Șeful misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, crede că cei care doresc integrarea europeană a Moldovei ar trebui să fie primii interesați de reintegrarea Transnistriei, reiese dintr-un interviu publicat de NewsMaker.md
Principalele idei:
# reglementarea politică a conflictului transnistrean se poate face doar prin dialog
# soluționarea finală se bazează pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și un statut special pentru Transnistria
# actualul status-quo contribuie la situația economică precară de pe ambele maluri ale Nistruri. Toate părțile achită costurile separării.
# reintegrarea Transnistriei va face Moldova mai atractivă pentru parteneri externi
# reglementarea finală va implica un statut special pentru Transnistria ca parte a Republicii Moldova suverane
# reconcilierea cu trecutul, recunoașterea reciprocă a pierderilor, suferințelor, capacitatea de a privi înainte ar ajuta ambele părți să se apropie
Ați devenit șeful Misiunii OSCE în Moldova în luna septembrie. Cu toate acestea, anterior ați lucrat mult timp în componența acestei structuri începând cu anii 2000. Era perioada Memorandumului Kozak, Planului Iușcenko, apoi „Abordării la pachet” propuse de Chișinău. Suntem mai aproape de reglementarea conflictului decât acum 10-15 ani sau, dimpotrivă, ne-am îndepărtat de aceasta?
Cred că este cazul să privim mai mult înainte decât să privim înapoi. Mă impresionează atmosfera constructivă prezentă azi în procesul de reglementare. În trecut, când lucrasem în Moldova, am văzut o atmosferă de neîncredere. Uneori, se părea că oamenii nu doreau de fapt să se înțeleagă asupra întrebărilor care puteau fi rezolvate.
Situația este diferită acum. Există încredere. Există progrese în mai multe domenii în care lucrurile erau blocate timp de peste două decenii. Podul de la Gura Bîcului este redeschis după 26 de ani. Am discutat despre plăcuțele de înmatriculare mai mult de 20 de ani și acum există posibilitatea pentru șoferii din Transnistria de a folosi plăcuțele de înmatriculare neutre pe întregul continent. Situația școlilor cu grafia latină este stabilă cred ca niciodată în ultimele două decenii.
Cred că suntem pe calea cea dreaptă – crescând încrederea să trecem la discutarea reglementării politice. Acest lucru nu înseamnă că suntem gata să discutăm aceste probleme mâine. Avem totuși un drum lung de parcurs. Părțile trebuie să consolideze spiritul de încredere și să lucreze la implementarea acordurilor. În acest caz, văd perspective bune pentru a trece la discutarea reglementării politice.
Este important faptul că toți acești pași mici pe care i-am realizat au un element al soluționării finale. Soluționarea finală se bazează pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și un statut special pentru Transnistria.
Cred că acest lucru este în special consacrat în soluția identificată privind plăcuțele de înmatriculare. Plăcuțele de înmatriculare au un design neutru, dar mașinile poartă pe partea din spate un autocolant MD, iar în actele de înregistrare este de asemenea indicat semnul MD. Reprezentanții transnistreni și moldoveni împreuna eliberează actele la punctele comune de înmatriculare a mijloacelor de transport. Astfel, această procedură este ceva special pentru Transnistria, însă, de asemenea afirmă în mod clar suveranitatea Moldovei.
Spre finele anului 2017 am văzut cum Chișinăul și Tiraspolul au convenit destul de repede asupra unui întreg pachet de probleme care nu fusese soluționat de ani de zile. S-a vorbit despre rolul special al lui Vladimir Plahotniuc și Victor Gușan. Care este totuși secretul capacității brusc apărute de a bate palma?
Este o chestiune de voință politică, curaj și responsabilitate pe ambele maluri. Aceștia au fost factorii care au stat la baza succesului în trecut. Prețuim mult acest lucru. OSCE poate doar să faciliteze procesul, în timp ce voința politică, asumarea și responsabilitatea ambelor părți constituie baza.
Oare vor fi de ajuns acestea pentru a soluționa toate chestiunile din „pachetul din opt puncte” până la sfârșitul anului, așa cum s-a planificat?
„Pachetul din opt puncte” este aproape finalizat. Podul de la Gura Bîcului este deschis. Peste 80% din terenurile agricole din raionul Dubăsari au fost returnate, iar cele 20% de terenuri rămase sunt în proces de returnare.
Școlile cu predare în grafia latină au încheiate contractele pe termen de 20 de ani cu un tarif simbolic, elevii pot circula liber, iar tarifele pentru utilități se reduc până la nivelul achitat de alte instituții de învățământ din zonă. Birourile comune de înmatriculare a mijloacelor de transport funcționează: au fost eliberate peste 600 de plăcuțe de înmatriculare cu design neutru și autoturismele respective au circulat în România, Ucraina, și alte țări. Procesul de apostilare a diplomelor universității de la Tiraspol decurge bine: aproximativ 160 de diplome au primit apostila. Acest lucru va permite studenților de la Tiraspol să studieze în străinătate, în universități europene.
Domeniul pe care trebuie să ne concentrăm acum este cel al telecomunicațiilor. Este un proces complex care implică aspecte legale, politice și comerciale. În acest caz, la fel sunt convins, cu voința politică, asumarea și responsabilitatea pe care am văzut-o până acum, noi putem avansa în continuare în acest proces la sfârșitul anului.
Aparent, la fel nu este ușor în domeniul dosarelor penale înaintate împotriva oficialilor și antreprenorilor.
Guvernul Republicii Moldova a informat Procurorul General despre schimbarea în chestiunea terenurilor agricole din Dubăsari (conflictul legat de acces al fermierilor la aceste terenuri a servit drept cauza pentru un număr mare de dosare înaintate la Chișinău împotriva oficialilor transnistreni – n.e.), adică, Chișinăul și-a îndeplinit partea sa din decizia protocolară respectivă.
Sperăm că acum Procurorul General ar putea să faciliteze rezolvarea acestor dosare penale privind terenurilor agricole din Dubăsari. Totodată, este o chestiune de justiție și noi nu avem influență directă asupra acestui proces.
De asemenea, am aflat că Chișinăul analizează idea de a discuta acest lucru într-un context mai larg, în conceptul justiției de tranziție. Probabil, de acest lucru se va ocupa deja un nou parlament. Chestiunea libertății de circulație poate necesita mai mult timp. Dar suntem pe calea cea dreaptă. (va urma)
English version of the interview is available here