Și-a intrat foarte repede în rol. Chiar în ziua în care a fost investit in funcție, Volodimir Zelenski a anunțat dizolvarea Radei și organizarea de alegeri anticipate. Dar acest ”film” nu pare să aibă happy-end
De fapt, nu îi este deloc greu să joace un rol, asta ținând cont de faptul că este comediant de meserie. Iar rolul pe care l-a jucat azi a fost sclipitor, din multe puncte de vedere.
”Dragi concetăţeni, toată viaţa mea am încercat să fac totul pentru ca ucrainenii să zâmbească (…) În următorii cinci ani, voi face tot ce pot pentru a vă împiedica să plângeţi’, a promis noul preşedinte ucrainean în discursul său de învestitură.
Îmbrăcat într-un costum negru, mereu cu un surâs aparent pe față, Zelenski a fost tot timpul clar și simplu în ideile exprimate.
În discursul său de învestire în Rada Supremă, Zelenski a spus că va fi un președinte al tuturor cetățenilor. El a reiterat parcursul european al Ucrainei și a lansat un apel la unitate. „Suntem cu toții ucraineni, de la Lvov, până în Donețk și Luhansk”, a adăugat.
”Prima noastră sarcină este să ajungem la o încetare a focului în Donbas”, și-e expus el ceea ce pare a fi principala sa intenție pe termen scurt. Donbasul, bazin carbonifer controlat în parte de către separatişti pro-ruși, este situat în estul Ucrainei, unde de cinci ani se luptă trupele guvernamentale cu rebelii separatiști. Deși ținută în limba rusă, și această parte a discursului a provocat o salvă de aplauze din partea deputaţilor.
„Sunt gata să-mi pierd popularitatea, chiar și funcția, numai să fie pace, fără a pierde teritoriile noastre. (…) Nu noi am început acest război, dar noi îi vom pune capăt. Începutul dialogului va fi întoarcerea tuturor prizonierilor ucraineni”, a mai spus Zelenski.
Conform protocolului, a primit simbolurile puterii prezidenţiale: steagul şi sigiliul prezidenţial, un colier ceremonial şi un buzdugan, simbol al autorităţii înalte a liderilor cazaci ucraineni în secolele XVI şi XVII.
A jurat cu mâna dreaptă pe Legea Fundamentală a ţării şi pe Evanghelia Peresopniţia (prima evanghelie tradusă în limba ucraineană).
În discursul său, a trecut apoi la lucruri legate de politica internă. ”Dragi deputaţi, voi aţi stabilit singuri ceremonia de învestitură luni, într-o zi lucrătoare. Văd în aceasta un plus. Înseamnă că astăzi nu vom sărbători. Vom lucra împreună. De aceea, vă rog foarte mult să adoptaţi o lege privind abolirea imunităţii parlamentare, o lege privind răspunderea penală pentru îmbogăţire ilegală şi îndelung pătimitul Cod electoral, a cărui aprobare trenează de mult timp”, a cerut noul președinte.
A adăugat ferm: ”cer demiterea ministrului Apărării, a șefului serviciului de securitate și a Procurorului General”. Și nu s-a oprit aici.
”Guvernul nu ne rezolvă problemele, guvernul este problema noastră”, a spus noul șef al statului, citându-l pe fostul preşedinte american Ronald Reagan. ”Este doar un citat. Nu înţeleg, totuși, guvernul nostru, care dă din mâini şi spune: „Nu putem face nimic”. Nu, nu este adevărat, puteţi”, a spus Zelenski, invitând executivul să demisioneze. ”Puteţi lua o bucată de hârtie, un pix şi să eliberaţi locurile pentru cei care se vor gândi la generaţiile viitoare şi nu la alegerile următoare. Cred că oamenii vă vor aprecia”, a spus Volodimir Zelenski, adresându-se către miniştri.
Apelul său a fost auzit. La numai câteva minute după discursul de învestitură, ministrul apărării Stepan Poltorak şi-a prezentat demisia.
Totodată, Volodimir Zelenski a anunţat dizolvarea Radei Supreme, parlamentul unicameral, care îi este în mare parte ostilă, convocând alegeri legislative anticipate fără să mai aştepte scrutinul prevăzut la termen în 27 octombrie.
”Dizolv astăzi Rada Supremă de legislatura a opta”’, a spus el în faţa deputaţilor şi a celor circa 60 de invitaţi străini prezenţi în hemiciclu. Printre aceștia s-au numărat președinții țărilor baltice, Georgiei și Ungariei, șefii legislativelor din Cehia și Azerbaidjan, vicepremierii din Belarus și Armenia, ministrul energiei din SUA, delegații guvernamentale din Polonia, Slovacia etc.
Diplomația ucraineană nu a invitat reprezentanții Rusiei, anunțând că invitații au primit doar „partenerii și prietenii”.
Ce urmează? O perioadă de accentuată instabilitate politică, cu certitudine. Altfel, multe lucruri sunt neclare. Nu se știe sigur, din punct de vedere juridic, cum și dacă este posibilă dizolvarea Radei. Nu se știe dacă Zelenski va fi capabil să gestioneze acest proces, în condițiile în care are nevoie de sprijin tocmai din partea Parlamentului care îi e ostil. Nu se știe nici cum va gestiona problema Donbasului, nici dacă va fi capabil să pună în practică o reală reformă a economiei și justiției.
Multe lucruri neclare pentru Volodimir Zelenski, într-un rol în care a debutat în forță, dar care nu are premise pentru happy-end.
BACKGROUND
Conform declarației de avere pentru 2018, noul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, are în proprietate mai multe apartamente, vile și automobile, iar venitul său pentru anul precedent s-a ridicat la peste 4,2 milioane de hrivne (echivalentul a circa 160 de mii de dolari).
Hromadske scrie că noul președinte al Ucrainei deține o casă de locuit cu o suprafață de 353 mp, în regiunea Kiev, la care se mai adaugă un teren și trei apartamente în Kiev. Soția lui Zelenski este și ea proprietara unui apartament în Kiev, dar și a unui alt apartament în Crimeea.
Zelenski mai declară și un apartament în Marea Britanie, cu o suprafață de 91,9 mp, pe care îl închiriază împreună cu soția sa, plus o vilă în Italia, cu o suprafață de 413 mp.
Zelenski și soția sa mai dețin și cinci camere de hotel în Georgia, care sunt încă în construcție, dar și două automobile (un Range Rover și un Mercedes Benz S 200).