Cum a ajuns George Soros dușmanul preferat al dreptei

Premierul ungar Viktor Orbán și-a declarat fostul susținător dușman de stat. De atunci, George Soros a devenit dușmanul preferat al dreptei internaționale. Cum s-a întâmplat acest lucru? O reconstrucție a cazului, realizată de către Deutsche Welle.
Ungaria / afiș anti/Soros (AFP/Getty Images)

Există puține țări în care o teorie a conspirației a devenit rațiune de stat. Ungaria este una din acestea. În urmă cu cinci ani, premierul Viktor Orbán l-a declarat pe miliardarul american de origine ungară George Soros dușmanul numărul unu al statului maghiar. Soros ar fi cel care trage sforile într-o mare conspirație împotriva Ungariei. Obiectivul său ar fi răsturnarea regimului Orbán, destrămarea statelor europene suverane și înlocuirea populațiilor lor cu migranți.

Miliardarul de 89 de ani ar fi susținut în demersul său de mai mulți „mercenari” și „agenți”. Printre aceștia, ONG-uri, jurnaliști, oameni de știință, dar și UE și ONU.

Criza coronavirus este un prilej de reluare a incitării la ură împotriva lui Soros. Desigur că, potrivit guvernului de la Budapesta, Soros s-ar afla în spatele criticilor internaționale aduse legii de urgență din Ungaria. Soros ar fi „marele maestru” al „birocraților de la Bruxelles”, după cum a declarat Orbán în ultima ediție a interviului său radiofonic săptămânal.

Și purtătorul de cuvânt guvernamental Zoltán Kovács tună și fulgeră aproape zilnic împotriva așa-zisei „orchestre Soros”, în timp ce presa afiliată regimului de la Budapesta vorbește de un „atac total” lansat împotriva Ungariei de „rețeaua Soros”.

De la susținător la dușman

Ca o ironie, Viktor Orbán l-a declarat inamic public numărul unu tocmai pe cel care i-a sprijinit ascensiunea politică. George Soros, care a supraviețuit Holocaustul în Ungaria, într-o familie de evrei, a emigrat la Londra la venirea la putere a comuniștilor. În 1956, el a emigrat în SUA, unde ulterior avea să devină miliardar, parțial prin speculații financiare controversate. Marcat de ororile propriei copilării și de filosofia „societății deschise” a lui Karl Popper, Soros a creat Fundația Open Society. Aceasta sprijină democrația, libertatea și drepturile omului în lumea întreagă. Potrivit propriilor afirmații, Soros ar fi investit până acum 15 miliarde de dolari în activitățile fundației sale.

De acțiunile filantropice ale lui Soros au profitat și tânărul Viktor Orbán și partidul său Fidesz (Asociația Tinerilor Democrați), care au militat pentru căderea comunismului la sfârșitul anilor ’80. Soros a sprijinit Fidesz cu sume generoase. El i-a ajutat pe Orbán și pe colaboratorii săi să își scoată propriul ziar, a finanțat cursuri de limbă și birouri de partid. Ulterior, numeroși membri ai Fidesz au primit burse pentru studii în Occident. Orbán s-a dus la studii la Oxford.

Viktor Orbán / AP Photo/T. Kovacs

Când Soros a fost atacat de naționaliști pentru susținerea forțelor liberale din Ungaria, Fidesz a apărat angajamentul lui Soros împotriva „atacurilor malițioase” la adresa miliardarului. Orbán și compania au sprijinit cu încântare crearea Central European University la Budapesta, cofinanțată de Soros. Aceasta a devenit rapid cea mai bine văzută universitate din Ungaria. 30 de ani mai târziu, Orbán și Fidesz au obligat Universitatea amintită să părăsească țara.

În 2010, Viktor Orbán a fost ales pentru a doua oară premier – cu un scor copleșitor. Având în spate o majoritate de două treimi, el a început transformarea Ungariei într-un „stat iliberal”. A modificat Constituția, a limitat libertatea presei și a numit judecători loiali la Curtea Constituțională. Pentru a-și asigura pe termen lung rămânerea la putere, Orbán a fost nevoit să facă o veche mutare de șah politic – identificarea unui inamic, a unui țap ispășitor asupra căruia să poată lansa în viitor numeroase atacuri. Pe plan intern, nimeni nu i-a făcut concurență serioasă. Opoziția era divizată, presa era deja demult subjugată aproape total.

Ideea decisivă a venit din afara țării. În 2008, Viktor Orbán l-a cunoscut pe influentul consilier politic american Arthur Finkelstein. În SUA, Finkelstein a consiliat cu succes în ultimele decenii mai mulți președinți republicani, de la Richard Nixon până la George W. Bush. La mijlocul anilor ’90, el l-a ajutat pe Benjamin Netanyahu să devină premier al Israelului.

Din numeroasele campanii electorale la care a participat, Finkelstein știa cât de importantă este existența unui dușman identificabil: în acest caz, George Soros. Implicarea lui Soros pentru liberalism și democrație a fost un spin în ochii dreptei internaționale cel târziu după anul 2000.

Naționaliștii din Balcani îl declaraseră deja pe Soros dușmanul lor, președintele rus Vladimir Putin îl criticase pentru implicarea sa în Ucraina și Georgia. Soros devenise persona non grata și pentru republicanii americani, din cauza donațiilor sale pentru democrați, a angajamentului său pentru protecția climei și a criticilor dure la adresa războiului din Irak.

Pentru Orbán, așa au crezut Finkelstein și partenerul său George Birnbaum, Soros era inamicul perfect. Avea origini ungare, dar trăia de decenii în SUA. Era bogat și implicat politic în lumea întreagă. În vara lui 2013 a început campania împotriva lui Soros, dar punctul culminant al acesteia a fost atins abia doi ani mai târziu, odată cu criza refugiaților.

Campanie anti-Soros cu substrat antisemit

În timp record, guvernul ungar l-a transformat pe Soros într-un păpușar atotputernic. El ar controla opoziția ungară și instituțiile europene, se spunea la Budapesta. A urmat cea mai mare și scumpă campanie de afișuri din istoria Ungariei: „Să nu-l lăsăm pe Soros să râdă el la urmă”, a cerut guvernul cetățenilor maghiari. Puțin mai târziu, cabinetul Orban a elaborat „legea Stop-Soros”, orientată împotriva ONG-urilor implicate în sprijinirea drepturilor refugiaților și migranților. În cele din urmă, Central European University, al cărei cofondator a fost Soros, a fost izgonită de la Budapesta.

Tot mai mult, executivul ungar își alimentează marșul anti-Soros și cu aluzii antisemite. Orbán a clamat într-un discurs în 2018: „Luptăm cu un dușman care este altfel decât noi. Nu este la vedere, ci ascuns, nu este direct, ci viclean, nu este onest, ci necinstit, nu este național, ci internațional, care nu crede în muncă, ci speculează cu bani, care nu are patrie, dar se comportă ca și cum ar deține în proprietate lumea întreagă.”

Gard de sârmă ghimpată împotriva migranților la granița Ungariei cu Serbia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De la teorii ale conspirației la atacuri teroriste

Imaginea de dușman a lui Soros s-a răspândit peste tot între timp. Trump, Erdogan, Netanyahu sau Putin: cu toții au preluat discursul lui Orbán despre ”păpușarul atotputernic” Soros. Filantropul miliardar este eroul negativ și în rețelele de socializare. Partidele populiste de dreapta din Europa până în Australia fac atmosferă împotriva lui Soros. Aceste campanii de incitare la ură degenerează tot mai des în violențe: angajați ai Fundației Open Society au fost atacați de mai multe ori. Un susținător fanatic al lui Trump a trimis în 2018 la adresa privată a lui Soros un pachet cu explozibil.

Și teroriști de extrema dreaptă își motivează mai nou acțiunile prin dorința de a împiedica, chipurile, planul elitelor globale de „înlocuire a populației” băștinașe cu migranți – o teorie a conspirației în care George Soros joacă un rol principal. Motivația a făcut parte și din „manifestul” rasist al atentatorului din Christchurch, care a ucis numeroși musulmani. Din aceleași motive aparente, atentatorul din Pittsburgh a ucis evrei. Și atentatorul din Halle credea într-o teorie a conspirației mondiale evreiești și a spus că Soros ar vrea să transforme Germania într-un stat multicultural.

Oare Arthur Finkelstein și George Birnbaum – ambii evrei – și-au imaginat amploarea mortală a „genialei” lor invenții? Pe Finkelstein nu-l mai poate întreba nimeni, pentru că a murit în 2017. Iar George Birnbaum nu vrea să vorbească despre asta: a refuzat cererea de interviu a Deutsche Welle.

Deutsche Welle

Articol de Felix Schlagwein pentru Deutsche Welle

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.