Ucraina. Ziua a V-a de război

Ucraina rezistă atacurilor trupelor ruse și în a cincea zi de la declanșarea războiului, în urma atacului militar lansat de Moscova. Forțele ruse au reluat bombardamentele asupra Kievului și a orașului Harkiv. În această dimineață au început negocierile dintre cele două părți aflate în conflict, fără a exista însă multe speranțe că se va găsi ușor o soluție de pace.

Foto: Julia Kochetova / Fex.net

==> În această după-amiază, președintele ucrainean a semnat cererea de aderare a țării sale la Uniunea Europeană (detalii aici). Evenimentul a fost cu totul neprotocolar, după cum se poate vedea și în imaginea de mai jos, unde șeful statului și miniștrii de externe și al apărării sînt într-un context ce e de fapt o mizanscenă de război.

Într-o reacție anterioară acestui moment, șefa diplomației germane Annalena Baerbock a declarat că o eventuală aderare a Ucrainei la UE e un proces care necesită o transformare radicală a țării și de aceea e sceptică asupra realizării rapide a acestuia. Detalii aici.

Oficiali ucraineni semnează cererea de aderare la UE

==> Rusia și Ucraina au finalizat negocierile de pace după șase ore. Agenția de presă Ria citează un oficial ucrainean care a spus că ambele părți se vor întoarce în capitalele lor pentru consultări, înainte de a participa la o a doua rundă de discuții. „Părțile au selectat o serie de teme prioritare, la care trebuie găsite soluții”, a declarat Mykhailo Podoliak, consilierul lui Zelenski. Viitoarele discuții vor avea loc în zilele următoare, spune delegația rusă, potrivit Belta.

La ora 12:20 (ora Kievului), au început negocierile dintre Rusia și Ucraina. Delegația rusă este condusă de consilierul prezidențial rus Vladimir Medinsky, din aceasta mai făcînd parte ambasadorul Rusiei în Belarus, un deputat și miniștrii adjuncți de externe și ai apărării. Delegația ucraineană e condusă de Oleksii Reznikov, ministrul Apărării, în componență mai fiind ministrul adjunct de externe, deputați, un consilier prezidențial.

„Problema cheie a negocierilor este încetarea imediată a focului și retragerea trupelor din Ucraina”, e punctul de vedere al autorităților din Kiev. După aproape o jumătate de oră de transmise în direct a negocierilor, difuzarea live-ului a fost întreruptă.

==> Dialog Putin-Macron. Președintele francez continuă să aibă inițiative politice sub forma dialogului cu liderul de la Kremlin. Azi, într-o discuție de 30min, cei doi lideri au făcut doar să își prezinte punctul de vedere. Macron a solicitat respectarea a trei reguli (încetarea atacurilor asupra civililor; păstrarea intactă a infrastructurii civile; asigurarea securității drumurilor, în special a celor din sudul Kievului) care să permită continuarea dialogului ruso-ucrainean. În replică, Putin a zis că e de acord cu toate acestea, însă ”numai cu respectarea intereselor legitime ale Rusiei în domeniul securității, inclusiv recunoașterea suveranității Rusiei față de Crimeea, soluționarea problemelor de demilitarizare și „denazificare” a statului ucrainean și asigurarea statutului său neutru”. 

==> Aproape 500.000 de ucraineni și-au părăsit până acum țara, conform estimărilor. Dintre aceștia, circa 100.000 au ajuns în sau au tranzitat Republica Moldova, iar circa 74.700 au ajuns în România (dintre care 34.000 au rămas). La noi, circa 700 de persoane au cerut azil. Cozile la ieșirea din Ucraina continuă să fie foarte mari.

==> Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit României pentru ajutorul acordat armatei ucrainene. Zelenski a spus că este recunoscător pentru sprijinul arătat de București pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Mesajul liderului ucrainean e oarecum neașteptat deoarece în ultimele zile oficialii de la București nu au excelat prin prezentarea unor măsuri concrete de ajutorare a Ucrainei, altele decît la nivel umanitar.

Ministerul Apărării din România a anunțat totuși, duminică, că donează armatei ucrainene „elemente de muniție, 2.000 de căști de protecție balistică și 2.000 de veste antiglonț”, donațiile fiind evaluate la circa 2 milioane de dolari. 

==> Efecte ale sancțiunilor internaționale. Astăzi, rubla rusească a coborît la un minim istoric. (1 euro = 132 ruble, 1 dolar = cca 117 ruble). Tranzacțiile la Bursa de Valori din Moscova au fost amânate, urmând a fi deschise mai tîrziu, astăzi. Din cauza sancțiunilor impuse de SUA și UE, cîteva bănci rusești au fost deconectate de la sistemul internațional SWIFT. S-a dispus, totodată, înghețarea activelor Băncii Centrale a Rusiei. 

Harta desfășurării operațiunilor militare la debutul celei de a cincea zile de război

Sinopsis

Informație și analiză din regiunea țărilor riverane Mării Negre și a Balcanilor.

SHOWHIDE Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.