FactCheck. S-a interzis salutul cu cotul?

Prezentarea incompletă și scoasă din context a faptelor este una dintre cele mai folosite metode de dezinformare. Avem câteva exemple în acest sens

OMS interzice ”salutul” cu cotul

Așa sună titlul unui articol publicat de către site-ul ActiveNews pe 14 septembrie. Proiectul jurnalistic ActiveNews.ro are deja șapte ani vechime și, propunându-și să ”fie o voce independentă” a cărei misiune este ”de a informa și de a ține trează conștiința” cititorilor săi, publică zilnic mai multe materiale jurnalistice din domenii variate (politică, cultură, externe, economie, sport) majoritatea acestora – dincolo de modul în care sunt selectate și scrise – având mesaje de tip naționalist, patriotic, conservator, promovând valorile ortodoxiei și, în actualul context, fiind foarte critice la adresa politicilor publice de combatere a pandemiei de coronavirus.

Sursa: ActiveNews.ro

==>Fapte: Dar să revenim la știrea al cărei titlu l-am citat mai sus. Astfel, se spune că Organizația Mondială a Sănătății a declarat război ”ridicării cotului” respectiv ”salutului caraghios si absurd – care a devenit parte a obiceiurilor cetățenilor din întreaga lume de la începutul pandemiei. Obicei preluat chiar și de liderii europeni care au vrut să arate că respectă regulile și distanțările, salutându-se cot in cot la reuniunile din ultima perioadă”.

În acest sens, conform ActiveNews, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, consideră că acest mod de a saluta ar fi vehiculul contagiunii și ar trebui evitat complet. „Salutul cu cotul este o practică adoptată și de mulți șefi de stat, totuși este un gest care ar trebui evitat”, spune Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS,  repostând un tweet al economistului Diana Ortega, care scria că „salutând oamenii, e mai bine să eviți să-ți atingi coatele, deoarece asta te face să te afli la mai puțin de un metru distanță unul de celălalt ”, relatează ActiveNews, citând ca sursă site-ul italian Il Messaggero.

În știrea ActiveNews se mai afirmă că șeful OMS este de părere că „o utilizare paralelă și promiscuă a articulației cubitale ar putea fi o sursă de risc și cauză de contagiune, deoarece nu este nici igienică, nici sigură” și, de aceea, ”acest salut trebuie interzis”.

==>FactCheck: La o verificare a informațiilor de mai sus, am constatat că directorul OMS nu a făcut altceva decât să reposteze un tweet, ceea ce arată că este de acord cu afirmațiile de acolo și nu că le-ar fi făcut el.

Astfel, economista Diana Ortega spune în mesajul său: ”OMS recomandă să nu salutați cu cotul: cel mai bine este să vă puneți mâna pe inimă”. Apoi, îl apelează indirect pe directorul OMS căruia îi spune să ”respingă acest salut, deoarece distanța de siguranță nu este păstrată și virusul poate fi transmis prin piele”.

Așadar, nu e vorba nici de interzicere a salutului, nici de o declarație de ultimă oră a oficialului OMS. Iar citarea sursei primare, respectiv a cotidianului Il Messaggero se face tot într-un mod viciat, deoarece nici acolo nu se spune că ar fi vorba de o poziție exprimată de către directorul OMS, nici că organizația ar propune interzicerea acestui tip de salut.

Am verificat și care este opinia directorului OMS pe subiectul salutului cu cotul. Într-adevăr, conform unui mesaj exprimat pe 7 martie, tot pe rețeaua socială Twitter, Tedros Adhanom Ghebreyesus spunea: ”Când salutați pe cineva, cel mai bine este să evitați atingerea coatelor, deoarece astfel te afli la mai puțin de un metru de celălalt. Eu prefer să îmi apropii mâna de inimă când salut, în aceste zile”.

Genocidul dezvăluit de către OMS

De data aceasta nu e vorba de o reproducere fidelă a titlului unei știri, ci doar de o rezumare a principalelor idei. Titlul sună astfel: ”OMS dezvăluie genocidul ce se va produce în urma vaccinării anti-covid” și aparține portalului Ortodoxinfo.ro.

Despre acest site am mai scris, într-un material dedicat dificultăților întâmpinate de autorități în încercarea lor de a opri răspândirea informațiilor false pe internet. În aprilie, ortodoxinfo.ro a ieșit atunci în evidență nu prin deja obișnuita retorică antivaccinistă, ci cu un text intitulat: „Se pregăteşte omorârea pensionarilor în lagăre de concentrare şi exterminare”. Cum acest pretins articol a generat foarte multe reacții în social media, Grupul de Comunicare Strategică l-a folosit ca motiv pentru blocarea site-ului pentru informații false. Numai că acest lucru s-a dovedit nu doar dificil, ci și inutil, deoarece în acest moment site-ul funcționează bine merci și își face, ca de obicei, treaba.

Sursa: ortodoxinfo.ro

==>Fapte: Pe 14 septembrie, OrtodoxInfo.ro publică o știre cu titlul citat mai sus, în care cuvintele cheie sunt: OMS, genocid, vaccinare, covid.

În știre,  care este bine citită (peste 20.500 accesări și 239 share în social media) se arată că OMS se așteaptă la o creștere a numărului de decese provocate de COVID-19 în Europa, în octombrie și noiembrie. Este citat directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge, iar ca surse primare de informație sunt folosite agențiile de presă AFP și Agerpres.

Hans Kluge este citat in extenso: ”Va fi mai greu. În octombrie, în noiembrie vom vedea o mortalitate mai ridicată”, bazată pe faptul că vor exista mai multe cazuri – tendinţă deja observată, însă deocamdată cu un număr de morţi aproape stabil. ”Suntem într-un moment unde ţările nu doresc să audă acest tip de veşti proaste, iar eu înţeleg asta”, a mai spus oficialul OMS.

”Aud tot timpul: vaccinul va însemna sfârşitul epidemiei (…) Nu ştim nici măcar dacă vaccinul va fi eficient pentru întreaga populaţie. Anumite indicii primite arată că va fi eficient pentru unii, dar pentru alţii nu. Iar dacă din acest motiv va trebui să comandăm vaccinuri diferite, ce coşmar logistic…”, a adăugat medicul belgian.

”Sfârşitul acestei pandemii va veni când, ca o comunitate, vom fi învăţat să trăim cu pandemia. Iar asta depinde de noi. Este un mesaj foarte pozitiv”, a susţinut Kluge.

==>FactCheck: Informația și citatele prezentate de către site-ul OrtodoxInfo.ro sunt reale și exacte. Hans Kluge a făcut afirmațiile respective în cadrul unei întâlniri a reprezentanților celor 55 de state membre ale OMS Europa, unde au discutat despre măsurile de combatere a epidemiei și despre o strategie comună pentru următorii cinci ani.

OrtodoxInfo.ro procedează corect citând sursele informației pe care o prezintă, respectiv agențiile de presă AFP și Agerpres. Numai că, și acum intervine o formă de manipulare, în cazul ultimei, deși se indică un link, acesta nu duce direct spre știrea citată, ci la modul generic spre site-ul agenției de presă românești.

Acolo, pe site-ul Agerpres, s-ar fi putut vedea că titlul folosit de către OrtodoxInfo.ro nu este doar incorect și manipulator, ci pur și simplu inventat parcă pentru a servi retoricii antivacciniste asumate în mod deschis.

Totodată, deși citatele din Hans Kluge sunt exacte în litera lor, prin scoaterea lor din context și prin trunchiere vădit subiectivă, schimbă radical mesajul transmis de fapt de către oficialul OMS. Acesta nu a făcut decât să tragă un semnal de alarmă asupra perioadei care urmează (când numărul cazurilor va crește semnificativ) și, totodată, să reamintească că un viitor vaccin nu va fi un panaceu universal și nici nu va duce automat la eradicarea totală a COVID-19.

Sinopsis

Ruxandra Stănescu și Marian Chiriac au realizat acest articol de tip fact-check

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.