E bine să înveți istorie din filme? CNA recomandă ca filmele realizate în timpul regimului comunist să fie însoțite de un mesaj care să explice contextul istoric
Consiliul Național al Audiovizualului a trimis, pe 1 februarie, tuturor televiziunilor din țară, o recomandare despre modul în care să difuzeze filmele româneşti realizate înainte de 89, relatează Pagina de Media. Astfel, forul care supraveghează mediul audiovizual, telespectatorii vor fi avertizați și făcuți conștienți asupra faptului că, în timpul regimului comunist, orice producţie cinematografică era vizată de o comisie de cenzură și răspundea astfel, într-o măsură mai mare sau mai mică, comandamentelor ideologice ale vremii.
Astfel, CNA propune două opţiuni la difuzarea filmelor:
– fie organizarea unei dezbateri, înaintea filmului, cu invitaţi care să cunoască producţiile cinematografice.
– Fie afişarea pe ecran, la începutul difuzării, a unuia dintre mesajele următoare: „Film realizat în perioada comunistă, în care difuzarea era condiţionată de o viză a cenzurii” sau „Film realizat în perioada comunistă, în care funcţionau cenzura şi propaganda de stat”
După cum am mai spus, documentul CNA este doar o recomandare şi nu vine cu nicio sancţiune în cazul în care televiziunile aleg să nu facă aceste precizări. Reamintim că în decembrie senatorul USR de Constanţa, Remus Negoi, a venit cu o propunere asemănătoare de modificare a Legii Audiovizualului. Senatorul a propus ca toate filmele realizate înainte de Revoluţia din 1989 să fie însoţite de un însemn de avertizare reprezentând litera „C” (de la „Cenzură”).
Răsvan Popescu, cel mai vechi membru al CNA, a fost cel care a coordonat noua recomandare care, în opinia sa, este destinată „în special tinerilor de azi”. Tinerii, spune Popescu, „nu ştiu cum e să trăieşti într-o ţară fără libertatea de exprimare, în care cenzura şi propaganda falsificau realitatea, astfel încât deposedarea ţăranilor de pământ, de exemplu, prin colectivizare, era un fapt pozitiv. La fel, naţionalizarea fabricilor, iar Rezistenţa din munţi era privită ca un act de trădare naţională. Au fost doar câteva exemple care se regăsesc în cinematografia epocii.”
Un articol util despre filmele istorice și propaganda în timpul regimului comunist se găsește în revista Historia