Cei mai mulți dintre români vor relații politice și economice strânse cu UE și SUA, vor energie curată, recunosc schimbările climatice ca pe un fenomen real și ar vrea ca gazele din Marea Neagră să fie exploatate, pentru bunăstarea țării, arată un recent Barometru al securității energetice
Cea mai mare parte dintre respondenții din cadrul sondajului, respectiv 75,6%, spun că sunt de acord cu exploatarea gazelor din Marea Neagră. Doar 14,7% se opun.
Principalele avantaje ale României, prin exploatarea gazelor de la Marea Neagră, ar fi asigurarea de resurse interne de gaz la prețuri bune pentru populație (37%) și câștigarea independenței energetice prin eliminarea importurilor de gaz din Rusia (17,6%). Doar 4,6% dintre cei chestionați au spus că România nu va avea niciun avantaj dacă sunt exploatate gazele din Marea Neagră.
În cazul în care gazele din Marea Neagră nu ar fi exploatate în următorii ani, Rusia ar avea cel mai mult de câștigat, au răspuns 50,1% dintre cei chestionați.
Totodată, 65,9% dintre respondenți doresc finalizarea construirii reactoarelor nucleare de la Cernavodă, în timp ce 22,6% se opun proiectului. Partenerii de colaborare preferați în acest proiect sunt, în ordine, Europa, SUA și Canada, în timp ce China și Rusia sunt agreate doar de 4-5 procente.
Schimbările climatice sunt un fenomen real, vizibil deja pentru toată planeta, consideră 83,6% din cei care au răspuns sondajului, în timp ce doar 11% cred că ele sunt un fenomen fals, inventat în scopul promovării comerciale a unor tehnologii.
Cei mai mulți dintre români consideră că sursele de energie care ar trebui încurajate în România sunt cele curate: 50,7% energie solară, 46% eoliană, 35% hidro. Doar 11% dintre respondenți au optat pentru energia din gaz sau cea nucleară, în timp ce pentru cărbune au răspuns doar 16,8%.
Relații internaționale
Nu e deloc surprinzător că în politica externă, țările cu care România „ar trebui să păstreze cele mai bune și apropiate relații de prietenie și colaborare” sunt statele membre UE (30,6%), SUA (28,7%), Germania (14,9%), Rusia (14,1%).
În schimb, surprinde oarecum scorurile extrem de mici obținute de China (3%) și Ungaria (2,4%) dar mai ales Republica Moldova (doar 1,7% dintre respondenți sunt pentru o relație privilegiată cu acest stat). Realizatorii sondajului au precizat că respondenții au răspuns deschis la această întrebare, nu au avut de ales dintr-o listă de opțiuni.
Aderarea româniei la UE
România și Ungaria ar trebui să facă mai multe eforturi pentru a-și îmbunătăți relațiil, au spus 64,7%, în timp ce 47,9% dintre respondenți spun că Ungaria nu respectă suveranitatea și unitatea României.
Pe plan intern, „lucrurile merg într-o direcție greșită”, consideră cei mai mulți dintre respondenți (74,9%). Procentele de încredere cele mai mari le au Armata (64%), Biserica (55%), NATO (52,5%), UE (51,4%), presa (33,7%). De cea mai mică încredere se bucură Guvernul (12,6%), Partidele și Parlamentul, cu câte 9%.
Totodată, 66,1% dintre români consideră că este mai bine să lucrezi la stat decât în privat, iar doar 27% spun că este mai bine la privat decât la stat, mai relevă sondajul.
Sondajul „Barometrul securității energetice” a fost realizat în luna septembrie, pe un eșantion de 1.050 de persoane, care au răspuns la un chestionar la domiciliu. Sondajul a fost făcut la comanda LARICS (Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică), instituție subordonată Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, condus de Dan Dungaciu.