#Altfel. Sfințire din avion, în Rusia

Cînd știrile mondene vorbesc despre realitățile vieții sociale: un oraș din Rusia a fost sfințit din avion cu agheasmă împotriva beției și a desfrînării. Iar în Rusia chiar se bea mai puțin
Foto: tvernews.ru

Pentru al 14-lea an consecutiv, în Tver, un oraș de vreo 400 de mii de oameni, nu departe de Moscova, ziua de 11 septembrie se sărbătorește într-un mod specific. Este Ziua Abstinenței și acum peste oraș au fost turnați din nou 70 de litri de apă sfințită. Scopul ritualului este „izbăvirea oamenilor de beție și desfrânare”. Un înalt prelat a citit o rugăciune în tot acest timp, iar în avion au fost urcate două icoane, inclusiv una a Fecioarei Maria despre care se spune că ajută pe cei care vor să se dezbare de darul beției, relatează presa rusă.

Tot în avion a fost prezent și un cuplu. Bărbatul, Veaceslav, a venit cu ceva vreme în urmă din Moscova la Tver pentru că era alcoolic. Aici s-a rugat la icoană și a întîlnit-o pe cea care acum îi e soție, Olga. Printre altele, cei doi sunt argumentul bisericii că credința poate duce la vindecări miraculoase.

Cât despre oamenii care nu iau în serios acest ritual, preotul care a vărsat apa sfințită deasupra orașului spune: „Rîsul prelungește viața. Așadar, de ce rîdeți? De faptul că noi încercăm să ajutăm oamenii să se izbăvească de boli? De faptul că noi promovăm un mod sănătos de viață? Aceste lucruri vă provoacă amuzamentul? Lăsați-i să rîdă,  noi ne vom vedea de misiunea noastră”.

Ziua Abstinenței are însă o mai veche istorie. Ea a fost celebrată pentru prima dată în 1913, la inițiativa Bisericii ortodoxe. Un an mai tîrziu, în martie, Sfîntul Sinod a instituit chiar ca ziua de 11 septembrie – cu ocazia sărbătorii Tăierea capului Sf Ioan Botezătorul, pe stil vechi – să fie Ziua Abstinenței în întreaga Rusie.

Pentru o vreme, pe 11 septembrie, toate magazinele care vindeau băuturi au fost închise, iar comercializarea alcoolului a fost interzisă. Cei care reușeau să nu bea, primeau o binecuvîntare specială de la preoți.

Pentru mult timp, s-a spus despre ruși că sunt cei mai mari băutori de alcool din lume. Astăzi, lucrurile stau mult mai bine, în sensul că în clasamentele internaționale ale consumului de alcool sunt cam pe locul 14, la același nivel ca Franța și Germania, spre exemplu. Consumul de vodcă a scăzut cu 30% față de acum un deceniu.

Toate acestea au fost posibile ca urmare a unor politici publice de stopare a alcoolismului (legislație mai aspră, taxe mai mari, controale și acțiuni contra producătorilor ilegali etc) dar și faptului că – cel puțin în marile orașe – s-a răspîndit moda practicării sportului și a stilului de viață sănătos.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.