Moldova. Capital electoral din ajutoarele externe anti-Covid 19

Un ajutor românesc cu echipamente anti-COVID-19, care urma să ajungă miercuri 6 mai la Chișinău, exact în ziua în care se împlinesc 30 de ani de la „podul de flori” (1990), a fost amânat. Guvernul moldovean și mai ales președintele Dodon folosește astfel de ocazii în primul rând pentru a câștiga capital politic, se arată într-o analiză Deutsche Welle
Foto: DRRM

Înainte de plecarea convoiului, premierul Ludovic orban spunea: „Podul de flori, a fost simbolul legăturilor puternice de fraternitate. Astăzi, la 30 de ani de la „podul de flori”, Guvernul României face un gest umanitar, de solidaritate pentru cetăţenii Republicii Moldova. Am decis să alocăm 16,5 milioane RON (3,5 milioane de euro) pentru a putea oferi acest ajutor important cu echipamente şi medicamente”.

Totuși, convoiul (20 de camioane) cu ajutor umanitar a pornit miercuri din Piaţa Victoriei din București, urmând să ajungă la destinație joi, 7 mai. Presa de la Chișinău scrie că autoritățile moldovene nu au permis ca ajutorul umanitar să fie prezentat în Piața Marii Adunări Naționale (locul marilor victorii ale românismului de la începutul anilor ’90), deși ar fi existat o solicitare în acest sens din partea autorităților române. Deputatul Vasile Năstase a confirmat această informație. Potrivit lui, guvernarea pro-rusă ar vrea ca gestul României să fie cât mai puțin vizibil, din această cauză „camioanele vor fi înghesuite undeva pe strada București, pe lângă spitalul Toma Ciorbă”: „Știu că nu face parte din limbajul parlamentar, dar acești nemernici nu acceptă ca echipamentele românești să fie distribuite de donator”.

„Cu siguranță convoiul frățesc va fi atacat puternic de propaganda ruso-dodonistă, care va încerca să banalizeze ajutorul fraților români”, a anticipat Valeriu Munteanu, unul dintre liderii politici unioniști de la Chișinău.

Gesturi de la „frații români” – dacă se poate, invizibile

[/big]Despre faptul că transportul românesc cu echipamente medicale de protecție anti-COVID-19 va ajunge mai târziu decât era planificat în Republica Moldova, a anunțat premierul moldovean, Ion Chicu, informația fiind confirmată și de Ambasada României din Chișinău. „Vom fi bucuroși să vedem frații români la Chișinău, imediat ce finalizează toate procedurile de pregătire interne”, a scris Chicu pe Facebook.[/big]

Potrivit prim-ministrului României, Ludovic Orban, camioanele vor trece Prutul joi dimineață și vor fi însoțite de ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, de secretarul de stat de la Departamentul pentru relația cu Republica Moldova, Ana Guțu.

„E un gest firesc pe care îl facem și sper să nu încerce unii să-l exploateze politic. E un gest făcut pentru frații noștri de peste Prut, pentru sistemul medical”, a spus Orban la evenimentul din Piața Victoriei. El a precizat că medicamentele trimise de România pot asigura tratamentul unui număr dublu de bolnavi față de numărul celor infectați momentan în Republica Moldova.

România a trimis convoiul cu ajutor umanitar la o săptămână după ce la Chișinău a sosit o echipă de 42 de medici și asistenți medicali români, care vor ajuta medicii moldoveni în lupta contra COVID-19. Tot atunci, la Chișinău au ajuns și 3.000 de combinezoane de protecție, 6.000 de măști de protecție, 6.000 măști chirurgicale, peste 11.000 de perechi de mănuși, 10 izolete (Moldova avea doar una) și viziere.

Ajutor contra ofense și umilință

Presa de la Chișinău a scris că medicii români au fost cazați în niște cămine studențești cu WC comun, iar potrivit ex-ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, autoritățile moldovene s-au opus și atunci organizării ceremoniei de întâmpinare (cu participarea ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care nu a avut nicio întâlnire cu Igor Dodon) a medicilor români în spații deschise din centrul Chișinăului: „Se insista doar pe spații închise – să nu-i vadă nimeni, să nu pară evenimentul prea fastuos. După multe insistențe, discuții, s-a acceptat acel mic scuar din fața Spitalului Clinic Republican”, susține Nemerenco. Președintele Igor Dodon a găsit de cuviință să mulțumească României pentru gestul său abia a doua zi, după ce internauții au început să-i blameze tăcerea.

În timp ce Igor Dodon mulțumea silit României, cei din anturajul său proferau ofense. Deputatul socialist Bogdan Țîrdea i-a reproșat României că a întârziat cu ajutoarele și că a adus „câteva cutii cu măști” „la sfârșitul carantinei”, ajutorul fiind oferit „cu fanfare și ședințe foto”. Iar consilierul municipal socialist Nicolae Pascaru a spus, în contextul ajutorului românesc, că „România nu are potențialul SUA, Chinei, Rusiei și nici măcar al Ungariei”.

Foto: DRRM
Miză geopolitică greu de subestimat

În schimb, Igor Dodon nu ratează nicio ocazie să elogieze Rusia, China și Turcia pentru suportul oferit Moldovei în lupta contra virusului. La sfârșitul lunii martie, Rusia a trimis la Chișinău, într-o cutie, 10.000 de teste rapide pentru diagnosticarea de laborator a noului tip de coronavirus. „Aceste teste ne permit să obținem rezultatul în decurs de 2-4 ore și sunt apreciate în Rusia și în alte țări”, spunea atunci președintele Igor Dodon.

Ulterior, ministrul moldovean al Sănătății și responsabilii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică din Moldova l-au contrazis pe Dodon. Ministrul Viorica Dumbrăveanu a spus că Rusia nu a trimis teste rapide, ci teste clasice, iar cei de la ANSP au menționat că ele sunt inutile „la această etapă”, deoarece OMS recomandă utilizarea „testelor de biologie moleculară, care fac posibilă depistarea virusului în perioada de incubare”, ceea ce le permite medicilor să se reacționeze rapid în vederea izolării și tratării bolnavilor.

Presa pro-guvernamentală de la Chișinău a desfășurat un adevărat ritual de elogiere a Rusiei, imaginile de la aeroport, cu cutia cu teste rusești, purtată în mâini de două persoane, fiind difuzate la posturile TV loiale guvernării zile la rând.

A urmat sosirea la Chișinău a avionului rusesc An 124. La 19 aprilie, aproape de miezul nopții, Igor Dodon făcea poze la aeroport în fața aeronavei, flancat de ambasadorii Rusiei și Chinei. Presa pro-guvernamentală se grăbea să relateze despre „ajutorul umanitar” (echipamente) anti-COVID-19, adus din China cu un avion pus la dispoziție gratuit de Federația Rusă.

La doar câteva zile, jurnaliștii de investigație au aflat că, de fapt, aeronava rusească a fost alimentată cu 59 de tone de combustibil achitat de compania „Lukoil-Moldova”, care, în schimb, va fi scutită de plata impozitelor către bugetul de stat prin dispoziția Comisiei Situații Excepționale nr.24 din 29 aprilie: ,,Cheltuielile pentru alimentarea aeronavei An 124 cu combustibil Jet A în cantitate de 59 tone, în cadrul primirii ajutorului umanitar pentru lupta cu COVID-19, acordat de Guvernul Republicii Populare Chineze Republicii Moldova la data de 19 aprilie 2020, suportate de către S.R.L. Lukoil Moldova, se deduc în scopuri fiscale la determinarea impozitului pe venit”.

Mai mult, nici încărcătura din avion nu era chiar „ajutor umanitar” – o bună parte din echipamente au fost procurate de Guvernul de la Chișinău, iar altă parte a fost procurată din sursele donate de mai multe companii moldovenești, persoane fizice din țară și din diasporă, organizații internaționale, inclusiv de UNICEF. Apropo, moldovenii au plătit pentru vizierele chinezești 3 dolari bucata, în timp ce o firmă locală le pune la dispoziție cu doar 0,33 dolari, având o capacitate de producere de 5000 de unități pe zi.

Deputatul Igor Munteanu a numit ajutorul oferit Moldovei de China „propagandă”, iar aceasta a iritat Ambasada Chinei. Potrivit lui Munteanu, „activizarea bruscă a Chinei și Rusiei pe frontul acțiunilor COVID-19 are o greutate geopolitică greu de subestimat”: „În timp ce China își dorește să facă comerț, dar să fie văzută ca un ”izbăvitor” de către statele cele mai afectate de pandemie, Rusia ar vrea să fie văzută ca alternativă de securitate la sistemul de solidaritate colectivă ale UE și NATO”, susține Igor Munteanu.

La 23 aprilie, un alt lot de echipamente medicale a ajuns la Chișinău din Turcia, iar Igor Dodon nu a ezitat să-și aroge din nou meritele. El a scris pe Facebook că ajutorul din partea Turciei a fost livrat în baza unor „înțelegeri personale” pe care le-a avut cu Recep Tayyip Erdoğan.

Jocul lui Dodon cu mințile moldovenilor

În paralel, Igor Dodon critică UE că nu trimite și ea ajutoare moldovenilor, ci doar se laudă că ajută, iar banii în cont nu se văd: „Unde-s banii, Petrică?”, a ironizat președintele Dodon în cadrul unei emisiuni „Președintele răspunde” – o replică percepută ca zeflemea la adresa șefului delegației UE la Chișinău, Peter Michalko.

La mijlocul lunii aprilie, Comisia Europeană a decis să ofere Republicii Moldova o nouă asistență macrofinanciară de urgență în valoare de 100 de milioane de euro. Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a precizat că UE oferă acest suport necondiționat, banii urmând a fi alocați Moldovei pe lângă alte 87 de milioane de euro aprobate recent pentru acoperirea necesităților imediate și pentru depășirea consecințelor de lungă durată provocate de COVID-19. Președintele Dodon a declarat însă, că UE ajută Republica Moldova doar prin „declarații frumoase”.

Ambasadorul UE s-a văzut nevoit să reacționeze diplomatic: „Este regretabil când apar declarații care încearcă să pună UE în lumină negativă, mai ales că susținerea din partea UE este foarte mare și mult mai mare decât din partea altora. Noi niciodată nu vom condiţiona susţinerea umanitară”, a menționat Michalko.

Vitalie Călugăreanu / Deutsche Welle

Vitalie Călugăreanu este corespondent Deutsche Welle la Chișinău

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.