Vechile livezi de măslini din Ulcinj (Muntenegru), existente încă de pe vremea lui Hristos, sunt acum revitalizate cu sprijin de la Uniunea Europeană
Datorită ajutorului Uniunii Europene, experților străini și statului, fermierii care produc ulei de măsline, în sudul Muntenegrului, obțin acum profituri mai mari și ulei de mai bună calitate din livezi care datează de mii de ani, se arată într-un reportaj Balkan Insight.
În apropiere de orașul Ulcinj, în sudul Muntenegrului, una dintre livezile de măslini produce unele dintre cele mai bune uleiuri de pe continent, din copaci care datează din vremurile lui Hristos.
Cu niște măslini care au peste 2.000 de ani, livada mare din regiunea Valdanos, lângă Ulcinj, pe Adriatică, se aseamănă în ochii unora cu grădină Ghetsimani, grădina de la poalele Muntelui Măslinilor din Ierusalim.
„Acesta este terenul nostru sacru”, spune fermerul Sadiku, în vârstă de 50 de ani, care, la fel ca majoritatea oamenilor din Ulcinj, este de origine albaneză.
Bărbatul înalt, puternic, vorbește blând, dar cu pasiune despre munca sa de zi cu zi. Îmbină munca tradițională în domeniul producției de măsline și cunoștințe de înaltă tehnologie despre cele mai noi metode de extragere a uleiului de măsline. De asemenea, știe cât de importantă este publicitatea pentru vânzarea produsului.
„Puteți vinde cu ușurință o sticlă de ulei de măsline spunând că are 2.000 de ani, de pe vremea lui Iisus Hristos. Dar o poveste drăguță nu este suficientă, aveți nevoie și de o dovadă ”, notează Sadiku.
Pentru a atinge acest obiectiv, el și alți producători din regiune au solicitat ajutorul experților italieni și turci, care au venit să îi ajute pe muntenegreni.
Procesul de identificare a vârstei măslinilor din regiunea Valdanos a fost realizat de Facultatea de Silvicultură a Universității din Istanbul, folosind cele mai noi metode dendrocronologice. Recent, experții au descoperit 25 de măslini care datează de acum 1.000-2.000 de ani.
Aproximativ 85.000 de măslini cresc în regiune, iar Sadiku are grijă, cu ajutorul altor fermieri, de aproximativ 700 dintre ei, împărțind apoi profiturile.
Sprijin european vital
Secretul calității uleiului de măsline din regiune constă nu numai în vîrsta biblică a copacilor, ci și în procesul modern de producere a uleiului de înaltă calitate.
În urmă cu aproximativ 10 ani, Sadiku și colegii săi au început să obțină finanțare din partea Uniunii Europene, adoptând cele mai avansate metode de producție a uleiui. „Conform standardelor europene, pentru a avea ulei bun, primul pas este recoltarea măslinelor la momentul potrivit. De exemplu, trebuie să recoltăm la începutul lunii octombrie pentru a obține ulei de înaltă calitate ”, observă el.
Sadiku spune că, la începutul lunii octombrie, când măslinele sunt încă verzi, încearcă să obțină aproximativ 14-15 litri de ulei de calitate superioară dintr-un copac, care produce aproximativ 200 de kilograme de măsline, în loc de aproximativ 40 sau 50 de litri de ulei de calitate scăzută, așa cum se făcea înainte, folosind metodele tradiționale.
„M-am născut aici și pot spune sincer că nu mi-a plăcut niciodată gustul uleiului de măsline”, își amintește el.„Cei mai buni degustători de ulei de măsline sunt copiii”. Sadiku își amintește că părinții săi au făcut un ulei de măsline negru al cărui gust era ușor picant și neplăcut. „Dar acum când am fost învățat și am gustat ulei de măsline din măsline verzi, îmi place mult”, adaugă el.
Cu ajutorul Comisiei Europene și al Ministerului Agriculturii din Muntenegru, care plătește fermierilor 7 euro pentru revitalizarea fiecărui copac, recolta din regiune a crescut.
El explică că programul Națiunilor Unite Pentru Dezvoltare (UNDP) l-a ajutat foarte mult. „Muntenegru nu este că Italia; aici este mult mai greu să recoltezi măsline pentru că nu este o zonă de câmpie, ci de munte”.
În ultimii zece ani, lucrurile au avansat. Acum au echipament mai bun. Drept urmare, Sadiku este capabil să culeagă 30 sau 40 de copaci cu șase muncitori într-o singură zi, astfel încât, „după-amiază, avem deja uleiul din copaci”.
Furnizori ai casei regale:
Uleiul de măsline a lui Sadiku a primit validare chiar și de la moștenitorul tronului britanic. În martie 2016, cînd prințul de Wales și soția sa, ducesa de Cornwall, au vizitat Muntenegru, Sadiku a fost unul dintre cei 16 fermieri care și-au prezentat bunurile cuplului regal.
Fermierii au fost întrebați dacă doresc să-i ofere prințului Charles un eșantion cu cele mai bune produse ale lor și au ales să-i ofere ulei produs dintr-un măslin de 2.000 de ani.
„I-am dat prințului Charles o sticlă cu ulei de măsline. Protocolul oficial spune că nu ai voie să guști produsele, ci doar să le privești. Dar când i-am explicat că este un ulei vechi produs dintr-un copac vechi de 2.000 de ani, el a spus imediat: „Vreau să-l încerc!”, spune Sadiku. Și ducesa Camilla a gustat din uleiul de măsline spunând că„ acesta este cel mai bun ulei pe care l-am gustat în viața mea. ”
De asemenea, Sadiku a mai deschis o afacere legată de măslini: cioplirea lemnului de măslin, realizând astfel instrumente artizanale, inclusiv cutii, tocătoare sau vase. ”Am reușit recent să cîștigăm un contract cu unul dintre cele mai mari lanțuri hoteliere de la noi pentru a produce suveniruri din lemn de măslin, pe care turiștii le pot lua acasă”, spune Sadiku cu mîndrie.