FactCheck. Teoria pandemiei planificate promovată în imagini

Un recent  lansat film video, intitulat ”Plandemic: Indoctornation”, promovează ideea că pandemia de coronavirus este rezultatul unei conspirații mondiale. Până să fie eliminat de pe principalele rețele sociale, filmul a adunat milioane de vizualizări. Numeroasele afirmații controversate promovate de film continuă să fie populare, inclusiv în România.

În mai anul acesta, apărea ”Plandemic” un film documentar care plasa în prim plan teoria unei controversate cercetătoare americane, Judy Mikovits, specializată în biologie moleculară , care susținea ideea că pandemia de coronavirus este rezultatul unei conspirații mondiale. Mikovits, care a fost repudiată de establishmentul științific (aici, mai multe detalii despre cariera sa) susține că experții din sănătate publică sau aliat cu marile companii farmaceutice din SUA pentru a obține câștig financiar și a provoca moartea a milioane de oameni.

Filmul a fost realizat de către Mikki Willis, un fost model și actor american, cu circa două decenii de experiență în producția de documentare video, prin intermediul casei sale de producție, Elevate, al cărui rol asumat e de a realiza ”produse media conștiente social”.

O continuare a documentarului, intitulată  Plandemic: Indoctornation, a fost lansată pe 18 august, și continuă să promoveze numeroase idei controversate, printre care manipularea publicului prin intermediul unei cabale media mondiale, crearea virusului SARS-Cov-2 într-un laborator sau intenția intenția fondatorului Microsoft, Bill Gates, de a microchipa populația globului.

Dar despre toate acestea o să vorbim în continuare.

Viralizare și interzicere în social media

În doar câteva zile după lansarea sa pe principalele platforme de social media, ”Plandemic” a devenit viral și a adunat peste opt milioane de vizualizări (pentru detalii vezi aici) plus alte câteva milioane bune de comentarii și distribuiri pe YouTube, Twitter și Instagram.

Deși doar cu o lună înainte Judy Mikovits își lansase o carte, ”Plague of Corruption” în care demasca corupția din lumea medicală, fosta cercetătoare a devenit cunoscută publicului îndeosebi după lansarea filmului ”Plandemic”. În doar patru săptămâni, Mikovits a adăugat nu mai puțin de 130.000 de urmăritori (followers) ai contului său de Twitter, în timp ce numărul accesărilor cu numele său pe principalele motoare de căutare a crescut exponențial.

Această expunere publică a fost posibilă, conform unei analize ce a folosit instrumental CrowdTangle (pentru detalii, vezi aici) în urma viralizării pe grupurile de Facebook dedicate anti-vacciniștilor, anti-mască, ai adepților QAnon și ai teoriilor conspiraționiste, în general.

Confruntate cu această distribuire explozivă și fiind considerat un film care dezinformează, ”Plandemic” a fost blocat pe platformele de social media. (aici, mai multe detalii).

La fel s-a întâmplat și cu partea a doua a seriei, respectiv ”Plandemic: Indoctornation”, a cărei promovare a fost blocată pe Facebook și Youtube, dar după ce a strâns cîteva zeci de mii de vizualizări. Twitter a fost mai reticent, doar atenționând asupra faptului că filmul conține numeroase afirmații controversate.

Dar, din nou, pe paginile și grupurile de Facebook ale adepților teoriilor conspirației a continuat să se vorbească despre și să se promoveze filmul (cifrat, indirect, cu menționarea linkurilor unde filmul este disponibil pe alte platforme etc).

Și în România filmul a beneficiat de oarecare atenție în social media. Mai multe persoane cu mii de urmăritori în mediul online au recomandat sau promovat filmul, dintre aceștia amintind aici pe protestarul anti-COVID Pompiliu Diplan sau pe auto-intitulatul nutriționist și scriitor de succes Dumitru Balan.

Acesta din urmă scria într-un mesaj: ”Adevărul trebuie să iasă la suprafață cu orice preț Dacă vreți să urmăriți continuarea unuia dintre cele mai vizionate și cenzurate documentare din istoria Internetului, vă recomand să intrați în Grupul nostru de pe MeWe, fiindcă giganții Internetului precum Facebook, Google și Amazon au recidivat, blocând din nou accesul utilizatorilor către acest film. Și în numai câteva zile de la apariția documentarului care durează aprox. o oră si 20 min, partea a doua a intrat rapid în toate topurile, depășind chiar și celebrul „P*landem*c”. De acolo îl veți putea descărca și viziona, iar ulterior vă recomand tuturor să îl distribuiți pe toate paginile”.

Să vedem în continuare câteva din temele false promovate de către ”Plandemic: Indoctornation”.

Un virus făcut în laborator

La un moment dat, în film, dr Meryl Nass afirmă că ea consideră că SARS-Cov-2 nu este un virus natural. ”Încă de la începutul pandemiei, nu am crezut că coronavirusul provine de la lilieci. Eu sunt ferm convinsă că acesta este creat în laborator”, spune Nass.

Sunt nenumărate reacții din partea mediului științific care contrazic o astfel de idee. Amintim aici doar reacția din februarie 2020 a unui grup de medici care într-un articol din The Lancet spuneau că ”trebuiesc condamnate teoriile conspiraționiste care sugerează că COVID-19 nu este de origine naturală”. Sau studiul publicat de Universitatea din Ohio, opinia Organizației Mondiale a Sănătății pe acest subiect sau a altor specialiști.

Manifestație a susținătorilor Plandemic. Sursa: Facebook
Un plan secret de răspândire a virusului

Documentarul luat în discuție face și o paralelă între ”Event 201” un exercițiu de simulare a unei pandemii, desfășurat în octombrie 2019, și apariția ulterioară a actualei pandemii, conchizând că liderii lumii au știut în avans despre ceea ce avea să se întâmple.

”Event 201 a avut loc cu cinci luni înainte ca COVID-19 să fie declarat o pandemie. Participanții la acel eveniment sunt exact aceiași oameni care acum sunt implicați și care profită de actuala pandemie”, spune Mikki Willis

Dr. Tara Kirk Sell, care a fost unul dintre organizatorii ”Event 201”, a declarat pentru AFP că ”nimic nu a fost planificat. A fost doar un eveniment de modelare a realității, de luare în calcul a provocărilor de care putem avea parte (…) Am identificat câteva dintre probleme [cu care ne confruntăm acum] și de aceea aș zice că ne-am făcut bine treaba”, a spus aceasta.

”Event 201” a făcut parte dintr-o serie de evenimente similare, organizate de către Center for Health Security al Johns Hopkins University, care își propuneau să identifice ”deciziile strategice la nivel înalt ca și actorii relevanți care ar trebui implicați pentru a face față consecințelor unei pandemii”.

În film este de asemenea prezentat dr Anthony Fauci, directorul Institutului american de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) cu un scurt citat în care atrage atenția asupra ”unei neașteptate crize epidemiologice”, ceea ce este interpretat de către regizor drept un argument că ”se știa încă din 2017 că va fi o pandemie înainte de sfârșitul anului 2020”.

Numai că, dacă se ascultă întregul discurs al dr Fauci și nu se scot cuvinte din context se vede clar că acesta doar trage un semnal de alarmă și vorbește de inevitabilitatea unei pandemii, la modul general.

Teama de vaccin

Filmul ”Plandemic: Indoctornation” marșează foarte mult și pe ideea că ar trebui să ne temem de un viitor vaccin care să prevină răspândirea COVID-19. Spre exemplu, este inclus un scurt clip dintr-un jurnal de știri al postului CBS, în care Bill Gates este întrebat despre efectele secundare ale vaccinului în curs de dezvoltare al companiei Moderna, în condițiile în care – spune reporterul – 80 la sută dintre participanții la testele clinice au avut parte de ”efecte secundare sistemice”.

Numai că, conform definițiilor științifice, prin ”efecte sistemice” se înțelege orice efect advers care poate fi resimțit. Oricum, Institutul Național de Sănătate din SUA (INH) au spus că vaccinul în cauză este sigur și produce răspuns immunologic și că ”niciunul dintre participanții la teste nu a avut parte de efecte secundare serioase. Totuși, mai mult de jumătate dintre ei au raportat o stare de oboseală, dureri de cap, stări de frig sau durere după ce au fost vaccinați. Aceste simptome sunt însă comune în cazul vaccinării în al doilea val sau cu doze maxime”, spune INH.

Filmul mai prezintă un fragment și dintr-un discurs al profesorului Arthur Caplan, de la New York University School of Medicine, care spune că până acum cel mai scurt timp de dezvoltare a unui vaccin a fost șapte ani, media în general fiind de 20 de ani. Fragmentul este iarăși scos din context, dr Caplan explicând ulterior că temerile sale nu sunt legate de ”vaccinurile care vor apărea rapid”, acestea nefiind obligatoriu periculoase, cât de faptul ”că nu crede că se va dezvolta repede un vaccin care să permită o reîntoarcere imediată la o viață normală”. ”Primul vaccin care v-a apărea nu va rezolva problema COVID-19”, a mai spus Caplan, adăugând că nici efectele sale nu vor fi depline și nici nu va fi accesibil tuturor celor care au nevoie de el.

Promovare a Plandemic / Sursa foto: Facebook
Bill Gates, vinovatul de serviciu

Una din ”țintele” favorite către care se îndreaptă multe din acuzele filmului este Bill Gates, omul de afaceri și filantropistul care este cunoscut pentru campaniile sale de susținere a vaccinării, ca și pentru sumele mari pe care – prin intermediul fundației sale – le-a donat pentru cercetări de combatere a coronavirusului.

În film se afirmă că peste 490 de mii de copii din India au paralizat din cauza unui vaccin oral anti-polio dezvoltat cu sprijinul lui Gates. Realitatea este însă puțin mai nuanțată. The Program for Appropriate Technology in Health (PATH), o organizație non-profit care a primit fonduri de la Fundația Gates a fost într-adevăr investigată de către guvernul indian, care a constatat că ”siguranța și sănătatea” mai multor subiecți au fost puse în pericol în timpul unor teste pentru un vaccin.

În film se afirmă că șapte fete ar fi murit, însă conform unor relatări din revista Science doar două decese ar fi avut legătură directă cu vaccinul. Se mai spune în film că în urma acestor evenimente, activitatea Fundației Gates este interzisă în India, lucru complet neadevărat.

În loc de concluzii

Teoriile conspiraționiste despre pandemia de coronavirus se distribuie mai ușor și au un impact mai mare când sunt promovate prin intermediul imaginilor video. Acest gen de documentare se bazează pe truncherea informațiilor, scoaterea din context a unor declarații sau interpretări tendențioase.

În plus, cel mai adesea este folosit un ton critic, prin care se atacă guverne, corporații sau persoane al căror punct de vedere nu este prezentat. Astfel, falsurile și informațiile parțiale promovate constituie un amestec de teorii ale conspirației și informații periculoase pentru sănătate, menite să alimenteze panica, haosul și neîncrederea.

Sinopsis

Marian Chiriac a realizat acest articol de tip fact-check.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.