Bulgaria. Fraude, conturi offshore, autostrăzi

Sunt tot mai numeroase cazurile de corupție la nivel înalt investigate în Bulgaria. Rămâne de văzut care vor fi consecințele
Foto: Maria Teneva / Unsplash

#

Procurorul general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, a anunțat la 15 mai că a dispus începerea unei anchete oficiale care să identifice ”toate informațiile disponibile… în legătură cu persoanele aflate în poziții publice” și eventualele lor conturi și posesiuni offshore.

Ancheta survine la scurt timp după ce Țațarov s-a întâlnit cu președintele Rumen Radev, care la rândul său a arătat necesitatea unei astfel de inițiative.  ”E timpul ca autoritățile să înceapă să facă cercetări în legătură cu firmele, conturile și proprietățile offshore ale politicienilor sau ale celor care îi acoperă și să nu se preocupedoar de contrabanda cu țigări făcută cu portbagajul”, a declarat Radev, citat de Balkan Insight.

Actuala lege de prevenire a spălării de bani, obligă Procuratura generală să culeagă informații de această natură, însă până acum acest lucru s-a întâmplat foarte rar. Uniunea Europeană este în continuare preocupată de gradul înalt de corupție din această țară, îndeosebi în rândul politicienilor, lucru subliniat inclusiv în ultimul raport de țară.

#

În ultima vreme, în Bulgaria a fost un scandal legat de fraude cu fonduri europene şi de achiziţionarea unei proprietăţi sub preţul pieţei în care au fost implicați mai mulți oficiali. În directă legătură cu asta, marți 14 mai, ministrul agriculturii, Rumen Porojanov, a demisionat din funcție motivând că nu vrea ca ”atacurile” împotriva sa să afecteze activitatea guvernului condus de Boiko Borisov.

Acesta a demisionat în urma suspiciunilor că fonduri europene, gestionate de o agenţie responsabilă cu distribuirea subvenţiilor agricole şi al cărei şef era la acea vreme, au fost folosite pentru construirea unor vile private. Până în prezent, frauda se ridică la 10 milioane de leva (5 milioane de euro). Potrivit datelor oficiale, 746 de case de oaspeţi au fost construite cu fonduri europene acordate Bulgariei între 2007 şi 2013.

Anchetatorii au descoperit că, din verificările întreprinse în cazul a 110 case, 33 au fost construite în realitate pentru folosinţă privată. În afara acuzaţiei de fraudă, Porojanov mai este suspectat că a achiziţionat un apartament la Sofia la un preţ mai mic decât cel al pieţei, o tranzacţie ce poate fi considerată suspectă.

#

Problemele cu corupția nu se opresc aici. Curtea Europenă de Conturi va verifica modul în care au fost cheltuite fondurile europene în construcția de drumuri și autostrăzi în Bulgaria, anunță Europa Liberă. O cerere identică a formulat mai de mult Partidul socialist care afirmă că aceste fonduri au fost fraudate prin încălcarea tehnologiei și folosirea unor materiale mai ieftine decât cele decontate.

În perioada 2007-2020, Uniunea Europeană a alocat 82 de miliarde euro pentru construcția de drumuri în statele-membre. O mare parte din bani a fost destinată țărilor central și est-europene. Curtea Europenă de Conturi va verifica numai proiecte realizate în Bulgaria, Republica Cehă, Polonia și Spania. Rezultatele vor fi anunțate la începutul anului viitor.

În afară de verificarea modului cum au fost absorbite fondurile, o atenție specială va fi acordată calității și respectării termenelor de punere în funcțiune a noilor drumuri și tronsoane de autostradă. Curtea Europeană de Conturi va căuta răspusul la întrebarea în ce măsură fondurile europene contribuie la modernizarea coridoarelor de transport.

Rezultatele parțiale arată că țările din Europa Centrală și de Est încă nu au legături bune între ele și cu Europa de Vest.

După cum a declarat ministrul adjunct al transporturilor Nikolai Nankov, în Bulgaria vor fi verificate tronsoane ale autostrăzilor „Tracia” (Sofia-Burgas), „Marița” (Sofia-frontiera cu Turcia) și „Struma” (Sofia-Salonic). El a ținut să sublinieze că verificarea nu este o reacție la semnale pentru eventuala fraudare, ci una de rutină.

În urmă cu o lună primul ministru Borisov a inaugurat construcția unui lot de 134 km din autostrada Sofia-Varna (424 km). La toamna vor fi predate un alt lot 10 km iar peste un an alte 16 km din această autostradă. Continuă construcția ultimelor segmente din autostrada „Struma” – Sofia-Salonic.

Partidul socialist a avertizat că după scandalurile apartamentelor de lux ieftine și falselor case de oaspeți ale guvernanților va veni într-un mod inevitabil scandalul fraudării fondurilor destinate construcției de autostrăzi. Socialiștii afirmă că o parte din bani au ajuns în conturi private prin încălcarea tehnologiei și folosirea unor materiale mai ieftine decât cele decontate. În ultimele șase luni ei au cerut de trei ori verificarea, de către un laborator european independent, a calității noilor tronsoane în 46 de locuri. Din diferite motive Agenția de stat pentru infrastructură rutieră și-a tot amânat decizia pentru luarea de probe.

„În curând vom afla de ce apartamentele de lux ale puterii sunt ieftine, iar noile drumuri, scumpe și de proastă calitate”, a spus vicepreședintele PSB, Gheorghi Svilenski.

 

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.