Maia Sandu: ”Aveam informații că Dodon pregătește debarcarea guvernului”

Maia Sandu, premierul recent demis de către Parlamentul Moldovei, spune într-un interviu pentru G4Media.ro că avea informații încă din luna septembrie despre negocieri între președintele Igor Dodon și parlamentarii controlați de oligarhul Vlad Plahotniuc pentru a dărâma guvernul. Maia Sandu crede că ”Rusia își dorește consolidarea rolului PSRM în Moldova” și respinge acuzațiile că prin coaliția cu socialiștii a pus Moldova pe tava Rusiei, arătând că a vrut doar să scape R. Moldova de regimul Plahotniuc.

Declarațiile pe scurt:

– Aveam informații încă din luna septembrie că Igor Dodon poartă negocieri cu deputații democrați. Mi-a fost clar că pregătește debarcarea Guvernului, singura incertitudine fiind momentul pe care-l va alege

– Moțiunea PD-ului, retrasă după asumarea răspunderii guvernului, nu a fost întâmplătoare. Indiferent dacă noi mergeam sau nu pe calea asumării, demiterea guvernului era pusă deja la cale.

– Discuțiile aveau loc demult și au fost în continuarea negocierilor purtate în mai-iunie între Dodon și Plahotniuc

– Noi nu am vrut să servim drept paravan pentru reforme mimate și să le facem jocul de a numi un om docil la Procuratură

– Dodon ne-ar fi lăsat să guvernăm doar dacă am fi fost docili și nu l-am fi deranjat

– Tot efortul nostru a fost pentru a curăța țara de corupți și de mafioți. Cum credeți că ne simțim noi la Chișinău, la doar 160 de kilometri de Iași, când vedem că în România cei corupți sunt puși la pușcărie, în timp ce la noi corupții încă ne râd în nas?

– Eram conștienți că, odată înlăturat Plahotniuc, și Dodon va încerca să-și subordoneze instituțiile statului, dar nu puteam lupta cu ambii, Plahotniuc și Dodon, în același timp. Trebuia mai întâi să scăpăm de cel mai toxic. Faptul că ulterior Dodon a încălcat înțelegerile pe care ni le-am asumat de comun acord arată adevărata sa față. Să nu credeți că am fost naivi să ne bazăm pe principialitatea unor oameni care nu au avut niciodată caracter, doar că am crezut că Dodon a învățat lecția lui Plahotniuc și nu va risca să ajungă și el fugar.

– Cei care ne judecă pentru că am vrut să scăpăm de regimul lui Plahotniuc, cel mai corupt și antidemocratic regim din istoria țării, probabil au uitat cum este să trăiești într-un regim al terorii când drepturile omului sunt călcate în picioare.

– Dodon nu ar fi putut demite guvernul fără contribuția PD-ului, iar o parte dintre deputații PD este în continuare controlată de Plahotniuc.

– Bineînțeles că Rusia își dorește consolidarea rolului PSRM în Republica Moldova.

Întrebată dacă ia în calcul candidatura la prezidențiale în 2020, Maia Sandu a spus că e prematur să discute despre acest subiect.

Interviul integral poate fi citit pe G4Media.

Cristian Pantazi / G4Media

Cristian Pantazi este redactor-șef al portalului G4Media. Interviul a fost realizat pe email

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.