Alegerile parlamentare din Ucraina reprezintă un moment de cotitură. Partidul președintelui Zelenski a obținut majoritatea absolută în Rada Supremă, pe fundalul unei schimbări de generații
Rezultatele
Cinci partide vor intra în parlamentul de la Kiev după alegerile legislative desfăşurate pe 21 iulie în Ucraina, conform datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale. După numărarea a peste jumătate din voturi, partidul prezidenţial Slujitorul Poporului este creditat cu 42%, iar dacă adăugăm și mandatele directe, partidul poate spera la o majoritate absolută (se estimează că va avea 266 mandate), ceea ce ar constitui o premieră în Ucraina după obţinerea independenţei faţă de fosta Uniune Sovietică, în 1991. Formaţiunea preşedintelui Volodimir Zelenski şi-a luat numele de la un show de televiziune de mare succes, care l-a propulsat pe fostul actor în funcţia de şef al statului.
La mare distanţă, pe locul al doilea, s-a clasat alianţa Platforma de Opoziţie – Pentru Viaţă, considerată apropiată de Moscova, care încearcă să refacă relaţiile bilaterale compromise de ocuparea Crimeii de către Rusia, în urmă cu cinci ani. Liderul coaliţiei, Viktor Medvedciuk, a fost apreciat de preşedintele rus Vladimir Putin şi de premierul Dmitri Medvedev după întâlnirile din Rusia, înaintea alegerilor.
Al treilea este partidul fostului preşedinte Petro Poroşenko, Solidaritate Europeană; pe locul patru – Batkivșcina (Patria), formaţiunea fostei şefe a guvernului, Iulia Timoşenko; pe cinci, cu numai un procent peste pragul de reprezentare de 5%, s-a clasat Golos (Vocea) partidul vedetei rock Sviatoslav Vakarciuk.
În ziua alegerilor, Zelenski a susţinut că nu are în vedere formarea unei coaliţii cu niciun reprezentant al fostei conduceri de la Kiev. După publicarea rezultatelor unor sondaje la ieşirea de la urne, el a sugerat că l-ar putea totuşi invita pe Vakarciuk să negocieze o alianţă.
Sistemul electoral ucrainean este mixt, jumătate din cei 450 de parlamentari fiind aleşi pe liste de partid, iar cealaltă jumătate prin vot uninominal, în care mandatul este câştigat de candidatul care obţine cele mai multe voturi într-o circumscripţie.
E posibil un restart?
Actualele alegeri parlamentare sunt decisive pentru Zelenski fiindcă, fără o largă majoritate, transformarea radicală la care aspiră fostul actor de comedie nu poate fi realizată. Pe de o parte, ambițiosul președinte urmărește reforme în aproape toate domeniile, vrea să încurajeze digitalizarea și astfel să combată corupția. Pe de altă parte, el vrea să se răfuiască și cu moștenirea fostului președinte Petro Poroșenko, relatează Deutsche Well.
Între altele, Zelenski a concediat mai mulți funcționari de pe vremea lui Poroșenko și propune o extindere a legii lustrației și asupra funcționarilor sau echipei lui Poroșenko, nu numai asupra vechilor colaboratori ai președintelui Ianukovici, cum este în prezent. Un proiect de lege în acest sens a fost deja înaintat în Parlament.
Posibilă ar mai fi și punerea sub urmărire penală a demnitarilor, câtă vreme formațiunea „Slujitorul poporului” urmărește să ridice imunitatea parlamentarilor. O mare parte a electoratului salută această inițiativă. Partidul lui Zelenski ar mai vrea și să limiteze influența oligarhilor asupra politicii. Nu se știe dacă vizat este și miliardarul Igor Kolomoisky cu care Zelenski ar fi avut legături de afaceri înainte de alegerea sa în fruntea statului.
Criticii îi reproșează președintelui o alianță politică cu acest magnat, reproș pe care cei doi îl resping. Cert este că la conducerea biroului prezidențial se află un fost avocat al oligarhului Kolomoisky. Pentru o funcție înaltă în partidul „Slujitorul poporului” candidează directorul general al unui post de televiziune care îi aparține lui Kolomoisky și este sprijinit de Zelenski.
Un alt subiect extrem de important este încheierea conflictului din regiunea minieră Donbas. Pentru Zelenski și acesta este un subiect important. Șeful statului se declară un președinte pacifist și dorește să dea curs dorinței multor ucraineni de a pune capăt cât mai curând războiului. „Suntem gata să implementăm toate prevederile acordului de la Minsk”, declara Zelenski într-un interviu pentru DW. După alegerile parlamentare, mulți așteaptă o nouă încercare în această chestiune importantă a politicii ucrainene.
Analiștii văd în alegerile parlamentare din Ucraina șansa unui nou început, cu oameni noi. Deloc de neglijat sunt însă și avertismentele referitoare la o reorientare către Rusia, în ciuda retoricii pro-occidentale. În acest caz, apariția unor noi tensiuni nu s-ar lăsa așteptată.