N-ar fi rău să fie bine

Aproape zece luni de muncă comună, a unor jurnaliști din Republica Moldova și România. Peste 20 de materiale jurnalistice realizate (reportaje, investigații, interviuri audio). Totul reunit acum sub forma unui e-book numit ”Republica Moldova. N-ar fi rău să fie bine”.

Proiectul a pornit, într-un fel, dintr-o formă de exasperare. Una dată de faptul că Republica Moldova nu există aproape deloc în spațiul public și mediatic din România. Când și când, există doar ca să afli ce s-a mai întâmplat neobișnuit pe acolo: acte de contrabandă, criză politică, propagandă rusă, proteste, trafic de ființe umane, furtul miliardului, nostalgie sovietică etc.

Peste acest tip de informație – una aproape exclusiv ”negativă”, care vinde – se mai adaugă și ”comentariile” specialiștilor, cel mai adesea venite de la oameni care cunosc doar tangențial realitatea de acolo sau care o înțeleg dintr-o perspectivă schematică, de nu una manipulatorie.

Desigur, ceea ce se întâmplă în Republica Moldova nu e ușor de înțeles și nici de explicat. Spațiul acesta e unul complex, complicat, cu oameni din varii grupuri sociale, etnice și culturale. Un spațiu de periferie și tranziție, cu o istorie complicată și cu un prezent asemena.

Așa că, pentru a înțelege puțin din ce se întâmplă acolo am pus să lucreze împreună jurnaliști din Republica Moldova și România, pe o serie de teme relevante: identitatea etno-națională, chestiunea Transnistriei și situația geopolitică aferentă, divizarea Bisericii majoritare și relația sa cu statul, modul particular de acțiune al propagandei ruse, dramatica chestiune a emigrării masive, politicile de supraviețuire ale unui stat captiv, proiectele economice ale Bucureștiului dincolo de Prut, promovarea limbii române în Găgăuzia, asumarea trecutului sovietic dar și a Holocaustului, cât de viabilă este autonomia găgăuză etc.

În plus, am abordat majoritatea subiectelor politice și sociale importante din perioada septembrie 2018-iunie 2019, totul fiind publicat online pe site-ul SINOPSIS și sub forma unor materiale audio  în emisiunea-podcast Zoom cu Sinopsis. O selecție a acestor materiale de presă a fost publicată în limba engleză pe Balkan Insight, publicație a Balkan Investigative Reporting Network.

Tot acest proiect nu ar fi fost posibil fără susținerea financiară primită din partea The Black Sea Trust for Regional Cooperation (BST) – A project of the German Marshall Fund. 

La realizarea materialelor jurnalistice au contribuit (în ordine alfabetică): Angelica BARBAIANI (R. Moldova), Bogdan BĂTRÎN (Belgia/România), Eugenia CREȚU (R. Moldova), Marian CHIRIAC (România), Tatiana EȚCO (R. Moldova), Ilie GULCA (R. Moldova), Iulian MAREȘ (România), Mădălin NECȘUȚU (R. Moldova), Raluca NICOLAE (România), Cristian PANTAZI (România), Dana PĂTRĂNOIU (România), Marius TEJA (România)

Editor e-book: Marian CHIRIAC. Realizare grafică: Alexandru SPINEANU. Ilustrație copertă: Valeriu Curtu

Materialele audio din podcastul Zoom cu Sinopis pot fi ascultate aici. Montajul a fost realizat de către Mihai ȚUȚU (Uzina de Pixeli).

Desigur, nu avem pretenția că am realizat o prezentare completă, dar sperăm ca efortul nostru să ofere măcar o perspectivă onestă, de nu chiar o cheie de înțelegere, a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, a evenimentelor principale care i-au determinat istoria și a modului în care acestea se răsfrâng asupra realității curente.

În încheiere, dacă e nevoie, o explicație a titlului ales pentru acest e-book: Republica Moldova. N-ar fi rău să fie bine. Expresia a fost lansată de unul dintre cei mai reprezentativi moldoveni din istorie, de Ion Creangă. Acesta, la o întrunire oficială, dar cu caracter viticol, ca să zicem așa, exasperat fiind de faptul că discuția nu ajunge la nicio concluzie a rostit cu năduf: Domnilor, n-ar fi rău să fie bine în țara asta. Din păcate, lucrurile rămân valabile și azi.

 

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.