A apărut a cincea ediție a INFODEMIC, un newsletter care își propune să vă informeze despre… dezinformare, în contextul pandemiei de coronavirus
Din sumar:
==> Tristețe, furie, neputință, frică sau chiar plictiseală. Acestea sunt emoțiile negative pe care le-au resimțit, cu atât mai acut în ultimele luni, cei mai mulți dintre tineri și copii, din întreaga lume. Efectele reale ale pandemiei de coronavirus asupra sănătății mintale a tinerilor sunt încă greu de întrevăzut
==> Pandemia de coronavirus a dus la o accelerare vizibilă a cazurilor de dezinformare, fake news și propagandă ostilă în Europa Centrală și de Est, cu Rusia și China printre principalii actori în regiune. Toate acestea fac parte dintr-o nouă amenințare la adresa securității, numită ”război hibrid”
==> Tehnologia permite ca formele de dezinformare să devină tot mai complexe. Știrile false pot include nu doar text manipulator, dar și clipuri video, imagini falsificate sau tehnologii deepfake menite să înșele cititorii.
==> Lipsa unei strategii de prevenție a răspândirii COVID-19 dar și scepticismul populației, încurajat de biserică dar și de unii demnitari, au dus la o situație critică în sistemul medical din Republica Moldova. Spitalele sunt acum obligate să își sporească mereu capacitatea de internare a celor cu comorbidități, în timp ce președintele Igor Dodon pare mai curând interesat de propria campanie electorală, ce premerge alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.
==> Anunțul că președintele Statelor Unite, Donald Trump, este infectat cu Covid-19 a generat o mulțime de teorii ale conspirației, care de multe ori se bat cap în cap.
INFODEMIC #5 este disponibil aici.
Dacă doriți să vă abonați la newsletter o puteți face aici.
Al patrulea număr al newsletterului este disponibil aici.
Al treilea număr al newsletterului este disponibil aici.
Al doilea număr al newsletterului este disponibil aici.
Primul număr al newsletterului este disponibil aici.