‘Succesul campaniei de vaccinare depinde de transparență și de o comunicare fără cusur’

Gindrovel Dumitra este coordonatorul Grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei și extrem de implicat în promovarea beneficiilor vaccinării. Într-un interviu pentru Sinopsis, doctorul Dumitra analizează temerile legate de vaccinurile menite să oprească  răspândirea noului coronavirus, ca și factorii de care depinde succesul acestei campanii

 

Principalele idei:

==> Corpul profesional medical are un rol extrem de important, deoarece exemplul medicilor în privința vaccinării anti-COVID va conta foarte mult în ce privește aderența populației la campania de imunizare

==> Noile vaccinuri, dintre care unele deja au început să fie folosite în rândul populației (vezi cazul Marii Britanii), vin cu o tehnologie relativ nouă, numită „ARN mesager”. Acest lucru este, inevitabil, însoțit de scepticismul unora.

==> Doctorul Dumitra arată însă că ARN-ul mesager presupune că prin injecție nu va fi introdus, de exemplu, un virus inactivat cu ajutorul căruia sistemul imunitar să învețe cum să reacționeze în cazul unei infecții, ci va fi „livrată” rețeta prin care organismul își fabrică singur  ce îi este necesar pentru a neutraliza virusul real în cazul apariției acestuia.

==> Noua tehnologie permite producția mai rapidă a vaccinurilor și, spre deosebire de modul clasic de fabricare,  nu este nevoie de adjuvanți și alte elemente care erau îndelung folosite de antivacciniști pentru a induce temeri.

==> Chiar dacă sondaje recente arată că peste o treime dintre români declară că nu s-ar vaccina anti-COVID, doctorul Dumitra este optimist că se va ajunge în România la o acoperire vaccinală de 60-70% din populație, necesară stăvilirii epidemiei.

 

Octavian Coman / Sinopsis

Medicul Gindrovel Dumitra este coordonatorul Grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei. A fost unul dintre specliștii chemați la Cotroceni pentru a discuta măsurile de gestionare a pandemiei. Octavian Coman este jurnalist independent.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.