Bani pentru R. Moldova. Cu ce costuri?

Confruntată cu o situație economică dificilă, agravată și de actuala criză a coronavirusului, Republica Moldova apelează la ajutoare financiare din toate părțile posibile. Unele din aceste împrumuturi riscă să aibă însă costuri ascunse

100 milioane euro de la UE. Credit preferențial

Comisia Europeană a aprobat pe 22 aprilie un pachet de asistență macrofinanciară pentru R. Moldova sub forma unui credit preferenţial în valoare de 100 de milioane de euro, bani care vor fi folosiţi pentru combaterea efectelor economice negative post-pandemie.

Potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Europene, fondurile alocate reprezintă un răspuns de solidaritate cu ţările din vecinătatea estică şi cu cele din Balcanii de vest în lupta cu pandemia de coronavirus. Totalul asistenţei macro-financiare a UE este de 3 miliarde de euro.

Fondurile vor fi puse la dispoziţie într-o perioadă de 12 luni şi reprezintă un credit în condiţii extrem de favorabile, prin care R. Moldova şi celelalte state beneficiare îşi pot acoperi nevoile financiare imediate.

Comisia Europeană este pregătită să achite prima tranşă cât mai rapid posibil, după aprobarea împrumutului de către Parlamentul European și Consiliul European, ca și semnarea unui Memorandum cu fiecare ţară în parte.

Tranşa a doua ar putea fi achitată în ultimul trimestru al anului 2020 sau în prima jumătate a anului 2021, cu condiţia ca măsurile politice anexate să fie puse în aplicare cât mai rapid posibil.

Cele 100 de milioane de euro se adaugă unui alt pachet de granturi, în valoare de 87 milioane de euro, anunțat pe 8 aprilie de UE, în cadrul unui proiect intitulat Team Europe.

200 milioane euro din Rusia. Condiții riscante

Întrunit în ședință de urgență, guvernul de la Chișinău a aprobat pe 21 aprilie, un împrumut de 200 de milioane de euro oferit de către Federația Rusă, în baza unui acord semnat cu patru zile înainte la Moscova.

Moldova trebuie să returneze acești bani în 10 ani, dar cu posibilitatea de rambursare înainte de termen și va achita o dobîndă anuală de 2 la sută.

Experți economici și politicienii din opoziție critică însă mai multe prevederi din acordul de împrumut. Una din clauzele care trezește îngrijorare stabilește că banii vor fi transferaţi nu ca suport bugetar clasic, ci pentru proiecte bilaterale comune decise de ambele părţi, spune economistul Dumitru Budianschi de la Expert-Grup.

Riscul este că vor fi realizate proiecte de care în realitate R. Moldova nici nu are nevoie, dar are nevoie Rusia sau companiile afiliate unor interese de grup, banii împrumutați reîntorcîndu-se în mare măsură în RusiaAlți experți cred însă că problema nu este legată de condițiile impuse de Rusia – aparent normale în condițiile în care orice creditor încearcă să își promoveze interesele – cît mai ales corupția locală și modul netransparent de organizare a licitațiilor publice.

În şedinţa guvernului în care a fost ratificat acordul de împrumut, Ministrul Finaţelor Sergiu Puşcuţa şi premierul Ion Chicu au declinat suspiciunile şi îngrijorările semnalate de opoziţie şi de experți. Legat de creditele private ale căror întîrzieri ar putea fi incluse la datoria pentru achitarea împrumutului de stat Puşcuţa a precizat: „Acele împrumute eventual vor fi oferite agenţilor economici moldoveni cu garanţia guvernului Federaţiei Ruse, dar cu acordul R. Moldova. Deci astfel de împrumuturi pot să apară doar cu acordul părţii Moldovei. La ziua de azi astfel de acorduri nu sunt”.

Premierul Ion Chicu a spus că împrumutul rusesc este unul avatajos şi necesar pentru a acoperi deficitul bugetar de peste 16 miliarde de lei moldovenești.

234 milioane USD de la FMI. Credit de urgență

Tot în ședința de govern din 21 aprilie a fost aprobat și un împrumut contractat de la Fondul Monetar Internațional. Acesta este un credit de urgenţă, format din două părţi, în valoare totală de circa 234 de milioane de dolari. Prima parte se ridică la 156 milioane USD, iar termenul de rambursare este de pînă la cinci ani.

„Dobînda la acest împrumut este de 1,5 % anual. Suplimentar, acordul prevede ca în afară de această dobîndă, R. Moldova mai achită şi un comision unic în mărime de 0.5 % din toată suma împrumutului, ceea ce constituie 780 de mii USD”, a spus ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța.

Cea de-a doua parte a creditului din partea FMI, în valoare 78 milioane USD, are o rată a dobânzii de 0%, iar termenul de rambursare este de 4 ani şi jumătate.

În toamna anului trecut, premierul Chicu anunța că țara sa ar putea să facă o ”pauză” în cooperarea cu FMI, în condițiile în care atunci se negocia obținerea unui împrumut de 500 milioane euro cu Rusia.

Numai că pandemia de coronavirus a schimbat radical situația, veniturile bugetare s-au redus la jumătate și Chișinăul se vede nevoit să se împrumute la FMI. La începutul lunii aprilie, guvernul moldovean anunța că va aloca circa 816 milioane lei moldovenești (40,8 milioane euro) pentru susținerea companiilor și persoanelor afectate de coronavirus.

*****

Moldova intenționează să acopere deficitul estimat de 16 miliarde de lei (în condițiile în care veniturile la bugetul de stat se vor reduce anul acesta cu 6,3 miliarde de lei, iar cheltuielile vor crește cu 2,2 miliarde de lei) exclusiv prin împrumuturi externe de peste 9 miliarde de lei, prin bani de la FMI, Banca Mondială, Rusia și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.