Moldova. Alegerile anticipate, tot mai probabile

Unde duce ”rânza moldovenească”? Președintele Igor Dodon a cerut lămuriri privind data când ar putea semna decretul de dizolvare a Parlamentului

La aproape trei luni de la alegerile parlamentare, Republica Moldova nu are încă un președinte al forului legislativ, nici majoritate parlamentară și nici guvern funcțional, ceea ce a dus la o cvasi-blocare instituțională a țării.

Șeful statului, Igor Dodon a avertizat pe 22 mai partidele care au intrat în noul parlament, rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, că au cel mult două săptămâni la dispoziţie pentru a debloca activitatea legislativului şi de a crea o coaliţie majoritară, în caz contrar el va dizolva forul legislativ şi va convoca alegeri anticipate

”Condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați și grupuri parlamentare. (…) Mă adresez deputaților aleși în Parlament, care primesc salarii de 10 ori mai mari decît pensia medie pe țară cu îndemnul de a forma o majoritate parlamentară și un Guvern sau să recunoască faptul că ambițiile, ”rînza moldovenească”, nu le permit să găsească limbă comună, fapt care va conduce la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate”, a spus pro-rusul Dodon într-o conferință de presă.

El s-a adresat Curții Constituționale pentru a fi lămurit termenul limită de dizolvare a Parlamentului: trei luni după 9 martie – data aprobării rezultatelor alegerilor parlamentare de către Curtea Constituțională, sau după 21 martie – data ședinței de constituire a noului Parlament?

”Cel mai probabil, au rămas doar două săptămâni, pînă pe 7 iunie, și dacă în această perioadă deputații nu găsesc un consens și nu creează o majoritate parlamentară, atunci Președintele R. Moldova va fi nevoit să dizolve Parlamentul, iar deputații să-și asume consecințele în cadrul alegerilor anticipate”, a adăugat Igor Dodon.

Alegerile din 24 martie nu au dus la un câștigător clar, niciuna dintre cele patru formațiuni care au intrat în Parlament neobținând o majoritate care să îi permită să conducă singură. Mai multe detalii în acest articol.

 

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.