Ungurii, grecii și bulgarii sînt printre europenii care cred cel mai mult că sunt îndreptățiși să aibă revendicări teritoriale
Recent, Pew Research Center a publicat un sondaj de opinie realizat în mai multe țări europene (nu însă și România) și SUA pe tema percepției publice asupra NATO.
Rezultatele sînt în general previzibile: imaginea publică a NATO în SUA și Franța s-a înrăutăţit drastic în 2019, într-un context în care preşedinții Donald Trump şi Emmanuel Macron au pus sub semnul întrebării valoarea Alianţei Nord-Atlantice. În rest, opinia publică rămîne mai curînd favorabilă NATO, însă nivelul de încredere este mai peste tot pe un trend descrescător.
Astfel, în SUA, percepţiile pozitive asupra NATO au scăzut la 52% anul trecut, de la 64% în 2018, iar în Franţa această scădere a ajuns la 49%, de la 60% în 2017 şi 71% în 2009, cifrele pentru 2018 nefiind disponibile în acest caz.
Şi în Germania, susţinerea faţă de NATO s-a diminuat la 57% în 2019, de la 63% în 2018. În schimb, în Marea Britanie, unde Alianţa Nord-Atlantică pare că începe să beneficieze de mai multă importanţă simbolică în contextul retragerii ţării din Uniunea Europeană, opiniile favorabile NATO au crescut uşor în 2019 până la 65%, de la 62% în 2017.
În general, conform cercetătorilor de la Pew, 53% din populaţia a 16 state membre ale NATO are o opinie pozitivă faţă de Alianţă, mai puţin de o treime exprimând o opinie negativă. Alianţa Nord-Atlantică este cel mai bine văzută în Polonia şi cel mai puţin agreată în Turcia.
You will find more infographics at Statista
Revendicări teritoriale
Am lăsat la urmă un capitol mai puțin dezbătut din cercetarea Pew Research Center: opiniile oamenilor despre faptul dacă ar sînt normale revendicările teritoriale. Astfel, în medie, circa 45% dintre repondenții din cele 16 țări NATO cuprinse în sondaj spun că nu susțin astfel de revendicări, în timp ce circa 35% cred că părți din alte teritorii aparțin de fapt țării lor de origine.
Revendicările teritoriale sînt mult mai populare în țările din Europa centrală și de est. Circa două treimi dintre maghiari (procentul este de 67%) sînt de acord cu ideea că teritorii din țările vecine aparțin de fapt Ungariei. Procentul celor care nu au dubii asupra acestui lucru e de asemenea mare: 40%.
Opinii precum cea din Ungaria sînt la niveluri ridicate și în Grecia (circa 60% dintre cetățeni), Turcia și Bulgaria (58%), Polonia – 48%.
În schimb, opiniile sînt diametral opuse în majoritatea țărilor din vestul Europei. Astfel, în Suedia (82%), Olanda (74%), Marea Britanie (72%), Germania (62%) și Franța (59%) nu sunt de acord că teritorii externe aparțin de fapt țării lor de origine.
Un caz aparte e reprezentat de ruși și ucrainieni, care spun în proporții sesizabile (53% și respectiv 47%) că revendicările teritoriale sînt îndreptățite.