Despre dezinformare și efectele sale în contextual pandemiei de coronavirus. Despre cum mesajele manipulatorii, informațiile trunchiate sau teoriile conspirației au influențat spațiul public din România și Republica Moldova în intervalul aprilie – decembrie 2020.
În România și Republica Moldova, dincolo de problemele sistemului medical și de efectele negative generate la nivelul economiilor, pandemia de coronavirus a dus la exacerbarea panicii și temerilor sociale, la forme specific de dezinformare sau propagandă, la răspândirea teoriilor conspiraționiste și implicit la manifestarea tendințelor populiste, naționaliste și a curentelor extremiste.
În acest context, Asociația de Investigații Media în Balcani – BIRN Romania, cu sprijinul financiar al The Black Sea Trust Fund for Regional Cooperation, a demarat la sfârșitul lunii martie 2020 un proiect intitulat ”Don’t Spread the Virus” care își propunea să prezinte modul în care dezinformarea, știrile false sau trunchiate ori teoriile conspiraționiste au influențat spațiul public din România și Republica Moldova pe perioada pandemiei de coronavirus, de-a lungul anului 2020.
Pentru aceasta, o echipă de jurnaliști și experți media din cele două țări s-a angajat într-un efort de documentare și investigare a celor mai importante evenimente și tendințe pe acest subiect.
În final, au rezultat 35 de materiale media (articole de tip fact-checking, investigații, interviuri video, documentare) publicate pe SINOPSIS. Foarte multe dintre aceste materiale au fost preluate (publicate integral sau citate) de către publicații naționale sau locale din România și Moldova.
Totodată, a fost publicat un newsletter, intitulat INFODEMIC, care s-a dorit o resursă informativă de interes general (prezentând articole, știri, rapoarte, documente oficiale, studii) tot pe tema dezinformării în spațiul digital, în contextul pandemiei de coronavirus.
În prima parte a acestui e-book, prezentăm modul în care creșterea substanțială a informațiilor în spațiul public (infodemie), generată și susținută de social media, a dus la o ”afecțiune” a corpului social, tradusă în dezinformare, fake news sau teorii ale conspirației.
Totodată, cum temerile, necunoașterea și credințele majorității oamenilor au fost uneori exploatate în scopuri politice sau economice de entități statale, în acest context am încercat să identificăm temele și narațiunile propagandei ruse și chinezești în România și Republica Moldova.
Am analizat totodată și alte câteva teme importante în contextul crizei pandemice: libertatea de credință versus sănătatea publică și modul în care aplecarea către teoriile conspirației este susținută de sentimentul religios, influența pandemiei asupra stării de sănătate mintală (mai ales în cazul tinerilor) sau despre noile amenințări la adresa securității statale (hybrid warfare). Desigur, nu am epuizat toate subiectele posibile.
În ultima parte a acestui e-book am inclus o selecție a celor mai importante materiale publicate în cadrul proiectului ”Don’t Spread the Virus”. Toate acestea sunt oricum disponibile online aici.
La realizarea materialelor jurnalistice au contribuit (în ordine alfabetică): Octavian COMAN (România), Marian CHIRIAC (România), Ilie GULCA (R. Moldova), Costin IONESCU (România), Iulian MAREȘ (România), Mălina MÎNDRUȚESCU, Mădălin NECȘUȚU (R. Moldova), Raluca NICOLAE (România), Adrian NOVAC (România), Cristian PANTAZI (România), Andrei PETRE (România), Ruxandra STĂNESCU (România), Cătălin SUCIU (România).
Materialele video pot fi găsite pe canalul Youtube SINOPSIS. Montajul a fost realizat de către Octavian Coman.
Proiectul a fost derulat de către Asociația de Investigații Media în Balcani – BIRN Romania, cu sprijin financiar de la The Black Sea Trust for Regional Cooperation – A project of the German Marshall Fund