Satul fantomă. Moldova în NYT

Și a mai rămas doar unul… Din cei trei locuitori ai satului moldovenesc Dobrușa, doi au fost recent omorîți. Cu singurul în viață au stat de vorbă reporterii de la New York Times
Foto: Laetitia Vancon / NYT

Cu douăzeci de ani în urmă, în Dobrușa (din raionul Telenești) locuiau vreo 200 de oameni. De atunci, mulți dintre ei au plecat sau au murit. După ce un cuplu a fost omorât în luna februarie, în sat a rămas un singur supraviețuitor, scrie New York Times.

”Singurul locuitor este Grișa Muntean, un fermier nu prea înalt, cu mustață, adesea purtând o șapcă pe cap, cu o cămașă veche și o pereche de pantaloni zdrențuită, prinsă cu un șnur la brâu.

Pe post de companie, Muntean are două pisici, cinci câini, nouă curcani, 15 gâște, aproximativ 50 de porumbei, 120 de rațe și câteva mii de albine. Alte ființe [oamenii mai exact] fie au murit, fie au plecat în orașele mai mari din Republica Moldova sau au emigrat în Rusia ori în alte părți ale Europei.

„Singurătatea ucide”, spune Muntean, care are 65 de ani”.

(…)

Dobrușa a fost cândva un sat de 50 de case care formau străzi paralele, situat în depresiunea unei văi mici. La fel ca multe așezări din R. Moldova, și Dobrușa a devenit pustie după căderea Uniunii Sovietice, urmare exodului masiv din Europa de Est, care are cea mai rapidă descreștere a populației din în lume.

”Acum în sat sunt doar câteva acoperișuri din țiglă, care ies la iveală deasupra așezării. Acestea se văd de pe drumul de țară care leagă satul de cel mai apropiat drum asfaltat. Chiar și cimitirul așezat de partea cealaltă a văii dispare încet în tufișurile de urzici, mărăcine, flori sălbatice și brusturi”, se arată în reportajul NYT.

Foto: Laetitia Vancon / NYT

Dar să scurtăm povestea. Până în luna februarie, Grișa Muntean (foto sus) a locuit în compania lui Ghenadie și a Lidiei Lozinschi, un cuplu cu vârste de peste 40 de ani, care trăia în celălalt capăt al satului. Într-o zi de februarie însă, familia Lozinschi nu a mai răspuns la telefon. Cei doi au fost găsiți morți în gospodăria lor, uciși de un lucrător în stare de ebrietate, potrivit anchetei penale.

Acum, Grișa Muntean este ultimul locuitor din Dobrușa, așezare care datează din secolul XIX, atunci când regiunea era încă parte a Imperiului Rus. Potrivit tradiției locale, primii locuitori ai satului au fost niște ucraineni care au vrut să ajungă în Statele Unite, dar au ratat vaporul, și niște moldoveni care s-au certat cu un proprietar de pământuri din altă zonă.

Grișa Muntean găsește totuși – în singurătatea sa – o formă de pace și liniște. Se bucură să lucreze pământul, să crească legume și să își facă singur miere. Locuiește în mijlocul naturii, deranjat doar de gâgâitul pe care îl scot gâștele, într-o vale care pentru el e un colț de rai.

Nu se simte singur nici când privește spre cimitir. ”Ghena îmi spunea că va avea grijă mereu de mine”, spune Grișa Muntean despre prietenul său care a fost omorât. ”Și acum chiar o face”.

Altfel, conform relatărilor presei, în ultimii zece ani în R. Moldova au dispărut efectiv cel puțin 40 de sate, golite efectiv de oameni.

Foto: Laetitia Vancon / NYT
Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.