Cehia e un model de abordare a pandemiei de coronavirus

Acționînd rapid și eficient, Cehia a reușit să țină sub control pînă în prezent criza provocată de Covid-19
Foto: Adam Niescioruk / Unsplash

De la începutul acestei săptămîni, Cehia este prima țară europeană care a anunțat că va începe să relaxeze măsurile de izolare instituite pentru a limita răspândirea coronavirusului, asta după ce numărul noilor cazuri de infectare a scăzut în ultimele zile.

Relaxarea ar începe din 9 aprilie, dacă tendința de scădere se va menține. Oricum, pe 7 aprilie Parlamentul de la Praga a aprobat prelungirea stării de urgenţă pînă la 30 aprilie, un termen mai scurt decît a avut în vedere inițial în vedere guvernul. Starea de urgență în Cehia a fost decretată pe 12 martie.

Mica republică central-europeană, care are circa 10 milioane de locuitori, a raportat mult mai puţine cazuri decît vecinii săi vestici, cu 4.828 de infecţii confirmate marţi dimineaţa, o creştere de 5% faţă de ziua precedentă. Ministerul Sănătăţii a anunţat că 127 de persoane s-au vindecat şi 80 au murit din cauza noului coronavirus. Republica Cehă a efectuat pînă în prezent aproape 100.000 de teste pentru depistarea cazurilor de coronavirus.

Cehia a fost printre primele state europene care au instituit în luna martie starea de urgenţă şi a aplicat măsuri foarte severe de limitare a pandemiei. Frontierele au fost închise atât pentru străinii care ar fi vrut să intre în ţară cît şi pentru cetăţenii cehi care ar fi dorit să plece în străinătate, a fost sistat complet transportul aerian, s-au interzis deplasările neesenţiale, au fost închise şcolile, barurile, teatrele, cinematografele şi celelalte locuri unde se poate aduna multă lume, iar masca a devenit obligatorie pentru orice ieşire din casă.

Aici, un articol din New York Times despre funcționarea sistemului de sănătate ceh.

De joi, însă, ar urma să fie deschise magazinele de bricolaj sau de papetărie, dar şi reluarea unor activităţi sportive în aer liber cu puţin participanţi, cum ar fi terenurile de tenis. Guvernul ceh doreşte de asemenea să efectueze săptămîna aceasta o testare amplă pentru a stabili prevalenţa virusului în rîndul populaţiei.

Un alt lucru care a ajutat mult a fost instituirea – în premieră printre țările est-europene – a unui plan de ”carantină inteligentă” prin care echipele de testare, folosind datele de geolocalizare ale telefoanelor mobile şi cele privind tranzacţiile bancare, au putut să identifice, să izoleze şi să testeze rapid toţi contacţii noilor persoane infectate. Modelul a început să fie testat la nivel local, urmînd ca zilele acestea să funcționeze la nivelul întregii țări. Țări precum Lituania, Serbia, Slovacia, dar şi state din America Latină şi-ar fi exprimat interesul faţă de această soluţie informatică.

Nu în ultimul rînd, specialiștii cehi au reușit încă de luna trecută să elaboreze și să implementeze un sistem rapid, eficient și ieftin de testare pentru SARS-Cov-2. Mai multe detalii, într-un interviu realizat de Radio Europa Liberă cu Sonia Pekova, virusologul care a elaborat acest sistem. În interviu se spune, printre altele, că știm încă prea puțin despre cum funcționează virusul, că persoanele care s-au vindecat nu sînt neapărat scutite de probleme pe viitor, propune o explicație de ce copiii sînt atît de puțin afectați și se îndeamnă la respectarea singurelor măsuri de prevenție pe care le avem acum la îndemînă: măsurile de igienă personală și de distanțare socială.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.