Moldova 2019. Anul electoral poate redefini scena politică

Republica Moldova se pregătește pentru o serie de alegeri importante în acest an, care s-ar putea dovedi decisive în reconfigurarea scenei politice și determinarea viitorului statului pentru o lungă perioadă de timp, se precizează într-o analiză a Balkan Insight. 
Foto: BIRN

Moldova se confruntă cu un an electoral plin în 2019. Ciclul începe cu alegerile parlamentare din 24 februarie. Simultan, un referendum va avea loc pentru reducerea numărului de deputați în parlamentul de la Chișinău de la 101 la 61.

În luna mai, regiunea autonomă Găgăuzia își va alege un nou lider, în timp ce în vară vor fi organizate alegeri locale, atunci când alegătorii vor alege noii primari și membrii consiliilor pentru toate entitățile administrative din Moldova.

Aceste alegeri, care au loc într-o perioadă de incertitudine politică, ar putea duce la o schimbare politică majoră, deoarece cele două partide principale – Partidul Democrat, PD, de guvernământ, anterior pro-UE, și principalul partid pro-rus de opoziție, Partidul Socialist, analizează o posibilă alianță.

Sondajele recente arată că socialiștii au un avantaj, cu sprijinul a aproximativ 35% din alegători, față de doar 12% pentru partidul de guvernământ.

Cu toate acestea, experții consideră că socialiștii pot forma o coaliție de guvernământ doar dacă își unesc forțele cu alte partide, cum ar fi democrații.

Această opțiune pare din ce în ce mai probabilă, având în vedere că pozițiile Partidului Democrat și cele ale opoziției proeuropene par a fi din ce în ce mai ireconciliabile înaintea următoarelor alegeri.

Pe de altă parte, liderii socialiștilor și ale democraților, președintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, și omul de afaceri-transformat-politician Vlad Plahotniuc, par să aibe tot mai multe idei și inițiative similare în ultima vreme.

Ambii au susținut modificarea sistemului electoral al țării, în ciuda sfaturilor și chiar a avertismentelor atât ale UE, cât și ale Comisiei de la Veneția. Datorită acestor schimbări și a situației politice existente, condițiile procesului electoral în 2019 vor fi nefavorabile pentru opoziția pro-europeană, condusă de Partidul de Acțiune și Solidaritate, PAS și Platforma pentru Demnitate și Adevăr, PPDA , consideră experții.

„Începând cu acuzațiile fantastice făcute împotriva liderilor opoziției, numirea unor persoane controversate în poziții cheie din sistemul judiciar și utilizarea excesivă a resurselor administrative, partidul lui Plahotniuc pare hotărât să rămână la guvernare cu orice preț”, a menționat analistul politic Mihai Isac, pentru BIRN.

Isac și alți experți avertizează asupra unei „alianțe necurate” între Dodon și Plahotniuc, care ar putea submina corectitudinea viitoarelor alegeri.

Pe măsură ce PD-ul își radicalizează pozițiile și recurge la retorica populistă, UE și-a exprimat îngrijorarea tot mai mare cu privire la situația politică din Moldova și la corectitudinea viitoarelor alegeri.

După ce instanțele au anulat în mod controversat rezultatele alegerilor pentru primăria Chișinău din iunie 2018, după ce un candidat al opoziției a câștigat, UE și-a exprimat nemulțumirea prin suspendarea ajutorului macrofinanciar în valoare de 100 de milioane de euro.

Suspendarea ajutorului UE rămâne în vigoare până după alegerile parlamentare din februarie 2019.

Isac a menționat că, după ce democrații au adoptat mai mult sau mai puțin „o nouă doctrină oficială și au abandonat de facto reformele judiciare și lupta împotriva corupției, duo-ul Plahotniuc-Dodon este pregătit să domine viața politică … pentru următoarele cicluri electorale”.

Cu toate acestea, experții consideră că, dacă democrații își mențin locul în următoarea guvernare de coaliție după alegeri, se așteaptă ca aceștia să încerce să reconstruiască punțile de legătură cu Bruxelles, pentru a obține din nou ajutorul financiar al UE.

Descoperiți în fața amenințării rusești

O altă provocare majoră cu care se confruntă Moldova în anul următor este activitatea militară a Rusiei în regiune, ca urmare a confruntărilor recente din Marea Azov și Marea Neagră între navele ucrainene și cele rusești.

Această situație este complicată de faptul că Ucraina se pregătește, de asemenea, pentru alegerile parlamentare și prezidențiale în 2019, ceea ce ar putea crea tensiuni politice și militare în regiune, avertizează experții. Moldova este insuficient pregătită pentru astfel de provocări, cu o armată slabă, mică și subfinanțată de doar 7.000 de soldați.

În schimb, regiunea pro-rusă separată a Transnistriei are forțe militare de peste 15.000 de soldați.

Guvernele moldovenești au demonstrat o lipsă consistentă a interesului față de armată, doar 0,4% din PIB-ul anual fiind alocat forțelor armate. Moldova rămâne, așadar, extrem de vulnerabilă la orice amenințare militară care vine de pe malul stâng al Nistrului, unde, pe lângă forțele proprii ale Transnistriei, Rusia menține un contingent de aproximativ 1.500 de soldați.

Proteste la Chișinău după invalidarea alegerilor locale / Foto: EPA

În anul 2017, analizele de specialitate și oficialii militari moldoveni au confirmat că în regiunea secesionistă au avut loc peste 200 de exerciții militare comune care implicau trupe rusești și transnistrene.

Pe de altă parte, în 2018 Moldova și-a intensificat exercițiile de pregătire militară și interoperabilitate cu NATO și armatele regionale, în special cu cele din statele vecine, Ucraina și România.

Moldova va continua astfel de exerciții militare, precum și reformele pentru profesionalizarea armatei în 2019, urmărind crearea unei armate profesionale în următorii câțiva ani, consideră experții. Cu toate acestea, tentativele de federalizare a Moldovei, ca modalitate de soluționare a diferendului transnistrean, va rămâne o altă provocare pentru Republica Moldova în anul următor.

Atât Rusia, cât și socialiștii moldoveni promovează această idee ca o modalitate de a rezolva dilema transnistreană și, în același timp, să blocheze efectiv țara într-o alianță permanentă cu Moscova.

„În 2019, Moldova este amenințată de posibilitatea federalizării, promovată activ de Partidul Socialist și în mod tacit de liderul indiscutabil al democraților, Vladimir Plahotniuc, care a purtat mai multe runde de discuții cu Victor Gusan… liderul de facto al Transnistriei”, a remarcat Isac.

Același expert a adăugat că Moscova susține federalizarea Moldovei și ca un precedent juridic internațional care ar putea fi ulterior aplicat Ucrainei, pentru a rezolva conflictul cu forțele pro-ruse separatiste din estul Ucrainei.

Instabilitatea politică amenință perspectivele economice

Ca și în situația politică, economia Moldovei se confruntă, de asemenea, cu provocări majore, spun experții. Aceștia remarcă mișcările populiste care au început în decembrie, când guvernul a adus pensii și salarii în administrație chiar înainte de alegeri, ceea ce va adăuga presiunea asupra bugetului țării.

Viitorul economiei Moldovei depinde îndeaproape de relațiile cu UE, atât în ​​ceea ce privește ajutorul financiar, cât și comerțul.

Exporturile Moldovei pe piețele UE au crescut cu 67% în 2018, iar în 2019 există loc pentru o creștere mai mare dacă țara rămâne pe calea UE după alegeri, spun economistii.

„Riscurile pentru prognoza economică a anului 2019 sunt abundente, provenind atât din surse interne, cât și din exterior”, se arată în cel mai recent studiu publicat pe 13 decembrie de Expert-Grup, un think-tank cu sediul la Chișinău.

Acești experți consideră că în anul 2019 PIB-ul Moldovei va crește între 3,5 și 5,2 la sută, iar rata de creștere a exportului va varia între 7,7 și 8,7 la sută.

În timp ce acest lucru pare sănătos, vor crește și importurile, menținând astfel deficitul comercial actual.

Dilema energetică nerezolvată

Cu toate acestea, o problemă mai mare pentru Moldova în 2019 va fi problema nerezolvată a aprovizionării cu energie.

România depune eforturi mari pentru conectarea Moldovei la sistemul energetic european, dar până la sfârșitul anului 2019 Moldova va trebui să renegocieze un nou contract de furnizare a gazelor naturale cu Gazpromul rus – perioadă în care țara rămâne în continuare dependentă de 100% gaz din Rusia.

„Până la sfârșitul anului 2019, Gazprom va finaliza construcția gazoductului Turkish Stream. Până atunci, contractul de furnizare a gazului dintre Gazprom și Moldovagaz expiră, iar contractul de tranzit prin Ucraina și Moldova va expira „, a declarat fostul șef al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, pentru BIRN.

El pune la îndoială faptul că noua conductă România-Moldova, care va trece prin Iași, Ungheni și Chișinău, va fi finalizată până la sfârșitul anului 2019. „Nu cred că se va reuși [n.r.-construirea conductei] într-un an … Acest proiect nu a fost gândit pentru profit, este clar”, a spus Parlicov, adăugând că scopul său principal a fost acela de a permite Moldovei să evadeze din actuala dependență totală de Gazprom.

Sergiu Gaibu, de la Grupul Expert, a declarat pentru BIRN că Gazprom mai are încă o rețea bine structurată de lobby-iști în Moldova, inclusiv președintele pro-rus Dodon, care se opune legăturii energetice dintre Moldova și UE.

„Acești lobby-iști au provocat întârzieri masive în implementarea celui de-al treilea pachet energetic al UE [conceput pentru a deschide piețele de gaz și energie electrică în UE], ceea ce ar reduce în mod semnificativ controlul exercitat prin monopolul Gazprom în Moldova”, a concluzionat Gaibu.

Mădălin Necșuțu

Mădălin Necșuțu este redactor-șef al EVZ Moldova și corespondent al Balkan Insight.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.