru ca jurnaliștii sub acoperire să poată avea copii.
Altă femeie trăiește o dramă și își minte familia zi de zi. Nimeni nu știe că a fost mamă surogat, iar în urma nașterii nu mai poate avea proprii copii. Soțul nu știe, iar fiica din altă căsătorie habar nu are că și-a făcut studiile din banii obținuți de mama sa prin închirierea pântecelui.
Prețurile sunt piperate pe piața mamelor de închiriat pe durata sarcinii, dar cuplurile ce nu pot avea copii în mod natural fac acest sacrificiu pentru a avea bebelușii la care visează.
Dar cât de legal este?
„Procurorii Procuraturii Militare au stabilit că, în 2010, un grup de cetățeni moldoveni, care concomitent sunt și cetățeni ai Republicii Federative Germania, a inițiat, pe teritoriul Ucrainei, activitatea centrului medical „BioTexCom”, specializat în prestarea serviciilor în domeniul maternității surogat”, a declarat Iurii Luțenko, procurorul general al Ucrainei.
„Eu sunt acuzat că am vândut copii, că ne-am înțeles să vindem copii în Vest”, confirmă și Albert Tochilovschi-Mann, proprietarul firmei BioTexCom.
În luna martie 2009, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a publicat o anchetă jurnalistică despre legătura dintre fiul ex-președintelui comunist Vladimir Voronin, comerțul cu ovule și clinica „BioTexCom” din Kiev.
Jurnaliștii reușiseră atunci să-l filmeze cu camera ascunsă pe managerul clinicii care se numea atunci Albert Mann, care și-a schimbat ulterior numele în Albert Tochilovskyi. Acesta, însoțit de un italian stabilit în Moldova, venise la Chișinău la negocieri cu jurnaliștii care s-au dat drept potențiali clienți.
Filmările cu camera ascunsă din 2009 pot fi urmărite aici.
Investigația din 2009 poate fi citită aici.
Investigația pornise de la site-ul russurrogate.com, înregistrat pe numele lui Albert și găzduit de un server de pe strada Dimo din Chișinău. Momentan, apartamentul respectiv de pe strada Dimo este împărțit de Tatiana Tochilovski și familia Voroneț, membrii căreia apar ca registratori ai mai multor site-uri specializate în surogație. (FOTO dreapta)
Tot în capitala Moldovei activa și activează firma „Biotex-Com” administrată în trecut de Ghenadie Scripcaru, bodyguardul asasinat al fiului ex-președintelui comunist Vladimir Voronin.
La distanță de 9 ani, am încercat să aflăm ce mai face Albert Mann (acum Tochilovskyi), cum îi mai merge afacerea cu copii, ovule și mame surogat, care-i mai sunt legăturile cu Moldova și România, cum a reușit să-și extindă afacerea, cine-i sunt clienții și cum ajung aceștia la clinica lui, cine sunt mamele surogat și cum sunt racolate acestea, cum sunt scoși nou-născuții din Ucraina și de ce l-au luat în vizor procurorii?
Piața gestației pentru străini
Vorbim de o afacere cu copii și ovocite permisă de legislația ucraineană. În Ucraina, procedura costă cuplurile care recurg la închirierea uterului unei ucrainence între 30.000 și 50.000 de euro în funcție de pachetul ales („Econom” sau „VIP”). Din cauza prețului, Ucraina a devenit o adevărată atracție turistică pentru cuplurile aflate în căutarea unei mame surogat.
În SUA, o asemenea procedură le-ar costa cel puțin 100.000 de dolari.
În timp ce procurorul general al Ucrainei susține că „BioTexCom” i-ar fi oferit mamei-surogat, care a născut pentru un cuplu din Italia, doar 6.000 de euro din cele 32.000 achitate de către cuplul de italieni, Albert Tocilovschi (FOTO sus) spune că mamele-surogat sunt răsplătite cu 12.000-15.000 de euro.
O fostă mamă surogat, intervievată de echipa de jurnaliști, a spus că a primit pentru serviciile de mamă surogat 15.000 de dolari.
„BioTexCom” a primit, de la cetățenii italieni, 32.000 de euro dintre care mamei surogat i-au revenit 6.000. Aproape la fel s-a procedat în toate cazurile – vorbim de peste 1.000 de cazuri pe teritoriul Ucrainei”, spune procurorul general al Ucrainei, Iurii Luțenko.
„Onorariul mamei variază între 12.000 și 15.000 de euro”, plusează proprietarul clinicii BioTexCom din Ucraina, Albert Tochilovski.
„- Câți bani v-au dat?
– 15.000 de dolari.
– I-ați primit de la clinică sau de la părinții copilului?
– Familia dă acești bani”, confirmă și o mamă surogat intervievată la Kiev de echipa de jurnaliști.
De cele mai multe ori, femeile care acceptă să-și închirieze pântecul sunt sărace, fără studii. O sarcină purtată pentru alții le poate asigura existența pentru mai mulți ani.
Ecaterina Gonzeli, ginecolog, șef clinică privată, Ucraina:
„Dvs înțelegeți foarte bine ce fel de femei acceptă, de obicei, astfel de proceduri… Este vorba de femei care au o situație financiară precară. Iată de ce acceptă să fie mame-surogat. O femeie financiar îndestulată nu prea îmi imaginez că ar accepta o asemenea procedură”.
Ucraina a legalizat maternitatea surogat în scopuri comerciale în 2004, iar în octombrie 2010, deputații ucraineni au schimbat Codul familiei, explicând, în Art.123, cum primește copilul certificat de naștere pe numele noii sale familii.
Legislația ucraineană este cea mai permisivă din Europa în privința mamelor surogat. Afacerea este reglementată doar de Codul familiei și printr-un ordin Nr. 787 al Ministerului Sănătății. Acest Cod al familiei le permite ucrainencelor să primească bani dacă poartă copilul unei alte persoane, iar suma nu este reglementată. Legea garanteaza, totodată, drepturile legale ale mamei biologice asupra copilului născut din pântecul mamei surogat.
Întregul proces este reglementat printr-un contract încheiat între mama surogat și agenție/clinică și între mama-surogat și mama biologică. Prin acel contract, mama-surogat cedează toate drepturile asupra copilului născut. Pe certificatul de naștere nu figurează decât numele părintilor biologici. După ce a născut, mama surogat își primește banii și trebuie să dispară din viața copilului sau a cuplului, nu are voie nici măcar să încerce să afle dacă a născut o fată sau un băiat. La despărțire li se dă să semneze o hârtie prin care sunt avertizate asupra răspunderii penale în cazul în care vor divulga secretul.
Mamă surogat – Ucraina:
„La un moment dat nu mai ai cale de întoarcere, pentru că ai semnat un maldăr de documente în baza cărora, dacă ceva, poți face și pușcărie.
– Așa scrie în contract?Da, pentru dezvăluirea secretului, dacă voi căuta să mă văd cu ei – atunci cad sub incidența legii penale. Totul este foarte serios.
– Când am făcut cunoștință, ei au întrebat totul despre mine. Eu am încercat să-i întreb câte ceva, dar mi s-a răspuns că mie nu-mi trebuie să știu nimic despre ei.
– Dar ce anume v-au întrebat ei?
– M-au întrebat dacă beau, dacă fumez, de ce boli am suferit, m-au întrebat de copil, de părinți – dacă nu sunt alcoolici. Pe ei i-a interesat sănătatea mea și a predecesorilor mei”.
Serghei Bakșeev, ginecolog, Ucraina:
„În Ucraina, maternitatea surogat este absolut legală. Nu doar că e legală în țara noastră – e legală din punctul de vedere al părinților biologici. În unele țări, surogația este permisă, dar drepturi asupra copilului are mama-surogat până în momentul în care ea se dezice de el. De aceea, mamele-surogat pot șantaja părinții la diferite etape: la etapa gravidității, la naștere, la întocmirea actelor. În țara noastră, părinții, semnând contractul, obțin toate drepturile asupra acestui copil, pentru că ei sunt părinții lui genetici. (…) Conform legii ucrainene, toate drepturile asupra copilului le au părinții genetici în cazul în care clinica în care s-a desfășurat procedura eliberează certificat ce le confirmă legătura genetică. Potrivit legii, părinții genetici au mai multe drepturi asupra copilului decât mama-surogat”.
În Ucraina, există agenţii speciale care caută mame surogat pentru cuplurile care nu pot avea copii. Acestea se ocupă de partea legală a procedurii şi se asigură că mama purtătoare primeşte recompensa financiară stabilită.
Serghei Bakșeev, ginecolog, Ucraina:
„Între mama surogat, comanditar și clinică sunt agențiile care îi coordonează. Atunci când clinica apare ca un fel de garant între mama-surogat și cuplu, apar tot felul de scandaluri. De aceea, de cele mai dese ori se întâmplă altfel: sunt agenții specializate în surogație. Avem peste 30 de astfel de agenții acum în Ucraina. Avem peste 60 de clinici și vreo 25-30 de agenții – unele mari, altele mijlocii și mici. Agențiile sunt niște intermediari. Ele iau comanditarul, găsesc mama surogat, îi duc la jurist și părțile semnează contracte. Iau aceste contracte și mama surogat și vin la clinică pentru procedura medicală. Apoi o iau pe mama surogat însărcinată și o duc undeva sub supravegherea unui doctor sau la maternitate până când naște. După naștere, iau juristul care a întocmit contractele și, chiar la maternitate, întocmesc toate actele”.
„Business moral”
Este surogația o afacere? E o afacere morală? Dacă da, de ce majoritatea țărilor au interzis-o? Medicii și psihologii se contrazic. Biserica și moderniștii se ceartă, iar juriștii cer reglementări clare.
Serghei Kostîra, jurist, Ucraina:
„Sigur că e o afacere – o afacere nereglementată care ocolește toate impozitele. Imaginați-vă: o mamă surogat primește vreo 20.000 de dolari sau euro. Cum figurează ea la Inspectoratul Fiscal? Acești bani se duc în economia tenebră. Iar dacă această lege (Legea privind maternitatea surogat) nu este aprobată, înseamnă că asta cuiva îi convine. Atât!”
Serghei Bakșeev, ginecolog, Ucraina:
Legislația nu reglementează relația dintre cuplu și mama surogat. Viitorii părinți se întâlnesc cu ea și negociază prețul. Mama surogat nu achită impozite statului din suma pe care o primește, ea nu figurează ca întreprinzător, în Ucraina nu există o organizație, un sindicat al mamelor surogat sau un sindicat al donatorilor. Maternitatea surogat e afacere în toată lumea. E o afacere atât de mare… Dar aceasta e un business moral. Traficul cu droguri și cu arme sunt afaceri imorale, dar surogația e o afacere morală. E o afacere care le permite părinților să primească ceea ce ei nu vor primi niciodată indiferent de banii pe care îi au”.
Svetlana Tufti Arefniya, psiholog/psihoterapeut, Ucraina:
„Celor din sfera medicală nu le place când se invocă aspectul psihologic. Mulți medici spun că e un element neimportant, că nu există nici o legătură psiho-emoțională. Ei zic: „Încetați să inventați povești! Copilul nu ține minte nimic”. Eu lucrez psihoterapeut și vă spun din proprie experiență că perioada gravidității și nașterea își lasă amprenta asupra celui venit pe lume pentru tot restul vieții.”
Restul investigației poate fi citită aici.
Citește și: Piața mamelor surogat în România. Povestea unei femei „impresariată” de soț
Citește și: Undeva în lume trăiește un copil pe care l-am născut și pe care nu l-am văzut niciodată