Sondaj. În starea de alertă, românii respectă regulile

Un sondaj de opinie arată că în mare majoritate oamenii poartă mască în spațiile închise sau cred că măsurile din starea de urgență impuse de autorități în localitatea lor au fost justificate
Foto: Adam Niescioruk / Unsplash

La prima vedere, rezultatele sondajului – realizat telefonic de IRES în perioada 20-21 mai -, contrazic relatările cel mai adesea alarmiste din presă sau din social media.

Astfel din datele sondajului intitulat Românii în stare de alertă reiese:

# 92% dintre cei intervievați spun că poartă mască în spații închise, doar 1% resping categoric acest lucru, iar 7% spun că nu e cazul

# 91% spun că respectă  regula distanțării sociale în public. Gradul de respectare a regulilor este mai ridicat în rîndul bărbaților, al celor cu vîrsta între 36 și 50 de ani și a respondenților cu studii superioare, în cazul persoanelor cu venituri lunare de peste 1.500 de lei și a votanților Alianței USR+PLUS.

# 43% au ieșit din localitate și 32% s-au întîlnit cu membri ai familiei sau prieteni pe care nu i-au văzut în timpul stării de urgență

# Mai mult de jumătate dintre participanții la studiu (respectiv 52%) cred despre ceilalți că respectă în mică măsură sau deloc indicațiile autorităților pe durata stării de alertă. Tinerii, persoanele cu venituri lunare de peste 4.000 de lei și votanții Alianței USR+PLUS sunt cei care spun acest lucru.

# Aproape trei sferturi (72%) dintre români cred că revenirea la izolarea la domiciliu ar fi o măsură justificată, dacă numărul cazurilor de infectare cu COVID – 19 ar crește din nou. Ideea e susținută în proporții mai ridicate decât media de către femei, tinerii între 18 și 35 de ani, cei care locuiesc în Transilvania și Banat, care nu au venit sau care au venituri lunare de cel mult 2.500 de lei, dar și votanții PNL și cei ai Alianței USR+PLUS.

# Două treimi dintre participanții la studiu (67%) consideră justificate măsurile privind izolarea la domiciliu și oprirea activităților publice din localitatea lor. Favorabili acestor măsuri sunt, în proporții mai ridicate, tinerii și respondenții cu studii superioare, dar și votanții PSD, cei ai PNL și cei ai Alianței USR+PLUS.

# Trei din 10 români renunță să meargă, în această vară, în concediu. Peste un sfert, însă, spun că vor pleca în vacanță. Cei mai mulți dintre aceștia (74%) vor alege să își petreacă vacanța în țară, 12% în străinătate, iar 10% atât în țară, cât și în străinătate.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.033 indivizi, cu o eroare maximă tolerată de ± 3,1%.

 

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.