Principalele date despre noua conductă care va aduce gaz rusesc în Turcia și Europa
# Gazoductul TurkStream a fost inaugurat oficial pe 8 ianuarie, de către președinții Rusiei, Turciei, Serbiei și premierul bulgar. Acestea sînt pe moment și principalele țări implicate, beneficiare ale proiectului,
# TurkStream are o lungime de peste 930 de kilometri sub Marea Neagră și va transporta anual 31,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc în zona vestică a Turciei. Jumătate din volumul de gaze transportat se va îndrepta spre Balcani și Europa Centrală, respectiv Bulgaria, Serbia și Ungaria.
# Acest gazoduct face parte din eforturile Moscovei de a reduce transporturile de gaze prin Ucraina. Construcția a început în mai 2017 și a costat aproape 8 miliarde de dolari.
# Proiectul noii conducte a înlocuit proiectul South Stream şi se desfăşoară pe acelaşi traseu. TurkStream se întinde din Rusia în Turcia, pornind de la o staţie de compresiune din apropiere de Anapa, în Rusia. Gazoductul prevede construcţia a două conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare. Prima conductă va aproviziona piaţa locală din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, este destinată aprovizionării clienţilor din Europa centrală și de sud-est.
# Noua conductă va optimiza costurile de transport, dar numai pentru o parte din țările din regiunea balcanică și a Mării Negre. Astfel, pentru unii clienţi distanţa de transport va creşte, pentru unii va scădea. Unele ţări precum Ucraina, R.Moldova, România vor pierde venituri din tranzit.
Moldova este afectată cel mai mult în acest moment. Cum țara nu mai este tranzitată de gazul rusesc ce ajungea în Balcani, pierderile sale din taxele de tranzit sînt de circa 1 miliard lei moldovenești / an (circa 50 milioane euro). Totodată, de la 1 ianuarie, tarifele pentru serviciul de transport al gazelor naturale prestat de întreprinderea Moldovatransgaz a crescut de opt ori.
Totodată, pierderi indirecte vor înregistra și Polonia, unele state baltice sau Slovacia, care vor fi lipsite de tarifele de tranzit, deoarece ruta de tranzit a gazelor ucrainene îşi pierde treptat importanţa.
# Noile conducte din Rusia au avut efect asupra Ucrainei şi asupra veniturilor sale din taxele de tranzit pentru gaz. De fapt, tranzitul de gaze prin Ucraina a scăzut cu aproximativ 40 la sută între 2011 şi 2014, după ce conducta Nord Stream 1 a intrat în funcţiune, dar s-a recuperat în mare măsură până în 2017. Cu toate acestea, redirecţionarea gazelor a adus şi oportunităţi Ucrainei.
Ţara nu a importat gaze ruseşti direct din 2015. În schimb, importurile sale provin din Europa prin Slovacia, Ungaria şi Polonia. La sfârşitul anului 2019, când contractele de gaze naturale ruso-ucrainene urmau să expire, ambele ţări au finalizat mai multe contracte, pentru a se asigura că gazul rusesc poate fi tranzitat în Europa. Aceste contracte vor permite Ucrainei să obţină cel puţin 7 miliarde de dolari în plăţi de tranzit de la Rusia în următorii cinci ani. Acordul a uşurat temerile europene de o întrerupere a aprovizionării cu gaz rusesc.