Cum poate Putin să rămînă la putere după 2024?

Modificările constituționale pe care președintele Vladimir Putin le-a propus cu doar câteva ore înainte de demisia guvernului rus indică mai multe căi posibile pentru modul în care liderul de la Kremlin lasă loc pentru rămânerea sa în continuare la putere, se arată într-un comentariu Deutsche Welle

Vladimir Putin a fost omniprezent: miercuri, pe 15 ianuarie, cetățenii i-au urmărit discursul despre starea națiunii chiar și proiectat pe clădirile înalte din Moscova, pe vârful Elbrus, cel mai înalt din Caucaz, sau în adâncul stațiilor de metrou. Președintele Rusiei a anunțat o modificare constituțională, care indică modul în care Putin și-ar putea menține puterea și după sfârșitul mandatului său în 2024.

Observatorii se așteptau de mai multă vreme la o astfel de surpriză. S-a ajuns la un cutremur pe scena politicii interne, iar demisia guvernului Medvedev, la doar câteva ore după discursul lui Putin, a accentuat această impresie.

Mai multă putere pentru parlament – dar fără democrație parlamentară

Rusia n-are timp de pierdut, a declarat Putin încă la începutul discursului în care s-a concentrat, cum era de așteptat, pe promisiuni sociale, menite să crească rata scăzută a natalității în Rusia. Motivul real pentru graba lui Putin e însă propriul viitor, se arată în comentariul DW semnat de către Roman Goncearenko.

Președintele se pregătește să rezolve așa-numita „problemă a anului 2024” – în Rusia, multă lume folosește această expresie pentru a se referi la întrebarea cum ar putea să rămână Putin la putere după ce i se termină actualul mandat. Constituția Rusiei nu-i permite să mai candideze după două mandate de câte șase ani.

În timp ce promitea o multitudine de lucruri prin care s-ar îmbunătăți nivelul de trai al rușilor, liderul de la Kremlin a propus, aparent doar în treacăt, o schimbare a Constituției Rusiei și, astfel, a sistemului politic. E tipic pentru Putin: a declarat că nu există necesitatea de a reforma Constituția din anul 1993, dar a propus, imediat, mai multe modificări substanțiale. Aceste reforme urmează să fie confirmate de popor, deși liderul de la Kremlin nu a rostit cuvântul referendum. În Rusia n-a mai existat un referendum de zeci de ani.

Planul lui Putin prevede mai multe corecturi politice fundamentale: camera inferioară a parlamentului, Duma de Stat, urmează să obțină mai multe competențe și să desemneze pe viitor premierul. Acum, președintele are acest prerogativ de unul singur.

Se pare că Putin se așteaptă ca Duma să decidă oricum mereu pe placul lui. Președintele a vorbit despre „patriotismul” majorității partidelor. Cu alte cuvinte: aceste partide sunt loiale Kremlinului. Putin a spus clar că Rusia nu va deveni o republică parlamentară.

Putin mai ține frâiele 

În același timp, Putin a propus ca viitorii candidați pentru funcția de președinte vor trebui să îndeplinească niște criterii suplimentare: să locuiască de cel puțin 25 de ani în Rusia și să nu aibă și o altă cetățenie.

Această măsură vizează excluderea unor politicieni din opoziție aflați în exil, cum ar fi Mihail Hodorkovski. În plus, președintele Rusiei a mai propus ca și miniștrii și deputații să nu aibă voie să dețină a doua cetățenie pe lângă cea rusă – chipurile, pentru a nu putea fi șantajați de Occident, în contextul sancțiunilor impuse Rusiei. Propunerea lui Putin de a ancora în Constituție primatul legilor rusești în fața dreptului internațional indică o continuare a confruntării cu Vestul.

Acest nou sistem de putere îi deschide lui Putin două căi posibile: ar putea să devină premier, ca în perioada 2008 – 2012, sau să se lase ales în funcția de lider al Consiliului de Stat. Această adunare a guvernatorilor regiunilor din Federația Rusă ar obține mai multe prerogative prin schimbarea de Constituție propusă de liderul de la Kremlin. Un lucru e clar: Putin nici nu se gândește să renunțe la putere.

Pentru el și pentru întreaga țară începe o etapă cu final deschis la nivel politic. Chiar dacă anul 2024 pare încă departe, Putin e în criză de timp. Anul viitor urmează deja următoarele alegeri parlamentare. Până atunci, liderul de la Kremlin vrea ca reforma sa să fie gata. Putin mai ține frâiele puterii, așadar are șanse bune să determine soarta Rusiei încă mulți ani.

Roman Goncearenko / DW

Sinopsis. Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.