Medici: chiar și cu un vaccin, lupta contra COVID-19 va fi lungă

Medici consultați de SINOPSIS subliniază că apariția unui vaccin este doar un pas în încercarea de oprire a pandemiei. Mai e necesar ca oamenii să treacă peste fricile răspândite de antivacciniști și să ia parte la viitoarele campanii de imunizare
Foto: Unsplash
Rezumat

==> Chiar și după ce va fi găsit un vaccin anti-COVID 19, va fi nevoie ca aproximativ 60% din populație să fi trecut prin boală sau să fi fost vaccinată pentru a opri răspândirea noului coronavirus. În România, procentul de 60% acoperire vaccinală în cazul gripei este „o iluzie la acest moment”.

==> Oamenii au nevoie de transparență în procesul de realizare a unui vaccin anti-COVID 19 pentru a căpăta încredere în demersul vaccinării

==> Vestea bună este că realizarea unui vaccin anti-COVID 19 nu este în principiu foarte dificilă. Rămâne însă de văzut cât de eficace va fi acesta împotriva tuturor formelor de infecție

Urmăriți un rezumat al interviurilor cu dr. Simona Ruță, profesor universitar la disciplina virusologie, de la UMF ,,Carol Davila” și dr. Cosmina Berbecel, medic de familie, implicată în Grupul de vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei. Materialul video a fost realizat de către Octavian Coman.

Pe larg

Chiar dacă nu există încă un vaccin aprobat pentru a asigura o formă de apărare împotriva infecției cu noul coronavirus, pe rețelele de socializare circulă multiple teorii privind eficiența acestuia sau despre așa-zise „interese ascunse” din spatele încercărilor de a realiza unul.

Simona Ruță este profesor universitar la disciplina virusologie, de la UMF ,,Carol Davila” din Bucureşti, dar și șefă a departamentului Viroze emergente la Institutul de Virusologie ,,Ştefan. S. Nicolau”. Ea declară pentru SINOPSIS  că întreg procesul de realizare a unui vaccin împotriva Covid-19 trebuie să fie transparent pentru a ajuta la câștigarea încrederii cetățenilor în acest demers.

Potrivit expertei în virusologie, coronavirusurile sunt mult mai stabile decât alți agenți patogeni din familia ARN, astfel încât nu reprezintă o problemă crearea vaccinurilor. Rămâne de văzut însă ce fel de protecție vor asigura acestea, dacă vor fi utile împotriva infecției sau vor proteja doar împotriva formelor severe ale bolii.

În același timp, Cosmina Berbecel – medic de familie implicat și în Grupul de vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei – atrage atenția că ar fi necesar ca undeva la 60% din populație să fi trecut prin boală sau să fi fost vaccinată pentru a opri răspândirea noului coronavirus.

Într-o încercare de comparare cu vaccinul gripal, doctorița amintește că, la acest capitol, acoperirea vaccinală de 60% este „o iluzie la acest moment”.

 

 

Octavian Coman / Sinopsis

Octavian Coman este jurnalist independent.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.