UE divizată în ce privește extinderea spre Balcani…

… dar și alte știri de interes din această parte a lumii noastre
Foto: Unsplash
UE / BALCANI / DIVIZIUNI PRIVIND EXTINDEREA

Statele UE rămîn divizate în privinţa reformei asupra extinderii spre Europa de Est, asta după ce Franţa s-a opus luna trecută deschiderii negocierilor cu Macedonia de Nord şi Albania. Franţa a prezentat recent o nouă propunere de metodologie privind extinderea, condiționînd acordul său pentru deschiderea negocierilor de aderare de o reformă prealabilă a acestui proces şi cere țărilor candidate respectarea deplină a statului de drept şi a drepturilor fundamentale.

În acest demers, Franța este pînă acum susținută explicit de Olanda și Danemarca. Alte şase ţări (Austria, Slovenia, Slovacia, Cehia, Polonia şi Italia) au prezentat pe 20 noiembrie o ‘poziţie comună, chemînd de asemenea Comisia să facă propuneri care să fie exact în optica unei proceduri care să aducă mai multe rezultate.
UE şi cele şase ţări candidate din Balcanii de vest (Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia) ar urma să se întâlnească la un important summit la Zagreb în perioada 6-7 mai 2020.

MOLDOVA / RUSIA / VIZITA PREMIERULUI CHICU

Recent desemnatul premier moldovean, Ion Chicu, a plecat pe 20 noiembrie la Moscova, prima sa vizită oficială în noua calitate. El va avea acolo o întrevedere cu omologul său rus Dmitri Medvedev. Potrivit declarațiilor lui Chicu, citate de Newsmaker.md, el urmează să discute la Moscova chestiuni ce țin de exporturile moldovenești, problemele transportatorilor din această țară, dar și despre livrările rusești de gaze naturale sau datoria Chișinăului față de Gazprom. Conform informațiilor NM, Chicu dorește, printre altele, să ajungă la un acord asupra finanțării de către Rusia a proiectelor de reabilitare a drumurilor în valoare de 300 de milioane de dolari.

UCRAINA / NEGOCIERI PACE  DONBAS/ FORMAT NORMANDIA

Președinții Ucrainei, Franței, și Rusiei, plus cancelara germană urmează să se reunească la 9 decembrie la Paris în formatul ‘Normandia’ pentru a stabili condiţiile de aplicare a unui plan ce prevede organizarea alegerilor în estul Ucrainei şi acordarea unui statut special temporar regiunilor rebele. De fapt, se va discuta despre statutul special temporar şi alegerile locale în regiunile din estul Ucrainei (Doneţk şi Lugansk). Acest plan, pentru a fi aprobat, necesită modificări în legislaţia Ucrainei, conform Agerpres.

Ucraina pare să fie dispusă la compromisuri rezonabile pentru a rezolva conflictul. De aceea, premierul Volodimir Zelenski a declarat pe 19 noiembrie că Ucraina doreşte să discute cu privire la ‘termene precise’ în rezolvarea conflictului din estul ţării. ”Trebuie să discutăm problema încetării războiului din Donbas pe cale diplomatică. (…) Vreau să vorbesc despre dezocuparea Donbasului cu nişte termene cât de cât exacte”, a spus  Zelenski, citat de presa locală.

PROTESTE GEORGIA / REFORMĂ ELECTORALĂ

De cîteva zile au loc proteste masive la Tbilisi, mii de oameni cerînd acceptarea de către guvern a unei reforme a sistemului electoral, promisă anterior de ”Visul Georgian”, partidul aflat la putere.

Puternicul oligarh local Bidzina Ivanişvili, lider al partidului  de guvernămînt, a promis în iunie că pentru alegerile legislative din octombrie 2020 va elimina scrutinul mixt şi îl va adopta pe cel proporţional. Însă în pofida majorităţii confortabile pe care ”Visul Georgian” o deţine în parlament, acesta a respins reforma propusă, opoziția acuzîndu-l pe Ivanişvili că a orchestrat respingerea proiectului de lege pentru ca formaţiunea sa să beneficieze în continuare de actualul sistem de vot.

SUA şi Uniunea Europeană şi-au exprimat pe 18 noiembrie sprijinul faţă de manifestanţii care protestează în Georgia.  Partidul ”Visul Georgian” se află la putere din 2012, dar popularitatea sa a scăzut semnificativ în ultimele luni, pe fondul stagnării economice şi a temerilor privind respectarea libertăţilor democratice.

RUSIA / MANEVRE MILITARE LA MAREA NEAGRĂ

Rusia a început pe 20 noiembrie o nouă serie de exerciţii de anvergură în Marea Neagră, la care participă cel puţin zece nave de război, precum şi aviaţia staţionată în Crimeea.

În cursul actualelor aplicaţii vor fi simulate exerciţii de luptă navală, de căutare şi distrugere a unor submarine aparţinând unui inamic convenţional, de detectare şi lovire a unor puncte de comandă amplasate pe coastă, precum şi de respingere a unui atac aerian din partea unui adversar imaginar. Exerciţiile intervin în contextul în care Rusia a returnat pe 18 noiebrie Ucrainei trei nave militare sechestrate cu un an în urmă în largul Crimeii.

BOSNIA / CRIZA POLITICĂ S-A TERMINAT

O criză politică în Bosnia-Herțegovina, ce a durat mai bine de un an de zile, a luat sfîrșit abia pe 19 noiembrie, după ce președinția tripartită a acestei țări a reușit să ajungă la un acord privind numirea lui Zoran Tegeltija în funcția de prim ministru. Disputele politice au dus la blocarea Planului de acțiune pentru aderarea la NATO. Mai multe detalii, pe Balkan Insight.

Dacă doriți să susțineți proiectul SINOPSIS, o puteți face accesînd linkul de mai jos

If you value my workIf you value our work

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.