Vinovatul de serviciu. Tehnologia 5G și teoriile conspiraționiste

Știați că pandemia de coronavirus a fost cauzată de scăderea imunității populației din cauza 5G? Sau că bara metalică a măștii de protecție este de fapt o antenă 5G? Acestea sunt doar câteva din ideile vehiculate în spațiul public și deși nu s-a dovedit până în prezent nicio legătură între noua tehnologie de comunicații și COVID-19, asta nu pare să oprească răspândirea teoriilor conspiraționiste
Foto: Unsplash

Nu mai puțin de 15 motive sunt enumerate într-o petiție online, semnată de circa 25 de mii de români, prin care se cere interzicerea tehnologiei 5G la noi în țară. Toate acestea sunt exclusiv motive medicale, de la afectarea structurii ADN a persoanei, până la afecțiuni neurologice, depresie și anxietate sau risc cancerigen. Nu în ultimul rând, 5G este găsită vinovată și de apariția sau extinderea pandemiei de coronavirus.

Zilele acestea, pe rețelele de socializare a devenit viral un video în care un bărbat susține că banda metalică care se află în partea superioară a unei măşti medicale ar fi de fapt o antenă 5G.

„Ei îţi spun să o pui în aşa fel încât să poţi respira, după care se conectează direct la creierul tău ca să te distrugă. La fel cum omorau oameni în Primul Război Mondial, în cel de-al Doilea Război Mondial, prin antene, prin 5G. Nu, acest 5G este unul nou” susține bărbatul din filmuleț.

Vocea continuă: ”Ei vă spun să o puneți pentru a putea respira pe deasupra nărilor, ca să puteți inhala și să se ducă direct în creier și să înceapă să îl distrugă. Așa cum au spus că au omorât oameni în Primul Război Mondial, în Al Doilea Război Mondial, printre antene, prin 5G. Nu 5G, 5G e nou acum.

Dar, aceasta a fost una dintre modalități, unul dintre mecanismele în care obișnuiau să omoare o groază de oameni, astfel încât pentru acei oameni care continuă să fugă, luând aceste măști și au încredere în sistem, și modul în care fac lucrurile în modul în care le spun toți să o facă, acestea sunt riscurile pe care vi le asumați”. Atunci bărbatul îi sfătuiește pe cei care îl urmăresc să își facă propriile măști.

Nu este greu de dovedit că o astfel de afirmație este falsă, deoarece banda metalică din masca chirurgicală este doar pentru a ajuta utilizatorul să muleze masca pe nas, ca să se așeze mai bine.

Oricum, jurnaliștii de la agenția de presă Reuters au verificat informațiile și au demontat acest mit, făcând referire la specialişti în domeniu. Filmulețul video poate fi vizionat în continuare pe Facebook. Acesta însă este însoțit de un mesaj care anunță „informații false – conținut verificat de instituții independente de verificare a informațiilor”.

Când unii zic că-i ”plandemie”

Astfel de teorii sunt familiare și românilor, mai ales în actualul context al pandemiei de coronavirus. Recent, în Piața Victoriei au fost organizate proteste împotriva „dictaturii sanitare”. Acolo, oamenii – e drept că nu prea mulți – s-au adunat ca să protesteze față de măsurile luate de stat în lupta cu coronavirusul, cei mai mulți dintre ei spunând că virusul nu este atât de grav pe cât se spune și că toată situația este o „plandemie”. Printre organizatorii informali ai demonstrației s-a aflat și Iosefina Pascal, consilieră a europarlamentarului Maria Grapini și adepță a mai multor teorii conspiraționiste care susțin că vaccinurile sau tehnologia 5G sunt dăunătoare. Pascal e un personaj apreciat și de Sputnik organul de propagandă al Kremlinului.

Oricum, aproximativ jumătate din români cred că COVID-19 este mai puțin periculos decât spun autoritățile și că statul a ascuns informații despre coronavirus, și că a avut o înțelegere cu presa pentru a trunchia, denatura sau limita informații despre pandemie, relevă un sondaj IRES.

În același timp, datele despre cazurile de coronavirus arată că situația devine din ce în ce mai rea. Numărul infectărilor crește din nou în toată lumea. În prezent, numărul infectărilor zilnice din România atinge tot mai des câte un nou record, iar în 18 iulie s-a atins chiar numărul de 889 de infectări într-o singură zi. Totodată, numărul deceselor se apropie de 2.000 de persoane.

Foto: social media

Conform estimărilor epidemiologului Emilian Popovici, până în septembrie România ar putea să ajungă să aibă peste 1,800 de cazuri noi pe zi, dar cel mai probabil scenariul va fi mult mai rău. La începutul lunii iulie, același epidemiolog spunea „în jurul datei de 23 august vom avea în jur de 800 de infecții noi pe zi”, dar am ajuns la acest record cu o lună mai devreme.

Chiar dacă studiile indică faptul că măsurile impuse de statele europene pentru prevenirea răspândirii coronavirusului au salvat aproximativ 3,1 milioane de vieți, două treimi din români nu mai aveau încredere în stat conform unui studiu realizat de IRES la mijlocul lunii mai.

Acest lucru poate fi deosebit de periculos pentru că duce implicit la nerespectarea măsurilor de sănătate publică impuse de autorități. În plus, explică apariția conspirațiilor, ele fiind un simptom al unei crize de legitimitate a instituțiilor statului.

Teorie fără frontiere

În jurul lumii se propagă conspirații despre cum virusul este creat în laborator, despre cum el nu există și e doar o manevră a ocultei mondiale pentru a implanta cipuri, dar una dintre cele mai periculoase și răspândite este conspirația care spune că virusul este cauzat sau amplificat de tehnologia 5G.

Nu se cunosc exact originile teoriei privind presupusul rol nociv al 5G. În Statele Unite, totul ar fi pornit de la controversatul medic american Thomas Cowan, aflat sub termen de probațiune impus de Consiliul Medical din California. Cowan a difuzat o înregistrare video, în care a susținut că noul coronavirus a fost creat de către rețelele 5G, iar videoul a fost intens distribuit, inclusiv de vedete pop americane.

Și Republica Moldova are propovăduitorii săi, printre care fostul lider creștin-democrat Iurie Roșca, care într-o înregistrare video acuză mișcările globaliste că prin vaccinuri și tehnologia 5G vor să obțină controlul deplin al populației. Un alt adept al acestei teorii este Ion Varaniță, autor de cărți motivaționale și care a declanșat o campanie de adunare de semnături contra tehnologiei 5G.

În vestul Europei au avut loc chiar incidente provocate de susținătorii teoriilor conspiraționiste. Până în luna mai au fost incendiați peste 70 de stâlpi de comunicații în Regatul Unit, trei în Irlanda, doi în Cipru și câte unul în Italia, Belgia, Suedia și Finlanda.

În România, de mai multe ori sute de oameni au protestat printre altele împotriva 5G, iar în Moldova reprezentanții bisericii au avut un punct de vedere în care vorbeau despre cum „sistemul antihristic mondialist dorește să introducă în corpurile oamenilor microcipuri cu ajutorul cărora să-i poată controla, prin intermediul tehnologiei 5G”.

Ce este de fapt 5G?     

Tehnologia 5G este a cincea generație a rețelelor de telefonie mobilă transmise prin unde electromagnetice. Zona de servicii a acestei rețele este împărțită în mici zone geografice numite celule. Toate dispozitivele wireless 5G dintr-o celulă sunt conectate la internet și la rețeaua telefonică prin intermediul undelor radio printr-o antenă locală din celulă.

Principalul avantaj al noilor rețele este că acestea vor avea o bandă de frecvență radio mai mare, oferind viteze de descărcare mai rapide. 5G va permite viteze de zeci de ori mai mari și va putea facilita telemedicina, operațiile de la distanță, comunicarea dintre mașini inteligente și alte obiecte, dar va fi nevoie de mai mulți stâlpi de comunicații pentru ca semnalul să fie mai bine focalizat și pentru că frecvențele 5G-ului nu-i permit să treacă la fel de ușor prin obiecte solide.

Specialiștii asigurări că radiațiile electromagnetice sunt inofensive și nu afectează sănătatea oamenilor. În realitate 5G-ul nu e o tehnologie care controlează masele sau care răspândește coronavirusul. Conform Organizației Mondiale a Sănătății , 5G este o evoluție în standardele de telecomunicații. El va funcționa pe o frecvență mai mare decât tehnologia 4G, dar expunerea la radiații este similară cu cea de până acum și nu este periculoasă în niciun fel, singurul efect este că încălzește neglijabil obiectele

Statisticile publicate de compania suedeză Ericsson arată că până la finalul anului 2025 tehnologia 5G va fi disponibilă pentru aproximativ 2,5 miliarde de oameni. Chiar dacă datele oficiale sunt clare, încă există oameni care cred că tehnologia 5G este dăunătoare, dar asta nu este chiar un caz nou.

Conspirații de azi și de ieri

Actualele conspirații despre 5G și coronavirus sunt doar adaptări la zi ale unor conspirații din trecut. Oamenii sunt speriați de radiații încă de la începutul secolului al XX-lea. În 1903 doctorii vorbeau despre „radiofobie”, adică frica oamenilor de raze X, frecvențe înalte și electro-terapie. Mai târziu, în 1970 americanii erau speriați de liniile de înaltă tensiune și de cuptoarele cu microunde, iar în anii ‘90 cei care erau împotriva tehnologiei 2G spuneau că radiațiile telefoanelor mobile pot să cauzeze cancer și că autoritățile ascund acest lucru.

Conspirația care susține că virusul este creat în laborator funcționează pe baza aceluiași tipar ca teoria de la finalul anilor 90 care spunea că SIDA este un virus creat în laborator. Totuși, un lucru care face specială pe cea din urmă este faptul că ulterior s-a descoperit că a fost o operațiune de dezinformare inițiată de serviciile secrete din Rusia.

Agenții externi

Cazul conspirației despre SIDA nu este unul particular. De multe ori, idei de genul acesta sunt răspândite de agenți externi și au un rol strategic important. Un articol publicat de Colegiul de Apărare al NATO explică faptul că ne aflăm într-un război informațional în care actorul principal este Rusia.

Acesta se desfășoară prin de furtul, crearea sau distorsionarea de informații cu rolul de a controla moralul și credințele poporului și forțelor altor țări și de a destabiliza societatea. Ele își ating scopul în continuare, totuși, cea mai mare realizare a propagandei rusești prin intermediul conspirațiilor a fost în cazul alegerilor prezidențiale din SUA din 2016 în care au reușit să influențeze rezultatul alegerilor propagând teorii ale conspirației precum teoria despre Pizzagate, o pizzerie în care Hillary Clinton ar fi abuzat sexual copii, teorie în urma căreia a pierdut o parte semnificativă din votanți.

În plus, conspirația despre Pizzagate l-a determinat pe un bărbat să se înarmeze și să atace pizzeria cu gândul că va elibera copiii ținuți în beci. El a fost ulterior arestat și condamnat la patru ani de închisoare.

Foto: Reddit
De ce cred oamenii în conspirații

Politologul american și specialistul în studiul teoriilor conspirației, Joe Uscinski explică faptul că toată lumea crede în cel puțin o teorie a conspirației pentru că sunt o infinitate. „Dacă ar fi să facem un sondaj în care oamenii să aleagă din toate teoriile conspirației ar bifa cel puțin una în care cred”.

În ceea ce privește locul în care ele se propagă, YouTube și rețelele de socializare sunt cel mai prielnic mediu. Un studiu publicat de Universitatea Cambridge arată că oamenii care cred în teoriile conspirației sunt mai predispuși să își ia informațiile de pe YouTube și Facebook decât din mass-media tradițională. În plus, același studiu arată că tinerii sunt mai predispuși decât bătrânii să creadă în conspirații.

Chiar dacă pare contraintuitiv, oamenii tineri se află într-un context care îi face mai vulnerabili în fața conspirațiilor. Un articol realizat de American Psychology Association și citat de Business Insider explică faptul că de obicei oamenii care cred în conspirații au o dorință mare de a se simți speciali. Asta e pentru că atunci când crezi într-o teorie a conspirației simți că deții o informație pe care majoritatea lumii nu o știe. Ei se simt unici pentru că simt că sunt mai informați decât alții în ceea ce privește evenimentele sociale și politice.

Oamenii care se simt neajutorați și fără putere sunt la fel de predispuși unei gândiri conspirative. Când simți că pierzi controlul asupra vieții tale și a evenimentelor din jurul tău e mai probabil să începi să crezi că virusul a fost creat în laborator, că 5G-ul ne omoară sau că vaccinurile conțin cipuri care te vor controla. Este valabil și reversul medaliei. Cu cât oamenii se simt mai puternici cu atât sunt mai reticenți când vine vorba de conspirații.

Specialiștii explică faptul că nu te poți contrazice cu un conspiraționist deoarece credințele lui nu sunt raționale și nu se bazează pe fapte. Dacă încerci să aduci argumente raționale, atât tu cât și ele veți fi respinși categoric, iar, în final, asta duce doar către o societate polarizată și dezbinată.

 

Andrei Petre

Andrei Petre este reporter la ”Casa Jurnalistului”

SHOWHIDE Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.