FactCheck. Argument fals folosit în decizia României de a ține școlile închise

Argumentele folosite de către oficialii români, inclusiv de către șeful statului, pentru a amîna decizia de deschidere a instituțiilor de învățămînt sunt bazate pe informații incomplete, inexacte și scoase din context
Foto: Unsplash
Declarațiile ministrului Sănătății

În ediția sa online de duminică 26 aprilie, cotidianul Libertatea publică un interviu cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Printre alte subiecte, acesta se referă și la unul de maxim interes în aceste zile: cînd se vor deschide școlile și care este opinia sa în acest caz?

În continuare, redăm răspunsurile ministrului Tătaru:

”Știți cum se spune: am mai puține opinii și mă uit mai mult pe cifre și la situație. România a evitat extinderea transmiterii comunitare. Un sfert din toți cei bolnavi de COVID-19 sunt în Suceava și avem datoria să evităm nașterea unor noi focare. De aceea nu ne grăbim cu o decizie legată de școli”.

(…) ”Am vorbit chiar sâmbătă (așadar, pe 25 aprilie – n.e.) în Franța, care a redeschis parțial școlile, și au apărut deja cazuri de infectare și în rândul copiilor, și în cel al cadrelor didactice. Primele semne după redeschidere nu sunt încurajatoare. Vom vedea. Toată Europa gândește acum pe termene de două săptămâni. Haideți să vedem ce se întâmplă”. (Sursă: Libertatea)

FactCheck: La ora realizării interviului, niciuna din școlile din Franța nu era deschisă. Și acolo era în toi dezbaterea cînd și dacă instituțiile de învățămînt să fie redeschise, urma ca pe 28 aprilie oficialii francezi să anunțe o decizie finală. Oricum, guvernul de la Paris pleda pentru redeschiderea școlilor pe 11 mai.
Declarațiile președintelui României (I)

Într-o declarație publică de presă susţinută pe 27 aprilie la Palatul Cotroceni, după o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei Covid-19, șeful statului, Klaus Iohannis anunță că școlile, grădinițile și universitățile nu se vor redeschide, anul școlar urmînd să se încheie pe 12 iunie. El a adăugat că pînă atunci vor continua cursurile la distanță, iar mediile vor fi încheiate cu notele pe care elevii le au acum. Singurele excepții sunt elevii de clasa a 8-a, a 12-a și a 13-a (școlile profesionale), care vor da evaluarea națională și bacalaureatul în condiții speciale, potrivit președintelui.

În intervenția sa, președintele Klaus Iohannis argumentează astfel:

”Pe de altă parte, trebuie să ținem cont de câteva lucruri destul de simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica, din punctul nostru de vedere – și toți care am fost la discuție au fost de acord – două riscuri mari. Există riscul major ca elevii să ducă boala la școală și există un risc semnificativ să ducă boala de la școală acasă. Sunt două riscuri majore.

Pe de altă parte, am dorit să știm și ce fac alte țări. Am constatat că deja sunt o serie de țări din Uniunea Europeană care nu mai doresc să redeschidă școlile. Sunt câteva țări unde încă situația este în evaluare. Am dorit și să aflăm ce se întâmplă acolo unde experimental s-au deschis școlile. Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala, și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă. Deci, lucrurile nu sunt absolut deloc simple.” (Sursă: G4media și video).

FactCheck: La scurt timp după declarațiile șefului statului, pe SINOPSIS (vezi aici) constatam că toate informațiile publice din Franța arată că la ora declarațiilor oficialilor români toate școlile de acolo erau închise și că acestea urmau să fie deschise, doar treptat, în anumite condiții, pe data de 11 mai. Desigur, și această decizie a guvernului francez este contestată de către mulți, iar Consiliul Științific – for care oferă recomandări executivului pe tema politicilor publice în contextul pandemiei de coronavirus – a susținut deschiderea școlilor în septembrie (vezi aici), dar a acceptat argumentele ”sociale și economice” pentru ca acest lucru să se întîmple mai devreme, oferind totodată o lungă listă de recomandări preventive de urmat (detalii aici). Documentul Consiliului Științific face referire și la singurul caz documentat din Franța de transmitere intracomunitară a Covid-19 în cadrul unui liceu, numai că datele se referă la unitatea de învățămînt unde la sfîrșitul lui februarie se înregistra primul deces din Franța din cauza noului coronavirus (recent a fost publicat un prim studiu despre acest caz, detaliile și concluziile sînt disponibile aici).

Declarațiile președintelui României (II)

În seara zilei de marți 28 aprilie, cînd a susținut o nouă conferință de presă, președintele Klaus Iohannis a încercat să explice situația, susținînd că ceea ce a spus luni ar fi avut alt sens. Întrebat de către jurnaliști asupra afirmației sale că în Franța s-ar fi redeschis experimental o școală și că acest lucru e contrazis inclusiv de oficialii francezi (sursa: Libertatea), Klaus Iohannis a spus:

“Informația e corectă, e un exemplu corect. Unii ați cerut informația, e un studiu făcut de Institutul Pasteur, e verificabil. Am spus că există un exemplu care ne arată că situația în școli e complicată. Însă decizia de a nu deschide școlile în România s-a bazat pe faptul că distanțarea nu poate fi realizată, elevii merg de acasă la școală și pot duce boala acolo sau pot duce boala acasă. Iar unii trăiesc și cu bunicii. Din aceste motive, și încă altele, am decis să nu redeschidem școlile, decât pentru clasele terminale. Acești elevi din clasele temrinale nu sunt obligați, au oportunitatea să meargă pentru a-și pregăti examenele. Sunt și multe alte exemple pe care nu le-am mai dat. Puteam să vă spun că în Italia s-a luat aceeași decizie, de a nu se deschide școlile până în septembrie. În Danemarca însă, s-au deschis școlile, dar probabil că acolo sunt alte condiții, mai puține școli fără apă curentă sau cu lucrul în schimburi”. (sursa: EduPedu)

Totodată, în aceeași zi, Președinția, prin intermediul Departamentului de Comunicare Publică răspundea solicitării pentru explicații suplimentare:

“Răspuns solicitare

Ca urmare a solicitării dumneavoastră, vă comunicăm faptul că referirea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la contextul epidemiologic francez se bazează pe informațiile primite de la Ministerul Educației și Cercetării, care au inclus și următoarele elemente:

Un studiu realizat, în intervalul 30 martie-4 aprilie 2020, de Institutul Pasteur, Universitatea Paris și Autoritatea de Sănătate Publică din Republica Franceză asupra elevilor și profesorilor din Departamentul Oise, o zonă în care au fost înregistrate îmbolnăviri și spitalizări cu COVID-19 în rândul elevilor și profesorilor. Conform acestui studiu, „formarea imunității de masă se realizează într-o perioadă lungă de timp și că ridicarea măsurilor restrictive este un proces complex și de durată”.

O situație întâlnită în unitățile de terapie intensivă din Marea Britanie, unde sunt tratați copii cu reacții severe care pot fi datorate infecției cu coronavirus.

Departamentul Comunicare Publică”

FactCheckNiciunul dintre cele două cazuri menționate în răspunsul scris al Președinției sau cel reluat în conferinţa de presă de către Klaus Iohannis nu face referire la redeschiderea școlilor. În primul caz, cel la care a făcut trimitere președintele Iohannis în declarația sa de luni, nu este vorba despre copii care s-au infectat după ce școala s-ar fi deschis experimental. Nu era “școala”, ci o școală, nu s-a “deschis”, ci era deschisă la începutul epidemiei în Franța și nu s-a întâmplat nimic experimental acolo, care să reiasă din studiul citat.
Mai precis, este vorba despre un studiu efectuat pe o comunitate restrînsă asociată unui liceu din departamentul frances Oise, grav afectat de la începutul epidemiei. În cadrul studiului efectuat între 30 martie-4 aprilie, elevii acelui liceu, părinții și personalul școlii au trebuit să completeze un chestionar ce a acoperit istoricul simptomelor începând cu mijlocul lunii ianuarie. Participanților li s-au făcut și teste de sînge pentru a verifica existența anticorpilor anti-SARS-CoV-2. Zece dintre participanți fuseseră spitalizați de la mijlocul lunii ianuarie. Studiul a constatat, între altele, o rată medie de atac a infecțiilor de 25,9%, prezența unor anticorpi la 171 dintre cei 661 de participanți (vârsta medie 37 de ani), zero decese cauzate de infecția cu noul coronavirus și rată a spitalizării de 5,3%.
O confirmare suplimentară vine și de la site-ul francez ”CheckNews”, ce aparține cotidianului Libération. Acesta verifică argumentele oferite de președintele K. Iohannis și confirmă că s-a efectuat un studiu serologic la un liceu din Crépy-en-Valois din Oise. Contrar însă a ceea ce a înțeles președintele român în declarația sa din 27 aprilie, această campanie de teste s-a făcut o lună după închiderea liceului, liceu care de la începutul lui martie nu și-a mai deschis deloc porțile. Acest liceu fusese ales de cercetători pentru că se situa într-una din cele mai afectate zone la începutul epidemiei. Epidemiologul care a coordonat studiul confirmă pentru ”CheckNews” că 41% dintre persoanele care au frecventat liceul respectiv au fost infectate. La cei apropiați liceenilor – părinți, frați, surori – procentul de contaminare a fost de 11%.
Costin Ionescu (EduPedu) și M. Chiriac

Costin Ionescu este reporter la EduPedu.ro. Marian Chiriac este editor al Sinopsis

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.